Yaklaşan Yerel seçimlerde bütün siyasi partiler açısından bir Belediye Başkan adayında olması gereken özelikleri 10 madde ile özetledim.

 

1-      Belediye başkan adayı halkta karşılığı olan , liyakatlı ve bulunduğu bölgede özgül ağırlığı bulunan kişiler olmalıdır.

 

2-      Yine Başkan adayı bulunduğu bölgedeki mahalleri bilen ve muhtarların, kanat önderlerinin tanıdığı kişilerden olmalıdır.

 

3-   Başkan adayının belediyecilikten anlaması ve yerel yönetimlerle ilgili gerek teorik gerek pratik bilgiye sahip olması gerekir. Yine Başkanın eğitim seviyesi yüksek olmalıdır.

 

4-      Başkan adayının söz konusu bölgesinde doğması ,büyümesi ve yaşamış olmasının önemi yüksektir.

 

5-      Belediye başkanı şehrin tanıdığı, bildiği kişiler olmasının yanı sıra muhakkak o şehirden ve halkla iç içe olmalıdır. Yine aday olacağı il ya da ilçenin sıkıntılarını bilmelidir.

 

6-      Belediye başkanı şehrin etnik yapısına uygun olmalıdır. Bulunduğu bölgede yaşayanların dillerini bilmesi önemlidir. Bütün etnisiteler aday belirlenirken dikkate alınmalıdır.

 

7-      Belediye başkanı sadece aşiretinin oyları düşünülerek seçilmemeli eğer aşiret üyesi olacaksa da o aşiretin en kıymetli ve vizyon sahibi bireylerinden biri olmalıdır.

 

8-      Belediye başkan adaylarından bir ya da birkaçı kadın aday olmalıdır. Toplumun yarısını kadın oluşturduğu gibi kadınlar belediye başkanlığında da temsil edilmelidir.

 

9-      Şehirdeki sivil toplum örgütleri ile meslek kuruluşlarının ve bulunduğu siyasi partinin teşkilatlarının da tanıdığı isimler belediye başkanı olmalıdır.

 

10-  Partisinden güç alan değil partisine güç katacak ,yolsuzluğa bulaşmamış sabıkasız,dürüst, temiz olan bireyler başkan adayı olmalıdır.