Title of a News Article

Eyyübiye Sosyal yardımlaşma, örnek alınması gerekiyor

Eyyübiye Sosyal yardımlaşma, örnek alınması gerekiyor
banner206

HABER: UĞUR BUDAK

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Şanlıurfa merkezde ve diğer ilçelerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından fakir ve muhtaç ailelere yönelik yapılan kömür yardımları tüm hızıyla devam ederken, Eyyübiye ilçesinde artık eski klişeleşmiş görüntüler ortadan kalktı.

Kömür yardımından faydalanmak isteyen vatandaşların gecenin bir vakti sabaha karşı battaniyesine sarılı bir şekilde gidip vakıf önünde beklediği ve yardımdan faydalanabilmesi için oluşturdukları uzun kuyruklar, Eyyübiye ilçesinde son iki senedir deyim yerindeyse tersine döndü.

Eyyübiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehmet Hamcan ile gerçekleştiren özel röportajda, bu yıl bakanlıktan gelen yardım konusunda bilgi alış verişinde bulunuldu. Geçen yıllara göre bu yıl artışın olduğu ve dezavatanlı ailelerin Eyyübiye'de çoğunlukta olduğunu dile getiren Vakıf Müdürü Hamcan, toplamda 14 bin aileye kömür yardımı yaptıklarını söyledi ve bu yardımların çok kısa sürede tamamlanacağını dile getirdi.

Her aileye 500 kilo kömür verdiklerini ve bu kömür yardımının toplamda 7 tona tekabül ettiğini söyleyen Hamcan, iki yıldır kurulan bir vakıf ve bu ikinci senemizde de geçen yıl başlattığımız uygulama devam ediyor. Hiçbir muhtaç vatandaşların kendilerine gelmediklerini, yardımların bizler tarafından kapılarına kadar götürüldüğü ifade eden Hamcan, hiçbir şekilde vatandaşlardan ücret alınmadığını da söyledi.

Eyyübiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehmet Hamcan, gazetemize yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi;

“Eyyübiye Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak, her sene olduğu gibi fakir ve muhtaç ailelere kışın gelmesiyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelen kömür yardımlarını dağıtmaya devam ediyoruz. Ev başına 500 kilo kömür dağıtıyoruz, tabi birde bizim diğer ilçelerden farkımız, biz Eyyübiye’de kömürleri dağıtırken, vatandaşları kapılarına gidip bırakıyoruz. Hiçbir vatandaşımız, kesinlikle kömür alanına gelmiyor, neden vakfımıza. Vatandaşları kuyruk derdinden kurtardık çünkü, insanlarımız kömür yardımı alabilmek için kuyruklarda uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Geçmişten de biliyoruz ki, vatandaşlarımız gecenin bir vakti gelip kömür yardımı alabilmek için battaniyelerine sarılı bir şekilde sıra beklediklerini hepimiz biliyoruz buna şahidiz. Bir diğer sıkıntı ise, daha önce vatandaşlarımız kömür yardımlarını aldıktan sonra kendileri tuttukları pikap tarzı araçlarla evlerine götürüyorlardı. Bu durumda ise yollarda kazaya sebep oluyordu. Kadınlar, burada kömür taşıyanlarla iç içe hiç hoş olmayan görüntülerin yaşanmasına neden oluyordu ve Urfa’ya yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyordu. Biz Eyyübiye olarak, ikinci yılımızı doldurduk. İki yıldır düzenlediğimiz plan sonrası, buraya hiçbir vatandaşımız gelmiyor ve vakfımıza da hiçbir şekilde gelinmiyor. Bizler, vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz; siz evden çıkmayın, biz evinize gelip kapınızı çalıyoruz. Şuan da burada gördüğünüz gibi araçlara yüklenen kömürler, hangi mahalleye hangi sokağa ve hangi eve gittiğini biliyoruz ve bunlar bellidir. Kömür yardımı yapılan adreslerde de vakıf memurları bekliyor, gözetme eşliğinde kömür yardımı yapılıyor. Şoför ile vakıf memuru arasındaki koordinasyon, araba buradan çıktığı zaman, örneğin Muradiye Mahallesindeki bir adrese teslim edileceğinde, kapıda bekleyen yaşlı bir teyzemizin imzası alınıyor. Şoför ise imza alındıktan sonra kömür teslimatını yapıyor. Bu güzel uygulamanın yüzde ellisini bitirdik. Eyyübiye ilçesinde merkez mahalle olarak 34 mahalle var ve bunun 21’ini bitirdik. Ev başına 500 kilo kömür yardımı yapıyoruz ve bu yardımlar halen sürüyor.”


Kömür yardımı kimlere dağıtılıyor?

Biz bu kömürü kime veriyoruz. Vakfımıza kayıtlı dul,  engelli, hasta, oğlunu askere göndermiş, kocası vefat etmiş, evinde 65 yaşını doldurmuş, bakıma muhtaç, yatalak, dezavantajlı, fakir ve muhtaç vatandaşlarımıza veriyoruz. Vatandaşların bu kategori de yer aldıklarına dair bilgiler bizlerde kayıtlıdır. Bu vatandaşları çağırdığımızda kayıtlarda otomatik olarak bilgileri önümüze geliyor. Nüfusa kayıtlı olan adresi neresi ise bir kargo görevlisi gibi kapıyı çalıyoruz, ‘Ayşe Teyze kömürün geldi’ diyoruz ve teslimatı yapıyoruz.

Eyyübiye İlçesinin diğer ilçelerden bir farkı var

Vakıf Müdürü ile yapılan röportaj esnasında verdiği bilgilerde, kömür dağıtımının kapıda teslim edilmesine ilişkin bu uygulama sadece Eyyübiye ilçesine has olduğu belirtildi. Vakıf Müdürü Hamcan, ‘Bu uygulamamız sadece Eyyübiye ilçesine has bir uygulamadır.’ Dedi. Örnek olarak alınması gereken bu uygulama vatandaşlar tarafından olumlu tepkilere neden oldu.

Yardımlar kaç bin aileye ulaştı

Eyyübiye’de fakir ve muhtaç aile sayısı hayli fazla ve vatandaşlarımızın hepsine veremiyoruz. 2015 yılı için 14 bin aileye bu yardımlarımız yapılıyor. 14 bin aileye 500 kilodan toplamda 7 ton kömür dağıtıyoruz. Mal varlığı, arabası, sigortası vs. olan vatandaşları eliyoruz ve bunlara yardım yapamıyoruz. Yardımları daha çok dezavantajlı vatandaşlara ulaştırıyoruz. Bugün itibariyle ortalama yardımların yüzde ellisi bitmiş bulunuyor ve yardından itibaren diğer kalan yüzde elliye geçiyor ve tahmini olarak, Aralık ayının ortalarına kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bu konuda hedefimiz bir ayda bitirmek ve hedefimize de ulaşacağız. Çok hızlı bir şekilde dağıtımlarımızı yapıyoruz. Günde yaklaşık 800 aileye bu yardımları yapıyoruz.

Vatandaşları buradan uyarıyorum.

Urfastar Gazetesine yapılan yardımlarla ilgili bilgiler aktaran Eyyübiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehmet Hamcan, vatandaşları da uyarmayı ihmal etmedi.

Kömürlerin nasıl kullanılacağı konusunda bilgiler veren Müdür Hamcan; “dağıtılan kömürlerle evde ısınırken ölümlere davetiye çıkarmayalım. Soba zehirlenmelerine karşı, vatandaşların duyarlı olması gerekiyor. Bu kömürlerin nasıl yakıldığı, bu hususta nele yapılıyor diye kömürleri dağıtırken ailelere birde broşör veriyoruz. Dağıtılan bu broşör de, resimli bir şekilde sağlıklı soba nasıl yakılır. Detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Vatandaşlarımız bu broşörleri mutlaka okusunlar, uyumadan önce sobaya kömür atmamaya dikkat edilmesi gerekiyor. Sobanın yandığı odanın kapısı muhakkak aralanması gerekiyor. Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı duyarlı olmaları gerekiyor. Isınayım derken ölüme gitmeyelim. Soba zehirlenmelerine karşı, siz aracılığıyla uyarıyoruz. Birde, götüremediğimiz gözden kaçan yardıma muhtaç ailelere tekrar dolaşımlar sağlanıp yardımlar yapılacak.” Dedi.

Başkan Ekinci’ye de ayrıca teşekkür ediyorum

Vakıf Müdürü Hamcan, son olarak şunları söyledi;

“Her türlü güvenlik önlemini ve tedbirini alan emniyet mensuplarına ve ilçesinde her türlü desteği bizlerden esirgemeyen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’ye teşekkür ediyorum. Her türlü lojistik desteği bizlere sağladıkları için, hiçbir şekilde bizler kırmadı kendilerine minnettarız.”


Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2015, 15:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
EYYUBİYELİ
EYYUBİYELİ - 8 yıl Önce

GERCECEKTEN GURUR DUYUYORUM BEN KESİNLİKLE KURUK BEKLEMİŞ VE ALAMIŞ İNSANI IKI YILDIR KAPIMIZ CALINIYOR VE KOMURU VERİYORLAR.BU CALIŞANLARI DEVLET USTUN ODULU VERMEK LAZIM.ALL RAZI OLSN

SIRADAKİ HABER

banner195