Title of a News Article

En büyük yatırımınız Gençlik olmalıdır...

 Şanlıurfa’nın en büyük sorunun Gençlik ve genç nüfus olduğunu rakamları ile sizinle paylaşmak istiyorum.

 (TÜİK), Türkiye’nin son nüfus verilerini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin nüfusu 2014 yılında binde 13,3 artışla (1 milyon 28 bin 40) 77 milyon 695 bine ulaşırken. Şanlıurfa’da 2013 yılında 1 milyon 801 bin 980 olan nüfus sayısı 2014’te 1 milyon 845 bin 667’ye yükseldi.

Şanlıurfa’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından merkez ilçe olan Eyyübiye'nin nüfusu 360 bin 509, Haliliye'nin ki 347 bin 682 ve Karaköprü'nünki de 103 bin 495 kişi olarak tespit edildi. İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgilere göre ise Şanlıurfa’da 2014 yılında doğan çocuk sayısı ise 60 bin civarında . Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) derlenen bilgilere göre,  Türkiye'nin en kalabalık 9. kenti olan Şanlıurfa'da yaşayanların yüzde 70'i, 30 yaş ve altında bulunuyor. Ayrıca Urfa  4,39'luk doğurganlık hızıyla Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.

 

Türkiye’nin nüfus yapısı değişiyor.

Nüfus bilimcilerin uzun zamandır işaret ettiği bu durum, geçen yıllarda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sezaryen ve kürtaja karşı sözleri ve her kadının en az üç çocuk doğurması konusundaki ısrarıyla gündeme gelmişti. Erdoğan Türkiye’nın gençleşmesine işaret etmişti.Son yıllara kadar demografik araştırmalarda işaret edilen gerçeklik çok  basit: Türkiye’nin batısından doğusuna ciddi farklar olsa da, tüm bölgelerde doğurganlık hızla düşüyor. Bu da nüfus artış hızında yavaşlama ve demografik anlamda nüfusun yaşlanması anlamına geliyor.

TÜİK’in açıkladığı 2014 verilerine bakıldığında Mevcut durumda Türkiye'nin ortanca yaş nüfusu giderek yükseliyor. Bilindiği gibi ortanca yaş nüfusu sayısal olarak nüfusu eşit iki parçaya böler. Alttaki genç nüfus, üstteki yaşlı nüfus grubunda birbirine eşit sayıda kişi bulunur. Ortanca yaşın artması nüfusun yaşlandığının bir göstergesidir.

 

2011 yılında 29,7 olan ortanca yaş oranının, 2012 yılında önceki yıl göre artış göstererek 30,1'e  ve 2014’te 31’e yükseldiği açıkladı.  "Nüfus projeksiyonlarına göre; 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısı 34 yaşın üzerinde olacaktır. Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 2050'de 42,9 ve 2075'te 47,4 olması bekleniliyor. Erkeklerde 2050'de 41,8 olacak ortanca yaş 2075'te 46'ya Kadınlarda 2050'de 44'e ve 2075'te 48,7'ye ulaşacak.

2023 yılında ortanca yaşı en yüksek olan Sinop (44,4) ilini, En düşük ortanca yaş, 2014 yılında Şırnak'ta (18,5) iken, 2023 yılında 18,8'lik değeri ile Şanlıurfa'da olacak. Bu istatistik ve araştırmalar göstermektedir ki, Türkiye nüfusu yaşlanmaktadır. Yaşlı nüfusun çoğunlukta olduğu bir ülkeye dönüşmememiz ve bunun önlemini alabilmemiz için doğurganlık hızımızı artırmamız, çocuk ve genç nüfus oranımızı yüksek tutmak genç ve dinamik bir Türkiye özelliğimizi korumak durumundayız. Türkiye'nin bugün de gelecekte de sahip olacağı en önemli fırsat ve avantajlarından birisi genç nüfusumuz olacaktır.

Türkiye hızla yaşlanırken, Şırnak ve Şanlıurfa’da ise durum tersine işliyor.  Şanlıurfa’da ki genç nüfus dağılımı ise yine kent içerisinde farklılık gösteriyor. Doğum ve göç oranının en yüksek olduğu ilçe ise Eyyübiye.

Türkiye’de 40 şehirden daha fazla öğrenci sayısı bulunan  Şanlıurfa’da bu artış hızı beraberinde büyük tehlikeleride getiriyor. Devletin tüm kurumları ve özellikle yerel yönetimler  artan göç ve genç nüfusa karşı hiçbir çalışma yapmadığı açıkca ortadadır. Yaş ortalaması 19 olan veçoğunluğu varoş dediğimiz Gece-kondu bölgesinde yaşayan bu gençlerin büyük bir bölümü ‘uyuşturucu ve siyasetin’batağına sürükleniyorlar. Eğitim başta olmak üzere, sosyal ve spordan yoksun olan Urfa gençliği maalesef emin ellerde değil. Bu kadar genç nüfusun farkına varan bazı Odaklar, çocukları farklı alanlara çekerek Onları kendi emellerinde kullanıyorlar. Son iki seçim oranına bakıldığında bu istatistik beni haklı çıkartacaktır.

GENÇLERİ KAZANMALISINIZ

Şanlıurfa’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşmasının ardından  Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç , Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ve özellikle Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’ye seslenmek istiyorum.  Görev sürenizin bir yılını geride bıraktığınız bu süre zarfında yaptıklarınızın bir muhasebesini yapınız ve Urfa Gençliğine ne kadar katkıda bulunduğunuzu sorgulayınız… Parklar, yollar yapabilir, laleler ekebilirsiniz,  bunlar gelip-geçici projelerdir, Sizin Urfa’ya bırakacağınız en büyük eser, ‘Topluma kazandırılmış, Eğitimli, ahlaklı,sanat ve sporla buluşmuş’ gençler olacaktır.  Türkiye’nin en genç nüfusu olan Şanlıurfa’da

 

Urfa’da gençlerin özel yetenekleri ortaya çıkartmalarını sağlayacak bir sistem yok maalesef "Sporda, sanatta, bilimde, edebiyatta, kültürel alanlarda bu başarı yok’. Bunun en etkili örnekleri şampiyona ve  bilim olimpiyatlarda ki gibi uluslararası yarışmalardır.Urfanın genç insanı kabiliyetsiz değildir. . Başarının formülü yetenek artı, alt yapı ,destek ve teşviktir. Gençleri, diğerlerinden hangi konularda farklı olduğunu anlayabilirse ve yolunu yeteneklerine göre çizebilirse en büyük iyiliği kendilerine yapmış olursunuz. Bunun sonucunda yaşamdan haz alan bireyler olur ve hepimiz kazanırız .Urfa Gençliğinin gidebileceği bir Kültür merkezi, spor alanları, tesisler, sosyal alanlar yok. Eyyübiye ve Süleymani ile Sırrın mahallesinde uyuşturucuya bulaşmamış  genç yok. Bu sorun sadece Urfa merkezde yaşanmıyor. Viranşehir,Siverek, başta olmak üzere diğer ilçelerimizde de yaşanıyor.  Büyük bir boşlukta olan Urfa gençliği kendisine el uzatan Terör örgütleri, hırsızlık çeteleri,uyuşturucu mafyasının pençesine düşüyorlar.

Son söz..

Urfa hepimizin.Urfa yaşanabilinir bir kent olmaktan giderek uzaklaşıyor. Bu Kentin ve Türkiye’nin en büyük kazanımı olacak olan Gençlere yatırım yapmanın zamanı geçiyor.  Gençlere sahip çıkmazsanız, bir gün sizlerde Urfa’da oturamazsınız.

Başka bir konuda görüşmek dileği ile…

 

YORUM EKLE

banner195