Title of a News Article

Ihlamur altınla yarışıyor

.

Önemli şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur, fiyatıyla çeyrek altınla yarışır hale geldi. Batı illerinde fiyatı 180 TL’yi bularak çeyrek altını geçen ıhlamur, Şanlıurfa’da da 120 TL’ye satılıyor.
Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ıhlamur geçen yıl ki fiyatıyla satışa sunulmaya başlandı. Ihlamurun yaprağının kilosu 70 lira, tohumu ve çiçeği ise 120 liradan satılıyor. Hal böyle olunca ıhlamur altın kadar kıymetli oldu.

 

FİYATINI KORUMAYA DEVAM ETTİ

Ihlamurun kilogram fiyatı yüksek olunca az miktarda alınıp kullanılıyor. Fiyatıyla altına rakip olan ıhlamur rengi ve faydalarıyla da altınla yarışının nedenini ortaya koyuyor. Geçen yılda aynı fiyatlarda satılan ıhlamur 2017 yılında da fiyatını korumaya devam edecek. Bunun yanında Türkiye’de ıhlamur ağaçlarının az olması da fiyatını arttıran diğer bir etken oldu. Soğuk algınlığına iyi gelmesi, gribe karşı kalkan görevi görmesinin yanında birçok gribal hastalığa iyi gelmesinden dolayı yüksek fiyatına rağmen kendisine alıcı buluyor. Çiçek ve yapraklardan hazırlanan ıhlamur çayı, yatıştırıcı, idrar-balgam söktürücü, ateş düşürücü ve soğuk algınlığını engelleyici gibi özellikleri barındırıyor.

 

DURMAZ: PAHALI OLDUĞU HALDE IHLAMURA BU SENE ÇOK TALEP VAR

Aktar Pazarı esnaflarından Yusuf Durmaz, ıhlamurdaki fiyat artışını kendilerinin de beklemediklerini ifade ederek, “Ihlamurun yaprağının kilosu 70 lira, tohumu ve çiçeği ise 120 liradan satıyoruz. Önceden 50 lira idi şimdilerde 120 liradan satıyoruz. Sadece ıhlamurda değil bütün bitkilerde kış gelince bir fiyat artışı oldu. Çünkü insanların çoğu kış hastalıkları için eczaneden ilaç almak yerine buraya gelip bitki almayı tercih ediyor. Pahalı olduğu halde ıhlamura bu sene çok talep var. Ihlamurun faydaları saymakla bitmiyor, her derde devadır. Ama genellikle nezle ve soğuk algınlığı için alıyorlar. Esasında ıhlamurun fiyatı birden bire yükseldi. Şu anda ıhlamur adeta altınla başa baş yarışıyor. Yükselmesinin herhangi bir sebebi yok, aslında fiyatının düşük olması gerekirdi. Dediğim gibi pahalı olduğu halde insanlar alıyorlar. Satış mevsimi olduğu için fiyatların yükselmesi normaldir ama bu kadar yükselmesini bizde beklemiyorduk” dedi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195