Title of a News Article

RIZK, 6 BİN SURİYELİ İŞSİZİ İŞ SAHİBİ YAPTI

Rızk İstihdam Ofisi’nin Personel Müdürü Avukat Muaz Abdalmuhsen Şıhab, 2014 yılının Ocak ayında Şanlıurfa’da kurulan Rızk İstihdam Ofisi’nin bugüne kadar 6 Bin 232 Suriyeli işsize istihdam sağladığını söyledi.

RIZK, 6 BİN SURİYELİ İŞSİZİ İŞ SAHİBİ YAPTI
banner206

RÖPORTAJ: ALİ UZUN

Rızk İstihdam Ofisi’nin Personel Müdürü Avukat Muaz Abdalmuhsen Şıhab, 2014 yılının Ocak ayında Şanlıurfa’da kurulan Rızk İstihdam Ofisi’nin bugüne kadar 6 Bin 232 Suriyeli işsize istihdam sağladığını söyledi.

İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelileri iş sahibi yapmak amacıyla 2014 yılında Şanlıurfa’da kurulan Rızk İstihdam Ofisi, Suriyelilerin istihdama kavuşmasında çok önemi bir rol oynuyor. Suriyeli İş Adamları tarafından oluşturulan Suriye Formu altında kurulan ve genel merkezi Şanlıurfa’da olan ofis, bugüne kadar 6 Bin 232 Suriyeli işsize istihdam sağladı. Rızk İstihdam Ofisi ile ilgili detayları bu haftaki röportajımızın konuğu olan Rızk İstihdam Ofisi’nin Personel Müdürü Avukat Muaz Abdalmuhsen Şıhab’tan aldık. Avukat Şıhab, dernek hakkındaki birçok önemli ayrıntıyı dile getirerek, 15 Temmuz’da yaşanan ‘Darbe Girişimi’ ile ilgili de önem açıklamalarda bulundu.

 

İşte Rızk İstihdam Ofisi’nin Personel Müdürü Avukat Muaz Abdalmuhsen Şıhab ile yaptığımız röportaj…

 

Rızk nedir, nasıl kuruldu?

Öncelikle bizim için kapılarını açan Türkiye Devleti ile Türk milletine teşekkür ediyoruz. Rızk, Suriyelilerin kalkınma ve gelişimine öncülük yapan, iş arayanların mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve onlara iş fırsatları bulmak amaçlı, istihdama yönelik, kar amacı gütmeyen kurumdur.  Kurum aynı zamanda çalışmakta olanların da bireysel gelişimine katkı sağlayan, akademik ve mesleki yetkinliklerini geliştirmeye yönelik programlar da düzenleyerek gelecekte Suriye’yi yeniden inşa edebilecek bağımsız ve öncü Suriyeliler yetiştirmeyi hedeflemektedir.


 

Nasıl çalışıyorsunuz?

-İş arayanlardan başvurularını ve işverenlerden istihdam tekliflerini alıyoruz.

-İşgücü piyasasının yükselen ihtiyaç bilgisi dâhilinde periyodik anketler yaparak ana veri tabanını güncelliyoruz.

-Resmi ve gayri resmi Türk makamları ile gelecekte imzalanacak protokol ve anlaşmalar için görüş alışverişlerinde bulunarak ortaklıklar geliştiriyoruz.

-Suriyelileri bilimsel açıdan; profesyonel eğitim programları ve çalıştaylar yoluyla sürekli geliştiriyoruz.

-Doğru işe doğru kişiyi seçiyoruz.


 

Türkiye’de kaç ofis var?

Merkez Şanlıurfa, İstanbul, Antep’te de çalışma ofisi açmayı düşünüyoruz.

Sizden hangi mesleklerde iş başvurusunda bulunuyorlar?

Doktor, mühendis, mimar, hemşire, çene cerrahisi, uçak mühendisi ve benzeri iş dallarından başvurular oldu. Geçen yıl milli eğitim ile ortaklaşa çalıştık, 3 bin öğretmenin kayıtlarını yaptık, bunlar milli eğitim bünyesinde çalışmaya başladılar, Suriyeli okullarda eğitim veriyorlar.

 

Şuana kadar kaç kişiye istihdam sağlandı?

6 Bin 232 kişiye istihdam sağladık bunların ailelerini de sayacak olursak 21 bin 700 kişiye tekabül ediyor. Savaştan kaçarak buraya gelenlerin en büyük sıkıntıları ise işsizlik fakat iş bulduklarında ev kiralarını ödeyebiliyorlar, çoluk çocuklarının ihtiyaçları karşılayabiliyorlar. Bundan dolayı bizde mutlu oluyoruz. Suriye’den gelenlerin ceplerinde 100 TL bile para yok biz bunlara istihdam sağladığımızda bizi en mutlu eden şey hem para kazanıyorlar hem de Türk ahlakını, Türk kültürünü öğreniyorlar. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. Önemsemesinin nedeni ise biz Türk kültürünün ve ahlakını öğrenmelerini çok istiyoruz. Kırk iki yıl Esad zulmünün altında yaşadık. Fakat hiçbir zaman Esad gözümüzü açtırmadı, biz Türkiye’ye geldiğimizde çok şey öğrendik, güzel ahlakı öğrendik, güzel kültürü öğrendik. Esad zulmü bize hiçbir zaman göz açtırmadı.


İş bulunduğunda sıkıntılar yaşanıyor mu?

Suriyelilerin hepsi okumuş ve meslek sahibi değillerdir ve bu nedenle bazen istihdam konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Biz Uluslararası Derneklerle görüşmeler yapıyoruz, bunlara kurslar verilerek topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Bize iş için müracaat edenlerin yüzde 37 ile 40’ı arasında bayan bulunuyor.

Biz bir bayanı istihdam sağladığımızda basın halkla ilişkiler müdürlüğü ile görüşme yaptıktan sonra bu işe uygunsa veriyoruz. Mesela bize personel talebinde bulunanlar oluyor fakat biz bunların kimliklerinde Urfa yazdıkları için Göç İdaresinden yol izni verilmediğinden dolayı başka illerde istihdamlarını sağlamıyoruz.

 

15 Temmuz ‘Darbe Girişimi’ni nasıl karşıladınız, o gün neler yaptınız?

Biz darbe gecesi çok korktuk. Birincisi bizim yaşadığımız sıkıntıların Türkiye’nin de yaşamasını istemiyoruz. İnkılap olsaydı biz düşünüyorduk acaba bizi yurt dışına mı gönderilecekler, öldürecekler mi? O gece bunu sabahlara kadar düşündük. Darbe gecesi yaşadığım bir olayı anlatayım. Birçok Suriyeli benim yaptığımı yaptı. Dua ediyoruz ki Allah bu vatandaşları, bu insanları korusun. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından on dakika sonra biz sokaklara indik. Abide göbeğine çıktık, Türk halkının çoğu o gece sokaklara döküldü. Türk vatandaşı bizi kabul ettikten sonra biz onlarla oturup kalkıyoruz onların her sıkıntısı bizim sıkıntımızdır, onların mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Türkiye halkı ve devleti tüm dünyaya örnek bir davranış sergiledi.

 

Suriye’deki olayla Türkiye’deki bu olayı nasıl kıyaslıyorsunuz?

Aramızdaki farkı ben size söyleyeyim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında vatandaşlara “Sokaklara inin” dedi. Türk vatandaşları tankların önünde durdu, Esad ise tankları vatandaşların üzerine sürdü. Tüm güçler ellerinde vatandaşı dışarıya çıkmalarına izin vermediler, aramızdaki fark devlet başkanınız sizinle ama bizim liderimiz bizimle değildi.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Suriye halkını Kabul ettiği için Türk vatandaşlarına da ayrıca güzel misafirperverliklerinden dolayı ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Burada kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile yaptığımız görüşmelerde hepsinin kapıları hiçbir zaman yüzümüze kapanmadı her zaman açık kaldı.  Bizde böyle bir şey yok, bizde devlet kurumlarında çalışan müdürlerin kapıları sürekli yüzümüze kapalıdır. İnşallah biz yeniden Suriye’ye geri döneriz, bu Türkiye’deki misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederiz ve kardeş kalırı, inşallah bu görüşmelerimizde devam edecektir. 

 

Bize zaman ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

 

Sizlerde bu fırsatı bana sunduğunuz için ben sizlere teşekkür ederim. 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2016, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195