Title of a News Article

Başkan Aşıklıoğlu dert yandı...

Başkan Aşıklıoğlu dert yandı...
banner206

Şanlıurfa Müteahhitler Derneği (ŞUMDER) Başkanı Mustafa Aşıklıoğlu, işveren ile işçi arasında yaşanan sıkıntılardan dolayı dert yandı.

İnşaat sektöründe çalışan işçilerdeki kalifiye Ekipman sorunu, iş ahlakının yozlaşması, dengesiz fiyat talepleri ve iş gruplarındaki yetersizliklerin yapı üretimindeki aksaklıkların başında gelen bir sorun olduğunu dile getiren Başkan Aşıklıoğlu, büyük ölçüde sorun yaşadıklarını söyledi.

ŞUMDER Başkanı Mustafa Aşıklıoğlu yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi; 

"Şanlıurfa da inşaat sektöründe çalışan işçilerdeki kalifiye Ekipman sorunu, iş ahlakının yozlaşması, dengesiz fiyat talepleri ve iş gruplarındaki yetersizliklerin yapı üretimindeki aksaklıkların başında gelen bir sorun olmuştur.

İnşaat üretimindeki sorunların en büyüğü; kalıpçı, demirci, duvarcı, elektrikçi vb. meslek gruplarının yapacakları işin anahtar teslimi, taşaron usulü ile anahtar teslimi iş almaları halde, işlerini yaparken teslimat sürecine kadar çoğunun 3-5 defa fiyat artış talepleri, işi tek taraflı bırakma vb. İş yapma usul ve esaslarına uymadıklarını, etik iş prensiplerinden uzak bir sosyal sorun haline geldiğini ne yazık ki son 2-3 yıldır bütün sektörün işverenleri olarak mağduriyet yaşamaktayız.

İnşaat sektörün paydaşları olan işçi gruplarının, genelinin grup şeklinde yani iş grubunda taşerun usulü çalışıldığını sahada işveren olarak biliyoruz, bu iş gruplarıyla yaptığımız iş sözleşmelerinin yasal alt yapılarının olabilmesi için ilgili kamu kurumların bunları ticaret kanunu çerçevesinde kayıt altına almalarını ve kazançlarının karşılığında da vergilendirilebilmeleri için vergi kayıtlarının oluşturulması gibi çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimizin oluşmasında yapacağımız sözleşmelerin yasal alt yapılarının oluşmasını sağlayacak, yaptığımız protokollere uyulmamaları durumunda yasal yaptırımların alt yapısı oluşmuş olacaktır. Aksi durumda biz müteaahhitler olarak yasal bir sorumlulukları, vergi kayıtları ve iş taşaronluğu yapan işveren pozisyonundaki meslek grupların sektörde son 1-2 yılda iş ahlakı ve etik kurallardan yoksunlaşmaları ve tek taraflı fırsatçılık yapmaları sektörün yatırımcıları olan biz müteahhitleri iş yapmaktan bezdirmeye götürdükleri de bir gerçektir. Yapılan sözleşmelere uyulmamaları işin her aşamasında bırakma ve bırakırız gibi sitemlerin ticari ve iktisadi yatırım güvenini sarstığını, işverenin Urfa da yatırım, iş yapma istek ve arzularını olumsuz etkilediği de acı bir gerçektir. Yine ülkemizdeki inşaat maliyetlerin aynı olması ile beraber bölgesel satış fiyatların çok büyük farklılıklar oluşturması da işçilerin dışarı göçünü kolaylaştırıyor, aynı özelliklerdeki bir yapının maliyeti Urfada, İstanbulda, Antalya da aynı iken satışların arasında % 200 ile 300’ e varak farklar vardır maalesef. Örneğin aynı daire ş. urfa da 2 milyon iken, İstanbul ve Antalya da en az 5-6 milyondur, burda ki mağduriyet ve kazanç kaybı veya dezavantajlı olan yatırımcıdır.

Bu sorunların çözülmesi için yetkili kamu kurum ve kuruluşların, ilgili mülki amirlerimiz dahil bu sorunlarla ilgilenilmesini ve gerekli yasal alt yapıların oluşturulması ve pratikte uygulanmasını, işveren ve işçilerin arasındaki bu uyumsuzlukların giderilmesinde gerekli çalışmalar yaparak pozitif sonuçlar alınmasını talep ediyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195