Title of a News Article

Baydemir, kimleri uyardı?

Baydemir, kimleri uyardı?
banner206

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde seçim günü görev yapacak partisinin müşahitleri ile bir araya geldi.

Baydemir 7 Haziran günü görevli olacak müşahitlere oylarını nasıl koruyacaklarını adım adım şöyle anlattı;

 “Tamı tamına 15 mesai günümüz kaldı. Bütün bu kampanya dönemi içerisinde bu halkın, teşkilatlarımızın, il ilçe örgütlerimizin, kadın yapısının yüz binlerce emekçisi var. Biz adaylar sadece bu işin görünen yüzüyüz. Ama arka planda binlerce yoldaşımız var, kardeşimiz var. Onların emeğine buradan binlerce kez selam olsun. Biliyoruz ki onlar olmadan biz olamayız.

HDP oyları yükseldikçe, AK Parti’yi büyük bir korku sarmış durumda. Temel amaçları bizi barajın altında bırakmak. Şükürler olsun bugüne kadar bütün birimler, bütün yapılar provokasyonları boşa çıkaracak çelikten bir iradeyi ortaya koydu. Siz o metaneti koruduğunuz oranda, onlar daha azgınlaşıyorlar. En son Mersin ve Adana’da yaşadığımız saldır. Ne olursa olsun o güne kadar metaneti korumak bizim boynumuzun borcudur. Kaos sadece AKP’ye yarayacaktır. Biz teveccühü artırdıkça onlar hukuka ve ahlaka aykırı yol ve yöntemlere başvuracaklardır. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken 7 Haziran sabahına kadar asla ve kata çabayı durdurmamak olacaktır. AKP mazlumların ahını aldı, mazlumların ahını alan AKP 7 Haziran’da sandıkta can çekişecek.”

 

‘Blok oya engel olmalıyız’

“O halde bizim daha önceki yıllardaki deneyimlerden hareketle önlemler almamız lazım. Önlemlerden bir tanesi mutlak suretle seçimin oy kullanma işleminin 7 Haziran sabahı başlamasını sağlamamız lazım. Yani 6 Haziran gecesi okullarda veya evlerde oy kullanılmamalı. Blok oy kullanılmasına asla müsaade etmemeliyiz. Çünkü bir gece öncesinden oy kullanılan bir pratiğin tanığıyız biz. O halde ilk işimiz sabah herkesten önce kendi görevli olduğumuz sandığın başında olmaktır. Bütün işlemler bitinceye kadar, ıslak imzalı tutanak alınıncaya kadar sandık başını terk etmek, Uhud Savaşı’nı kaybettiren okçuların pozisyonunu terk etmesi ile eşdeğerdir. Sandık başındaki görevlerini terk etmek kaybettirmenin en önemli sebeplerinden bir tanesi olacaktır.”

 

‘Yanınızda fener bulundurun’

“Sandık başına gittiğimizde mutlaka yanımızda fotoğraf çekme kapasitesine sahip akıllı cep telefonu bulunduralım. Ne olur ne olmaz, sayım işlemi itirazlar uzun sürebilir, yanınızda mutlaka yedek batarya bulundurmanız lazım. Elektrikler gidebilir, şarz imkanı bulamayabilirsiniz. Mutlak suretle yanınızda bir iki tane el feneri bulunduralım, ibreti alem olsun. Soranlara da diyelim, trafolara kedi girmesin diye biz karanlığa ışık tutuyoruz. Çünkü bunlar karanlıktan nemalanıyorlar.”

 

‘Yazma işlemi gözlemlenecek’

“Bir diğer husus, sandıklar açıldı, oylar sayılmaya başlandı. Yazman her kimse, onun yazma işlemini gözetiyorsunuz. Okunduğunda örneğin HDP 270 dediğinde o yazıya dökerken, olabilir ki bir başka siyasi partinin militanı olabilir, 270’i 27 yazabilir yanlışlıkla. Bunu önlemek için mutlaka ne söyleniyor ve ne yazılıyor görmemiz lamız. Tutanaklar tutulduktan sonra ıslak imzalı tutanağın örneği alındıktan bu örnek genel merkezimizin dizayn ettiği bir internet sistemine ulaştırılacak. 

 

‘Oyları taşıyan araç takip edilecek’

“Tutanaklar tutuldu, torbalar mühürlendi ve araca konuldu. Yani ilçe seçim kuruluna gelecek torbalar. Okul ile ilçe arası torbayı taşıyan aracı takibe almamız lazım. O araç okuldan çıktıktan sonra başka bir mekana girmemeli. Başka bir yerin kapalı bahçesine, garajına girmemeli. Girerse bilin ki o torbalar değiştirilecek, tutanaklar değiştirilecek yerine başka torbalar başka tutanaklar girecek. Biz bu deneyimi 2014’te yaşadık. O halde okul ile seçim kurulu arasında o torbaların güvenli bir şekilde taşınmasını takip sistemi ile garanti altına almamız lazım.

 

‘Seçim kurulunda avukatlar bulunmalı’

Torbalar selametle seçim kuruluna ulaştı, yetmez, büyük ihtimalle seçim kurulunda birden fazla bilgisayar olacak. Ne kadar az bilgisayar olursa bu daha şeffaf olacağı anlamına geliyor. Ne kadar çok bilgisayar olursa bu o kadar filimin fırıldağın döndürülmek istendiğinin göstergesi. O halde arkadaşlarımız görevlerini bu sefer ilçe seçim kurulundaki kardeşlerimize devredecek. İlçe seçim kurulu içerisinde bulunacak müşahitleri yoğunluklu olarak avukatlardan temin etmemiz lazım. Her bir birleştirme tutanağı geldiğinde ve kayda geçtiğinde bilgisayara dokunan kişinin rakamları bilgisayara doğru kaydedip etmediği teker teker görülmelidir. Çünkü kendi gözümüzle gördük, 2700’ü yanlışlıkla 270 yazabiliyorlar. Veya AKP’nin 27 oyunu yanlışlıkla 2700 yazabiliyorlar. O yanlışlık bir kez merkeze gitti mi artık onu oradan çıkarmak yazılı itiraz vs bir sürü işlem gerektiriyor. Dolayısıyla her bilgisayar başında doğru yazıldığını mutlaka tespit etmemiz lazım. Son olarak da bu bilgisayarlara kaydedilen yazının başka bir ekranda diğer müşahitlerimiz tarafından görülmesini sağlamımız lazım.” 

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2015, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195