Title of a News Article

CHP'li vekil Urfa için kolları sıvadı

.

CHP'li vekil Urfa için kolları sıvadı
banner206
CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, partisi tarafından İl denetmeni olarak atandığı Şanlıurfa’da sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, esnaf ve çiftçiler ile yaptığı görüşmelerin sonucunda bu denli önemli bir şehrin, bu denli büyük sorunlarının görmezden gelinmesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Pekşen “Bundan sonra Şanlıurfa’nın bütün sorunlarını Meclis gündemine taşıyıp, çözülene kadar takipçisi olacağım” dedi.

Pekşen, Şanlıurfa’dan Ankara’ya döner dönmez ilk iş olarak Şanlıurfa’nın artezyen ve kuyu sularından alınan yüksek bedelleri ve elektrik faturalarındaki adaletsizliği, sık sık yaşanan elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı.

Pekşen TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde: “Şanlıurfa’da tarım alanlarında vatandaşlar tarafından açılan artezyen kuyularından çıkarılan sulardan bedel alındığı ve alınan bedelin diğer şebeke sularından daha pahalı olduğu konusunda tarafıma çeşitli şikâyetler iletilmiştir. 2464 Nolu Kanunun 97 inci maddesinde yer alan ".... ve belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yer altı sularından kamu ve özel kişiler tarafından elde edilen kullanma ve sanayi suları..." şeklindeki ibare Anayasa Mahkemesinin 31/3/1987 tarih ve E.86/20, K. 87/9 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. 167 Nolu Kanunun 5 inci maddesine göre “İlan edilmiş yeraltı suyu işletme sahaları dışında her arazi sahibi; arazisinde yeraltı suyu aramak, suyu bulduktan sonra, bunun kendi faydalı ihtiyaçlarına yetecek miktarını kullanmak hakkına maliktir.”; Yer altı sularının kullanılmasında birtakım yasal prosedür bulunmakla birlikte uygulamada tarımsal sulama amaçlı kullanılan suların ücreti daha düşüktür. Örneğin, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu Tarım İlçe Müdürlükleri'nden tarım ve hayvancılık yaptığına dair belge getiren abonelerin tarım suyunu ve kendi artezyen suyunu kullanan kurumların suyunu diğer kullanım ücretlerine göre daha düşük tutmuştur. Belediyeler “belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkili” olmakla birlikte bunu hakkaniyet çerçevesinde yapmalıdır. Özellikle Harran gibi sulu tarımın çok önemli olduğu bir bölgede ve tam da sulamanın şu aşamada ivedilikle yapılması gereken bir dönemde su bedellerinin aşırı yüksek tutulması ve buna ilişkin düzenlemenin henüz yapılmamış olması oradaki tarımı ağır koşullar içerisine sürüklemekte ve etkilemektedir.” Açıklamasında bulunarak aşağıdaki soruları yöneltti:

·         Şanlıurfa’da tarımsal sulama için açılan artezyen kuyularından ne kadar ücret alınmaktadır? Alınan bu ücretler şebeke suyu ücretinden pahalı mıdır?

·         Tarımsal sulama amaçlı kullanılan artezyen kuyu sularının daha ucuz olması gerekirken, daha pahalı olmasının nedeni nedir?

·         Tarımsal sulama amaçlı kullanılan artezyen sularından daha pahalı ücret alınması Harran yöresine özgü bir uygulama mıdır ya da başka yörelerde de uygulanmakta mıdır?

·         Anayasa Mahkemesinin ".... ve belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yer altı sularından kamu ve özel kişiler tarafından elde edilen kullanma ve sanayi sularından" ücret alınmasını iptal etmesine rağmen, kuyulardan çıkarılan sulardan hangi yasal gerekçelerle bedel alınmaktadır?

·         İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi tarımsal sulama amaçlı kullanacak sulama suyuna kabul edilebilir makul bir bedelin belirlenmesinden bugüne kadar neden kaçınılmıştır?

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195