Title of a News Article

Halbuki yakmasanız daha çok verim alacaksınız...

Halbuki yakmasanız daha çok verim alacaksınız...
banner206

Şanlıurfa'da, her yıl yaz aylarında görmeye alışkın olduğumuz anız yangınları bu yıl da ne yazıkki yaşanmaya başladı.

Tarımla uğraşan çiftçiler, topraktan aldıkları verimden sonra ortalığı deyim yerindeyse ateşe verip öylece bırakıyor. Yetkililerin ve bilirkişilerin uyarıları ise havada kalıyor. 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Ali Rıza Öztürkmen, anız yangınları ile ilgili olarak yapılan yanlıştan dönülmesi adına bir açıklamada bulanarak, 'Anız yakmayıp toprağa karıştırırsak verimi arttırırız.' dedi.

Öztürkmen açıklamasına şöyle devam etti;

"Gelecekte nüfus artarken, aynı besinleri tüketmek, aynı havayı solumak, aynı su kaynaklarından yararlanmak istiyorsak, bu gün çevreye daha duyarlı olmak zorundayız. Türkiye'de anız yakma neticesinde yüzlerce canlı ve bitki türü yok olma tehlikesinde, milyonlarca hektar arazide erozyon şiddetlenmekte, organik madde oranı düşmekte, haberleşme ve elektrik hatlarında milyarlarca lira hasar meydana gelmekte, milyonlarca ton kağıt hammaddesi ağacımız yok olmaktadır.

2020 Yılında Ülkemizin; Buğday üretiminin % 7,5’i, Mercimek üretiminin %31,6’sı ve Arpa üretiminin %2,7’si İlimizde gerçekleşmektedir. İlimizde Arpa Üretim Alanı 955.217 dekardır. Buğday Toplam Üretim Alanı 4.043.650 dekardır. Mercimek Toplam Üretim Alanı 104.010 dekardır. Toplam olarak ilimizde 5.804.867 dekar alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Hububat tarımı yapılan alanların yarısında 2. Ürün yapıldığı varsayılırsa, ilimizde en az 3.000.000 dekar alanda anız yakma tehlikesi söz konusudur. Bu konuda duyarlılık gösterilmesi çok önemlidir. İlimizdeki tüm yetkilileri ve doğa dostlarını bu konuda hassasiyete değil göreve davet ediyoruz..." 

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 14:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
İBRAHİM ŞEKER
İBRAHİM ŞEKER - 3 yıl Önce

BU TÜR ANIZ YAKMALARIN DA KİM OLURSA OLSUN KİM NASIL EKİN ZAMANI TARLASININ HER TEHLİKEYE KARSI KORUYORSA AYNI ŞEKİLDE BİÇTİKTEN SONRA KORUMAK ZORUNDA ORDA BİNLERCE TOPRAK İÇİNDE YAŞAYAN HAYVANLAR BENİM FİKRİM KİM OLURSA OLSUN DÖNÜM BAŞINA 10 AĞAÇ DİKME CEZASI VERİLSE ZAMANLA BU ANIZ YAKMALARI DURUR

SIRADAKİ HABER

banner195