Title of a News Article

Köy odalarında anlaşma sağlanıyor. ..

.

Köy odalarında anlaşma sağlanıyor. ..
banner206

 DİCLE ELEKTRİK, ÇİFTÇİLER İLE ANLAŞMA TOPLANTILARINA DEVAM EDİYOR

 
İsrafın önüne geçmek ve kullanılan elektriğin kayıt altına alınması için çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, bölge çiftçileri ile buluşmalarını sürdürüyor. Şanlıurfa’nın Hilvan, Bozova, Halfeti, Birecik ve Suruç İlçelerinin tümünde sayaç takma çalışmaları tamamlanırken, diğer ilçelerde sulama trafolarına sayaç takma çalışmaları devam ediyor. Söz konusu toplantılara katılan bölge çiftçileri, bilinçli su ve enerji tüketimi ile ciddi oranda tasarruf sağlayabilmek için sayaç takma konusunda Dicle Elektrik ile anlaştı.
 
TOPLANTILAR DEVAM EDİYOR
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’a dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım, tarımsal sulamada elektriğin israf düzeyinde kullanılmasından kaynaklanan dalgalanma ve buna bağlı kesintilerin önüne geçebilmek için bölge çiftçileri ile görüşmelerine devam ediyor. Şanlıurfa'nın Eyyübiye İlçesine bağlı Yolbaşı Mahallesinde, çevre köylerin muhtarları ve çiftçilerle gerçekleşen toplantıya Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ ve Dicle Elektrik Şanlıurfa Tarımsal Sulama Müdürü Yusuf Kara katıldı.
 
BİSMİL ÇİFTÇİSİ TAKILAN SAYAÇTAN MEMNUN KALDI
Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde 2015 yılı tarımsal sulama döneminde hayata geçirilen sayaç takma uygulamasından sonra yaşanan gelişmeleri anlattı. Bu uygulama ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin önceki dönemlere göre israf edilmemeyerek, ihtiyaç kadar kulanıldığı için elektrik çekişinin düştüğünü belirten Demirbağ, bu nedenle elektrik hatları ve trafoların yükünün azaldığını söyledi. Bahse konu uygulama sonucunda elektrik kesintilerinin ciddi oranda azalması ve gerilim dalgalanması olmadığı için Bismilli çiftçilerin daha kaliteli bir enerji kullandığını, dolayısıyla dalgıç pompalarının da yanmadığını ifade eden Demirbağ, "Trafo üstü pano uygulaması sayesinde çiftçilerin bilinçli bir tüketim yapmaları sonucunda çiftçi hemşerilerimiz ciddi oranda tasarruf sağladı. Tarımsal üretimde ise herhangi bir verim kaybı yaşanmadığı gibi israf edilmeden ürünün ihtiyacı kadar sulama yapılması sonucu Bismil çiftçisinin bu uygulamadan sonra daha fazla hasat elde etmiş olduklarını belirtti ." dedi.
 
İSRAFI ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR
Bölge genelinde yaşanan kuraklıktan dolayı enerji tüketiminin 3 kat arttığını da belirten Demirbağ, "Tüketimin 3 kat artmasından dolayı bölge genelinde enerji ile ilgili sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrıca şirkete ait 5 bin 400 trafo varken, çoğu da pompaj sulamada kullanılan ve kendi hatlarına bağlı olan 3. şahıslara ait 18 bin özel trafo var. Herkesin kendine ait olan trafolarda ve hatlarda gerekli bakımları yapması gerekiyor. Gerekli bakımların yapılması halinde olası arızalar azalacak. " diye konuştu.
 
GECE SULAMASI YAPANLAR, FAYDASINI GÖRECEKTİR
"Sayaçların takılması ile birlikte basınçlı su sistemi kurup ve kompanzasyon sistemleri yapıldığı takdirde enerji israfı azalacak ve çiftçilerimizin maliyeti de düşecektir" diyen Dicle Elektrik Dağıtım Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, çiftçilere gece sulaması tavsiyesinde de bulundu. Neşet Demirbağ, gündüz sıcak saatlerde yapılan sulamada ürünün veriminin düştüğüne ve suyun buharlaşarak israf edildiğine dair Harran Üniversitesi’nin yapmış olduğu bilimsel araştırmalar olduğunu belirtti.
Demirbağ, sayaç takmaya müsaade etmeyen çiftçilerin enerjisinin süresiz olarak kesileceğini hatırlatırken ise, ‘’Ancak Geçen hafta toplantı yaparak gerekli bilgilendirmeleri yapmamız sonucu da çiftçilerimizin lehine olan bu uygulama hususunda Şanlıurfalı çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu sulama trafolarına sayaç takılmasını kabul ettikleri için enerjilerinin kesilmesine gerek kalmamıştır. Şanlıurfalı Hemşerilerimiz, şanlarına yakışır şekilde hareket ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
 
Dicle Elektrik Yetkililerinin uygulama hakkında verdikleri bilgilerin ardından toplantıya katılan bölge çiftçileri, bu uygulamaya katılabileceklerini bu yıl sayaç takarak, deneme şanslarınını olacağını, çiftçilerin lehine olan bu durumdan dolayı trafo üstü pano uygulaması için her türlü desteği vereceklerini de kaydettiler.
 
Toplantı, topluca yenilen yemeğin ardından tatlıya bağlanarak sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2016, 19:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142