Gündem

Urfa’nın Ekmek Sorunu.. Gözler Beyazgül'de

Şanlıurfa’da yıllardan beri kalitesiz un ve hiçbir standarda uymadan yapılan pide ekmekte gramaj düşürülerek yapılan gizli zamdan sonra tüm dikkatler yeniden bu yöne çevrildi.

Sosyal medyada en çok konuşulan konuların başında gelen pide fırınlarının denetimsizliği, ekmeğin kalitesizliği ve ekmekle birlikte gelen sağlık sorunları, gazeteci ve yazarların da gündem konusu oldu.

urfastar.com yazarı İbrahim Halil Şeker, ekmek sorununu çözmesi için Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e gönderme yaparak çözüm önerileri sunarken, ajansurfa.com yazarı Mustafa Arısüt ise denetimdeki sorunları kaleme aldı.

Mustafa Arısüt:

….

Şimdi bu memlekette düzenden, disiplinden, hijyenden, sağlıktan, eğitimden, turizmden, istihdamdan, kalkınmadan nasıl bahsedeceğiz?

Otoritenin bozulmadığı kentlere bakıp onlar ne yapmışsa aynısını yapmamız lazım.

Birincisini çok iyi biliyoruz…

Siyasilerin bu işlere karışmaması…

Bir yakınlarının menfaati için halkın düzeni, sağlığı, geleceği ile oynamamalılar.

Yazının tamamı için TIKLAYIN

.

.

.

.

İbrahim Halil Şeker:

Tırnaklı pide artık tırnaklı adıyla anılmayacak. Tırnak ifadesi çok kötü. Susamlı, kaşarlı, yumurtalı pide olur ama tırnaklı pide çok necis bir ifade. Tırnak yenir mi! Tırnak yiyenlerin tedaviye ihtiyacı vardır. Bundan sonra ekmeğe pide demek yeterlidir. Tırnağı unutun.

Ekmek en az 200 gram olacak. Bunun altında üretilmeyecek ve gramajı hiçbir gerekçe ile düşürülüp yükseltilmeyecek. Ekmek fiyatı, ülkedeki diğer şehirler ve girdi maliyetleri göz önüne alınarak belirlenecek.

Ekmek fiyatını belirlemek, Fırıncılar Odasının insafına bırakılmayacak.

Ekmek üretimi için standart belirlenecek. Un, maya, su, tuz, yakıt gibi girdilerin hepsi birer standart olarak tespit edilecek. Bu standardı sağlayamayan fırınların ruhsatı iptal edilecek ve kesinlikle kapatılacak.

Fırınların fiziki ortamları haftada en az bir kez denetlenecek.

Ekmek üretiminin yapıldığı yerin en üst seviyede hijyen şartlarını taşıması sağlanacak.

Fırınlarda çalışanların temizliğe ve kişisel hijyene önem vermesi için görebilecekleri her yere uyarı levhaları asılacak.

Tuvaletlerinin ve lavabolarının ekmek üretim yerinden uzak olması, her zaman tertemiz olması, lavaboda sabun, dezenfektan ve tek kullanımlık havlu olması takip edilecek.

Ekmek üretiminde çalışanların portör muayenelerinin yılda bir kez formalite icabı yapılması yetmez. Kişisel sağlık muayenesi daha sık, ciddi ve titizlikle yapılacak.

Çalışanların SGK’lı olması için gerekli kurumların denetim yapması sağlanacak.

Bir kaleci, bir şatır, bir pideci (tırnakçı demiyoruz artık), bir taplamacı, bir hamur kesen, bir hamurkardan müteşekkil fırında en az 6 kişinin SGK’ya tabi çalışıyor olması gerekir. SGK’lı çalışanı altı kişi olmayan fırınların ruhsatı iptal edilecek.

Ocakların içini temizledikleri saçak denen malzeme sürekli temiz olacak. Saçağın yıkanıp temizlenmesi için özel bir havuz olacak. Öyle fırını sildikten sonra dışarı atılan, gelip gidenin balğamını tükürdüğü pislik içerisinde bir saçakla silinmiş fırından kimse ekmek yemeyecek.

Yazının tamamı için TIKLAYIN