Title of a News Article

Şanlıurfa Valiliği'nden flaş karar

Şanlıurfa Valiliği'nden flaş karar
banner206
ŞANLIURFA OVALARI KORUMA ALTINA ALINIYOR

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Toprak Koruma kuruluna başkanlık ederek, Şanlıurfa’nın tarım arazilerinin korunması talimatını verdi. Toprak koruma kurulu kararları ile Şanlıurfa’da ki verimli tarım arazilerinde imar dışı yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Valilik toplantı salonunda 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı” kanunun 5. Maddesi gereğince ilimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü tarafından başkan yardımcılığı ve sekretarya görevi yürütülmek üzere, ilde plân yapma yetkisine sahip kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden ve Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcisi ile plânlama ve/veya toprak koruma konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcilerinden üç kişi olmak üzere oluşturulan Toprak Koruma Kurulu Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığında ikinci kez toplandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovanın sit alanı ilan edilmesi için çalışmaları tamamlanmıştı. Bu kapsamda Şanlıurfa'da Ceylanpınar Ovası ve Harran-Suruç Ovaları da sit alanına dahil edilmişti.

Bu amaçla toplanan Toprak Koruma Kurulunda Vali Güngör Azim Tuna başkanlığında Şanlıurfa’da arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak sınıflandırılması, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin asgari büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması gündem olarak ele alındı ve Şanlıurfa’daki tüm Ovalarının Belediye imar alanları dışında koruma altına alınması kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, şu açıklamayı yaptı: “Toprak Koruma Kurulunu teşkil ettirdik. Bakanlar Kurulunca Türkiye çapında büyük ova koruma alanları ilan ediliyor. Tabi ki Şanlıurfa’nın da büyük ovaları var. Ceylanpınar, Harran ve Suruç ovaları gibi. Şanlıurfa ovalarını da bu kapsamda sınırlarını belirleyen bir çalışmaya toprak koruma kurulu olarak karar veriyoruz. Özellikle tarım toprağının, birinci sınıf sulanabilir tarım arazisinin korunması, buraya herhangi bir müdahale olmaması için, bakanlar kurulu ekinde çıkacak karara dahil edilmek üzere kurulumuz çalışmalarını tamamladı. Sekreteryasını Tarım İl Müdürlüğümüz yapıyor. Bundan sonra yeni bir döneme giriliyor. Bazı insanlar ovalarımızdaki yapılaşmalardan şikayet ediyordu. Burada belediyelerin, mahallelerin yerleşim alanlarını belirleyerek, bunun dışındaki hiçbir verimli tarım arazisinde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bunun yolu daha da zorlaştırılmış olacak. Şanlıurfa biliyorsunuz ülkemizin çok önemli tarım ürünleri potansiyeline sahip olan bir ili. Atatürk Barajı’ndaki sulanabilir alanlar her geçen sene genişliyor. Bir çok sulanabilir alanlarımız var. Bunları da bu kapsamda değerlendirdik. Hem sulanabilir, hem de sulanamayacak durumda olanları da bu kapsama alıyoruz. Büyük bir ova sınırları şu anda belirleniyor. Önümüzdeki günlerde de bakanlar kurulu kararı için Ankara’ya gönderilecek”

Vali Tuna başkanlığındaki toplantıya Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, DSİ 15’inci Bölge Müdür Vekili Mehmet Sever, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şaka, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Çullu ve Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen katıldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 18:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195