Title of a News Article

ŞUSKİ VE KANALLAR

Binasının kanalizasyonu, evinin lavabosu tıkananın çağırdığı bir ilk yardım ekibi var. Kısa adı ŞUSKİ olan Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri çok sayıda vidanjör ve çeşitli iş makinalarıyla hizmet veriyor.
Bu kuruluştan en çok işim düşeni ise kanalizasyon ekipleri. Oturduğum binalarda her türlü sorunla uğraştığım için sık sık kanal arızaları için de ŞUSKİ ekiplerini çağırırım. Sağ olsunlar gelip basınçlı hortumu salıp da açmadıkları kanal yoktur. Yenişehir mahallesinde çağırdığım ekip, yeraltını avucunun içi gibi bilirdi. Hangi binanın kanalı nereden geçiyor, hangi sokak hangi tarafa akıyor sanki mühendisi kendisiydi. Tıkanmaları açmaları 5-10 dakikayı geçmezdi.
Mahalleyi değiştirip Karaköprü’ye geldiğimde yine aynı sorunlarla karşılaşmaya başladık. TOKİ’nin yaptırdığı bina her ne kadar sorunlu ve sıkıntılı olsa da bu kez kanalizasyon arızaları TOKİ’den taraf değildi. Arızaların tamamı, yol yapımı sırasında kanalizasyon bacalarından içeriye dökülen taş, topraktan kaynaklanıyor. Bir aydan beri aynı sorunla uğraşıp duruyoruz. Vidanjör ekibi gelip tıkalı bacayı tespit edip, basınçlı suyu verdikten sonra kanal açılıyor. Basıncın etkisiyle yeri değişen kanal içindeki atıklar bir süre sonra başka yerde yine tıkanmaya sebep oluyor.
Bunu kimseye anlatamıyoruz. Kanalı açmaya gelen ekibe, kanal içinin temizlenmesi gerektiğini söylüyoruz. O da “tamam, ben bildiririm” deyip gidiyor. Birkaç gün sonra yine aynı manzaralar tekrarlamaya devam ediyor.
ŞUSKİ, kent yaşamı için hayati öneme sahip işler yapıyor. Kentin suyu ve kanalizasyonu bu kuruluştan soruluyor. O halde bu kuruluş işini çok iyi şekilde yapmalıdır. Kanalların tıkanmasına sebep olan etkenler ortadan kaldırılmadıkça tıkanmaların önüne geçmek mümkün olmayacaktır.
Yeni yol ve caddelerin açıldığı Karaköprü’de dolaştıkça, ileride ortaya çıkacak kanalizasyon sorunlarını görmemek mümkün değil. Henüz kanalizasyon bacaları doğru düzgün yerine sabitlenmeden yola dökülen inşaat malzemeleri, taşlar mazgalların içini doldurmuş durumda. Ardı ardına iskana açılan yapıların kanalizasyonları kanallara dolduğu gibi taşkınlar başlıyor.
Bu sorunun mutlaka önlemi alınmalı, ŞUSKİ’nin birkaç ekibi tıkalı kanallardaki malzemelerin yerini değiştirmek yerine içinden çıkarmalı, ŞUSKİ’nin inşaat aşamasında dikkat etmediği için tıkanan kanallara gönderilen vidanjör ücreti su abonelerine yansıtılmamalıdır.
Tıkanan kanal için gelen vidanjöre ücret ödenecekse su faturalarına işlenen ve son zamanlarda oldukça yüksek meblağlara ulaşan atık su bedeli neyin nesi? Suyu kullanıp attıktan sonra belediyenin kanalizasyonuna gidecektir. Belediyenin kanalizasyonu tıkalı ise bunu açmak da belediyelerin yükümlülüğündedir.
Aksaklık ve ihmallerine rağmen belediye kuruluşlarının içersinde en aktif olanının ŞUSKİ olduğunu görüyor ve verdikleri emeğe saygı duyuyoruz. Yalnız vatandaşı mağdur eden hususların ortadan kaldırılması dileğiyle, tüm çalışanlarına başarılar diliyoruz.
YORUM EKLE

banner195