Bedava; “bedeli ödenmeden edinilen” anlamındadır.
İnsanlar hayatta çoğu şeye bedel ödemezler. Bedavadan edinirler. Doğuştan bir ana babaya sahip olurlar, anasız babasız olanların dünyayı feda edecekleri ana baba insanların çok büyük bölümü için bedava edinilmiştir ve genelde de kıymeti bilinmez.
Yine insanın bedeni bütünlüğü, gözleri, derisi, burnu, kulağı, ayağı, saçı her yeri ve her şeyi yaratıcı tarafından kendisine verilmiş bedelsiz olarak verilmiştir. Bedavadır.
İlk doğduğu andan itibaren insanoğlu bedavacıdır. Anasının sütünü emer bedavadır. Çocuğuna süt veren ana bunun için bir bedel istememektedir. Çocuk hayatı boyunca da bedava yaşar. Edineceği menfaatler için çalışıp yorulmasına, hak etmesine gerek yoktur. Edineceklerinin bedelini kendisi ödemediği için çoğunlukla da kıymetini bilmez. Çünkü bedavadan gelmiştir. İnsanların çoğu için çoğu şey bedavadır. 
Oksijen tüpüne bağlı yaşamak zorunda olan bir hasta ancak bedava havanın kıymetini bilir. Oysa insanoğlu doğduğu andan itibaren bedava havası hazırdır ve herkese yetecek kadar boldur  İnsanların ve tabiatın muhtaç olduğu yağmur ve dolaysıyla su da bedavadır. Belediyelerin suya para alması, şebeke bedeli ve bazı hizmetlerin yürümesi için verilen bedeldir aslında. Normalde su bedavadır.
Modern şehir hayatı olmasa aş ekmek de bedavadır. 
Köy hayatı yaşayanlar bilir.
Ekersin, biçersin, yersin. Hayvanı besler etini yer, sütünü içer, yoğurdunu yapar yersin. Sütten yağ çıkarır dünyanın en güzel yağlarını bedava kullanırsın. İki tavuk alır çoğaltır yumurtasını yersin, etini yersin, tüyünden yastık yaparsın hep bedavadır. Ama şehir hayatında çoğu şey paralıdır ve Anadolu insanı köylü felsefesinden kurtulamadağı için bedavacılığa devam etme alışkanlığını atamamıştır. Bedavacılık, genlerine işlemiştir adeta. Bedava bir şey gördüğünde en zenginleri en önde yer alır. Otobüse bedava binmenin yolları aranır ki, idare de çoğu insana bedava binme imkanı tanır.
Bedava, nasıl insanımızın genlerine işlemişse, devleti yöneten insan devlet anlayışına da bunu yerleştirmiştir. Devlet, vatandaşlarına çoğu şeyi bedava verir. İnsanımız bedava yaşamayı sevdiği ve bedava edinmekten vazgeçemediği halde bedava edindiklerinin kıymetini de bilmezler.
Oysa bedava olan şeyler en değerli olan şeylerdir. 
Anne baba bedavadır ve en değerli olan onlardır. İnsanın tüm uzuvları bedavadır ve en değerli onlardır. Gözleri görmeyen birinin bir göz için elinde olursa neleri feda edeceğini az çok tahmin edebilirsiniz.Hava bedavadır ve en değerli olan şey havadır. Güneş bedavadır ve en değerli olandır. Adam olmak da bedavadır.
Adam olmak; yalan konuşmamak, olduğu gibi görünmek, haksızlık yapmamaktır.
İnsan olan fakir olabilir, üstü başı eski, ayakkabısı delik olabilir.
Evi bir kulübe, serveti üç kuruş olabilir.
Ama yalanı yoktur.
Adam gibi adamdır.
Adam olmak bedavadır ve en değerli olandır.
Ama adam olmak bedava olduğu için kıymeti bilinmez.