Title of a News Article

Toprak Dede toprağa verildi!..

Toprak Dede toprağa verildi!..
banner206
Doğanın korunması ve erozyonun önlenmesine yönelik mücadelesiyle sevenleri tarafından ‘Toprak Dede’ olarak anılan Hayrettin Karaca (97) dün son yolculuğuna uğurlandı. Ömrünü adadığı toprakla buluşan Karaca’yı son yolculuğunda yalnız bırakmayanlar arasında ailesi, TEMA gönüllüsü gençler ve ‘can dostu’ 94 yaşındaki Ali Nihat Gökyiğit de vardı.

Doğanın korunması için verdiği mücadeleyle tanınan ve Toprak Dede olarak bilinen 97 yaşında hayatını kaybeden Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA)Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca için dün ilk tören Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlendi.

Veysel’in türküsü

Tören, Aşık Veysel’in ‘Benim Sadık Yarim Kara Topraktır’ türküsünün çalınmasıyla başladı. Törende yapılan anonsta 81 ilde yavru TEMA’ların Karaca anısına bugün 100 fidanı toprak buluşturduğu duyuruldu. Karacaya veda etmek için gelenler ise törende boyunca TEMA yeleği giydi. Törene, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Yaprak Dede’ olarak anılan TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, TEMA İl Temsilcileri ve gönüllüler katıldı.

Can dostunu yalnız bırakmak istemediğini söyleyen TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit şunları söyledi: “Bugün zorlanarak geldim biraz. Ancak can dostumu yalnız bırakamazdım. Onun için gayret ettim. Kendisi doğaya hizmet ederken benim yoldaşımdı. Ona “Toprak Dede”, bana da “Yaprak Dede” dendi. Bundan çok mutlu olduk. Toprak, yaprak ve bayrak” diyerek yol yürüdük.”

Tören Karaca’nın hayatını anlatan sinevizyon gösterisinin izlenmesinin ardından sona erdi.

Törenin ardından Karaca için Fatih Camii’nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Törende taziyeleri Karaca’nın kızı Kına Karaca, torunları Yeşne, İsmail, Atay Karaca, damadı Serhan İren kabul etti.

TEMA yeleği örtüldü

Cami avlusuna Türk bayrağına sarılı tabutla getirilen Karaca’nın tabutuna TEMA Vakfı yeleği örtüldü. Törene eski bakanlardan Ali Babacan, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı.

Türkiye’nin “Toprak Dede”si Hayrettin Karaca kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Erdoğan’dan taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaca’nın vefatı dolayısıyla TEMA Vakfı Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit ile Hayrettin Karaca’nın torunu Yeşne Karaca İren’i telefonla arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, merhum Karaca’ya Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Batıkent’teki bir lisenin bahçesinde Karaca’nın anısına fidan dikti. Selçuk, “Toprak Dede’yi toprağa verirken onunla beraber binlerce ağaç da toprakla buluşsun” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2020, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195