Devlet işini iyi bilirim. Hele belediye işini.. Sormayın gitsin.

Belediyelerde işler askeri mantıkla işler. Biri kaldırımın üstünde bir taş unutsa, ardından gelenler yıllarca o taşı boş yere korur. Yanlış bir karar alınsa ve uygulansa, sonradan gelenler düzeltmeye çalışanlara “sana mı kalmış düzeltmek, böyle gelmiş böyle gider, devam et” diyerek düzeltmeye çalışanın önünü keser. Memur zihniyetinin en kötü zihniyeti ne yazık ki, belediyelerde işler. Memurun birinci vazifesi ayın 15’ini bulmaktır. Hesabını doğru bildiği tek iş maaşıdır. Gerisi teferruat..

Girizgahta böyle bir genelleme yapsak da ekseriyeti bundan muaf tuttuğumuzun bilinmesi şart. İşini dört dörtlük yapan, aldığı parayı kuruşuna kadar anasının ak sütü gibi helal eden memurlar var. Zaten onların inisiyatifi, gayreti olmasa memleket kökten çöküp gidecek.

TOKİ tarafından inşa edilen Şanlıurfa Gazeteciler Sitesi önünden geçen 101. Cadde geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından asfaltlanarak hizmete açıldı. Büyükçe bir bulvar olan bu cadde Karaköprü’nün meşhur 35 metrelik yollarının bir parçası.

Henüz ortada yol diye bir şey yokken Karaköprü 101. Caddede böyle bir sorun yaşanacağını söylesek de sakalımız yok diye sözümüz para etmedi sanırım. Konuyu gazeteci arkadaşlarla konuşsak da kimse yürüyen işin aksamasını istememiş olacak “bir an önce yapılsın da evimize taşınalım” derdindeydi.

Geçtiğimiz hafta yol asfaltlanmaya başlarken büyük bir sorunun olduğunu görüp sosyal medyadan paylaştım. Ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesapları da malum yolun hizmete girmek üzere asfaltlandığını ve açıldığını duyurdu. Gerek bu duyuruya gerekse diğer mecralarda yolun hatalı yapıldığını söyledikse de kimse kulak asmak istemedi.

Dün ise yolun eksik kalan yaklaşık bir yüz metrelik kısmı yapılıyordu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri’nden sorumlu bir personelin başında durduğu çalışmaları izledik. Yolun sorunlu olduğunu ilettiğimiz Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Sayın Mithat Şengöz de çalışmaların başına gelerek yaşanan sorunu gördü, ayaküstü çözüm düşünüldü. Gerekli yerlere bilgi verildi.

Hataları affetmeyen radikal bir karar alınmazsa sorun çözülecek gibi değil.

Öğrendiğimize göre Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ), Karaköprü Belediyesi’nin titizlikle uyguladığı “Kırmızı kot” sistemine uyması için altyapı sisteminin bacalarını üç defa değiştirmiş. Sonuçta bir kararda durulmuş ki, baca kapakları yola sıfır olacak şekilde asfalt serilmeye başlamış.

Başından beri belli olan bir hata göz göre göre geliyorum dese de bunun önüne geçilmemiş. Kanalizasyon şebekesi yoldan 4-5 metre aşağıda olmasına rağmen, yeni yapılan yol bacaların yüksekliği nedeniyle gereksiz yere en az bir metre yükseltilerek asfaltlanmış.

Yapılanma alanlarından bazen bir metre kadar yükseğe çıkan yoldan sitelere, binalara giriş sorun olunca bu kez Fen İşleri kendi kafasına göre çözüm üretmiş. Sitelerin içine dünya kadar hafriyat yığıp, rampalar yapıp üzerine asfalt dökmüşler. Duvarlar yere mi yapışmış, otomatik kapılar dökülen malzemenin altında mı kalmış, yolda yukarıdan aşağıya gelecek yağmur suları siteleri basacak kimsenin umurunda olmamış.

Seçim arafesinde alelacele anahtarları dağıtılan basın sitesine yol talebi doğrultusunda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni açtığı 101. Cadde de TOKİ’nin inşaat imalatı gibi kökten hatalı ve yanlış olmuş. TOKİ, hatalı ve bozuk imalatı düzeltmek için elini taşın altına koyuyor ve gereğini yapıyor.

Bakalım Karaköprü Belediyesi, ŞUSKİ, Fen İşleri ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arasındaki koordinesizliğin sonucu baştan bozuk yapılan 101. Caddedeki kot farkı sorunu nasıl çözülecek.