Göbeklitepe'nin dünyada uyandırdığı hayranlık sürerken, Şanlıurfa'nın 60 kilometre doğusunda yer alan ve 12 bin yıllık geçmişe sahip Karahantepe'nin etkisinin çok daha büyük olacağı düşünülüyor. Çalışmalar sürdükçe dünyanın bilinen tarihinin değişeceği öngörülürken, kazı çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri Göbeklitepe ile Karahantepe'nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ile konuştuk. İnsanlık tarihine dair heyecan verici keşiflere ilgi duyan ünlü İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un "Yeni Bir Hikaye- Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar" isimli sergisi İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. Fotoğraf çekme sürecini "rüya gibiydi" sözleriyle anlatan Muñoz, bölgeden çok etkilendiğini vurgulayarak "Karahantepe'de başka bir şey var" ifadelerini kullandı.

Habertürk'te ara...

Ara

Üye Girişi

Son Dakika

Yazarlar

Keşfet

Gündem

Ekonomi

Dünya

Spor

Magazin

Sağlık

Gastro

Yaşam

HT Hayat

Eğitim

Çocuk

Teknoloji

Kültür Sanat

Röportajlar

Kısayol

Grafik Haber

Video

Galeri

Bulmaca

Akıl Oyunları

Yerel Haberler

Servisler 

Portallar 

Hafta Sonu

7x24

Vefat

Künye

Kullanım Koşulları

Kişisel Verilerin Korunması Politikası

Çerez Politikası

Yerel Haber Hattı

0536 266 79 69

Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Haberler Dünya

Göbeklitepe'den daha eski… "Karahantepe'de başka bir şey var"

Giriş: 29.06.2023 - 11:55 | Güncelleme: 29.06.2023 - 12:01

Göbeklitepe'nin dünyada uyandırdığı hayranlık sürerken, Şanlıurfa'nın 60 kilometre doğusunda yer alan ve 12 bin yıllık geçmişe sahip Karahantepe'nin etkisinin çok daha büyük olacağı düşünülüyor. Çalışmalar sürdükçe dünyanın bilinen tarihinin değişeceği öngörülürken, kazı çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri Göbeklitepe ile Karahantepe'nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ile konuştuk. İnsanlık tarihine dair heyecan verici keşiflere ilgi duyan ünlü İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un "Yeni Bir Hikaye- Göbeklitepe ve Çevresinden Fotoğraflar" isimli sergisi İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. Fotoğraf çekme sürecini "rüya gibiydi" sözleriyle anlatan Muñoz, bölgeden çok etkilendiğini vurgulayarak "Karahantepe'de başka bir şey var" ifadelerini kullandı

Merve Elmacı

[email protected]

İnsanlık tarihini yeniden yazdıracak bulguları ortaya çıkaran Göbeklitepe, 11 bin 600 yıl öncesine ait sunduğu bilgilerle dünyanın dört bir yanında hayranlık uyandırdı.

Göbeklitepe'nin namı dünyaya öyle bir yayıldı ki geçtiğimiz sene yaklaşık 850 bin kişi ziyaret etti. Bu ziyaretçilerin yüzde 30'u belki de insanlık tarihi için çok daha heyecan verici olan, Neolitik çağın en önemli yerleşim merkezlerinden bir diğeri olan Karahantepe'yi ziyaret etti. Peki nedir bu Karahantepe? Karahantepe'deki bulgular tarih öncesi döneme ait neleri ortaya çıkarıyor? Kazı çalışmalarında son durum nedir?

İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Göbeklitepe ile Karahantepe'nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ile son gelişmeleri konuştuk. Prof. Dr. Karul, Karahantepe'deki kazıların henüz bölgenin çok küçük bir bölgesinde yapıldığını söyleyerek, çalışmaların 100-150 yıl sürebileceğinin altını çizdi.Karahantepe'deki kazılara 2019 yılında başladıklarını ve bu seneki kazıları temmuz ayı itibariyle devam edeceklerini dile getiren Prof. Dr. Necmi Karul, "Geldiğimiz aşamada pandemiden dolayı belirli bir noktaya odaklandık, o noktada da içerisinde kamusal yapıların, konutların olduğunu ve içerisinde 600-700 yıllık yapıların olduğu farklı katmanları içeren yerleşim dokusunu kısmen açığa çıkardık. Bu yıldan itibaren kazıların yanı sıra açığa çıkan kalıntılarında korunmasıyla ilgili ayrı bir proje yürüteceğiz.” dedi.

Karahantepe'nin 140 dönümlük bir alan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karul, "Karahantepe çok büyük bir yer, kazı yaptığımız alan çok küçük bir bölümü içeriyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla Karahantepe'ye ilişkin bir şey söylemek çok güç. Buna rağmen buradaki çalışmalar neyi öne çıkaracak derseniz Göbeklitepe ile çağdaş, benzer kültürel ögeleri içeren ama farklılıklara da sahip başka yerleşmelerin de olduğunun en önemli kanıtlarından birini oluşturdu. Bu da bizim Taş Tepeler Projesi’ni yapmamıza vesile oldu, bugün 9 noktada birbiriyle çağdaş yerleşkeler kazılıyor. Karahantepe özelinde M.Ö 9 binli yıllara ait çok sayıda kamusal yapıların olması bunlarla eş zamanlı günlük yaşamın sürdüğü konutların yapıldığını keşfetmek en önemli bulgulardan biri." ifadelerini kullandı.

Kaynak. Merve Elmacı-Habertürk