Title of a News Article

Bakay dert yandı!

.

Bakay dert yandı!
banner206
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay,  Şanlıurfa’da en büyük sıkıntılarının kayıt dışı işyerleri olduğunu belirterek, “Kayıt dışı, haksız rekabete yol açıyor. Bu nedenle bu soruna bir çözüm bulunmalıdır” dedi.

 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay oldu. 36 Bin üye ile Şanlıurfa’nın en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinin Başkanı Mehmet Şefik Bakay ile esnafın sorunlarını konuştuk. Röportajımızda önemli açıklamalarda bulunan Bakay, özellikle kayıt dışı işyerlerinden dert yandı. Kayıt dışı işyerlerinin haksız rekabete yol açtığını dile getiren Bakay, “Bu sorunu Belediyelerle defalarca konuştuk ama bir çözüm bulamadık.Artık acilen biran önce bu soruna neşter vurulmalıdır” dedi.

 

İşte Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay ile gerçekleştirdiğimiz röportaj; 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Mehmet Şefik Bakay, 2014 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinin genel kurulunda yapılan seçim sonucunda bu birlik başkanlığına geldim. Bize bağlı 58 odamız bulunmaktadır ve 58 odanın da içerisinde 30 tanesi ilçelerde, diğer 28 tanesi de merkezde bunların hepsi bize bağlıdır. Bu odalarımızın kayıtları esnaf odalar birliğimizin bünyesinde Esnaf Sicil Müdürlüğü tarafından üyelerimizin kayıtları bulunmaktadır. Bu kayıtların içerisinde ilgili odalara Esnaf Sicil Müdürlüğü tarafından mesleki açıdan yönlendirilmektedirler. Bu da bakanlığın belirtmiş olduğu sistem dâhilinde yani Sicil Müdürümüzün bir inisiyatifinde değil mesleğine göre diyelim ki Terziler Odasına girdik orada hemen kendi odası çıkıyor sistemde ona göre kayıt yapıyoruz.

 

“KAYIT DIŞI HAKSIZ REKABET OLUYOR”

Ayriyeten esnafımızın sıkıntıları vardır bu sıkıntılar içerisinde birinci derece de kayıt dışı esnafların olması kayıt dışı dediğimiz zaman örneğin meslek grubu içerisinde maliye, odaya, bize kaydı yapılmamış bizim esnafımız sayılmıyor. Bununla ilgili belediyeler nezdinde çalışmalarımız olmuştur. Belediyeler de bunlarla ilgili duyarlı değiller. Belediyelerle kayıt dışı esnafın kayıt içine alınabilmesi hususunu görüştük ama bir netice alamadık. Bu da bizim açımızdan kayıt dışı dediğimiz zaman haksız rekabet oluyor. Haksız rekabet olduğu zamanda yani adam maliyesini, vergisini, sigortasını, işçi ücretini ödüyor, diğer taraftan kaçak çalışan kişi bunları ödememiş oluyor.

 

Kaçak esnaflarla ilgili neler yapılabilir?

Bununla ilgili hem Tarım İl Müdürlükleri, hem belediyeler, ilçe belediyeleri bunlarla ilgili birinci derece yetkililerdir, ruhsat verme yetkileri vardır. İş yerlerini kontrol ederek ruhsatların olup olmadığı, zaten ruhsat çıkardığı zaman bizim odalara yönlendirme yapıyorlar. Ruhsat çıkardığı zaman maliyesini istiyor, oda kaydını istiyor, esnaf sicilini istiyor. Bunun birinci derecede yetkilisi belediyelerdir.

 

Esnaf sanatkârlar odasının kaç üyesi var, bu üyeler aidatlarını kolaylıkla ödeyebiliyorlar mı?

Biz esnaf odalar birliği olarak sicil müdürlüğümüzde kayıt olan, aktif olan 36 bin tane esnafımız var. Buna il ve ilçelerimiz dahil, aidatları esnaf odalar birliği olarak almıyoruz. Aidatları odalar alıyor, odalardan da toplanan aidatların yüzde 3’ü esnaf odalar birliğine geliyor. Odalarımız aidatları maalesef düzgün toplayamıyorlar, oda ile esnaflarımızın diyalogları kopuk. Yani bağlayıcı güç olmadığı için alamıyorlar, alabilmeleri için icraya vermeleri lazım. Bu da oda başkanlarının işine gelmiyor, icraya vermiyorlar. Bu sebepten dolayı aidatları almakta zorluk çekiyorlar.

 

Esnaf ve sanatkârlar birliğinin Urfa için önemi nedir?

Esnaf ve sanatkarlar birliğinin bir defa önemi hemen hemen üye bakımından en büyük Sivil Toplum Örgütüyüz yani Ticaret Odasının üyeleri bile bizim üyelerimiz kadar değil ama bizim siyasi olarak bir etkinliğimiz yok. Bizimki sesimizi titretmeden ulaşabildiğimiz noktalara ulaşıyoruz, Bakanı, milletvekili, üst düzey arkadaşlardan görüşmelerde derdimizi onlara söylüyoruz. Ama böyle bir dışarı çıkıp bir eylem hazırlığı yapalım gibi bir düşüncemiz olmaz.

 

Bölge esnafının en büyük sıkıntısı nedir?

Suriye savaşından dolayı ondan sonra terörden dolayı esnafımıza büyük etkileri olmuştur. Buradaki esnafımızın üretimi yok ama en büyük gelir kaynağımız turizm ikincisi tarım bu turizmde biliyorsunuz tek Urfa olarak değil Türkiye olarak etkilenmiş bulunuyoruz. Diğer birlik başkanları arkadaşlarımla görüşmelerim neticesinde Türkiye’de hemen hemen turizm darbe yemiş bizde Urfa olarak en büyük darbeyi turizmden yedik. Çünkü dışarıdan adam gelmezse esnaflarımızın alış veriş yapamaz durumda birde üretimimizde yok, o yüzden alış veriş nezdinde oluyor, alış veriş nezdinde de kime satacaksın mallarını turist gelmediği zaman, otellerimiz bomboş, otellerin hepsi biliyorsunuz adamlar kapatıyorlar.

 

Hükümetten neler bekliyorsunuz?

Esnafımız bugünlerde büyük bir sıkıntı içerisinde yani çeklerini, senetlerini ödeyemeyecek durumda olanlar var. Bunlar için geçmişte bizim faizsiz kredi ile ilgili taleplerimiz olmuştu. Bu faizsiz krediler esnaf kefalet kooperatifi aracılığıyla verildi ama ulaşım noktasında yüzde 2 ya da 3’e tekabül etti. Bunun daha çok olmasını istiyoruz. Bunun tekrar verilmesini istiyoruz, ihtiyaca göre verilmesini talep ediyoruz. Esnaflarımıza bir genel sicil affı çıkmasını istiyoruz. Önceden bir çektir veya senettir, kredi kartından dolayı bir işlem görmüş ödememiş sicile işlemiş bu da siciline işlenmiş bir esnaf yani kırmızı çizgi yiyen bir esnafımız yeni bir kredi alamıyor, alamadığı için mağdur duruma düşüyor. Bunlara yeni bir af talep ediyoruz. 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Son olarak esnafımızın iyi duruma gelmesi için Suriye savaşının bitmesini, terörün bitmesini diliyoruz. Çünkü bunlar biterse neticede esnafımızın da işleri iyi olur, talebimiz budur.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2016, 10:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hakan
Hakan - 8 yıl Önce

Çok haklısınız başkanım, bu kayıt dışına artık bir son verilmelidir. İşlerimiz her geçen gün kötüye gidiyor

BAŞKAN DOĞRU
BAŞKAN DOĞRU - 8 yıl Önce

BAŞKAN DOĞRUYU SÖYLÜYOR AMA BU SÖYLEDİKLERİ YANLIZCA RÖPORTAJDA FARKINDALIK GÖSTERİR . DARBE GÜNÜ TATİLE GİDİP DARBEDEN CIKIP URFAYA GELDİĞİ GÜN DAHA VALİZLERİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPAN BAŞKANDIR . HELAL BAŞKAN SANA ESNAF SENİN UMRUNDAMI SEN KEYFİNE BAK

SIRADAKİ HABER

banner195