Şair yazar Necdet Karasevda, içinde okuma kılavuzu da olan sıra dışı bir romana imza attı. ‘Facebook’tan Sevgiliye Mektuplar’ adlı roman, modern bir Leyla ve Mecnun hikayesi gibi. Ancak sayfalar arasına yerleştirilen QR kodları, Youtube’dan metne uygun şarkı dinleme olanağı sağlıyor.
Şair ve yazar Necdet Karasevda, belki de dünyada bir ilk olan, QR kod uygulamalı bir romana imza attı. Mor Kitap’tan çıkan ‘Facebook’tan Sevgiliye Mektuplar’, adından da anlaşılacağı gibi bir aşk romanı. Ancak bugüne kadarki romanlardan farklı olarak günümüzün teknolojik imkanlarıyla ilişki kurabilen, modern açılımları olan ‘interaktif’ bir eser. İçinde şiirsel metinlerin, fotoğrafların ve QR kod uygulamalarının yer aldığı eserin sayfa tasarımları da tıpkı bir Facebook penceresinde yazışıyormuş izlenimi veriyor. QR kodlar ise, akıllı telefonlar vasıtasıyla okuru bir aşk şiirine veya metnin bağlamına uygun bir şarkıya yönlendiriyor. Modern bir Leyla ile Mecnun hikâyesi gibi okunan romandaki bu uygulama yeri geliyor Attila İlhan’ın ‘Sisler Bulvarı’ şiirine, yeri geliyor Yeni Türkü’nün ‘Beklemek’ şarkısına götürüyor okuru. Bu anlamda bir ilk olma özelliği taşıyan romanın yazarı Necdet Karasevda, eser için, ‘Aşk üzerine doğu ve batı edebiyatından 23 yıllık okumalarımın bir ürünü’ diyor.
İçinde ilkleri barındıran bu özel kitabın modern bir Leyla ile Mecnun hikayesi gibi de okunabileceğini kaydeden Karasevda, ‘Klasik roman formatının dışına çıkarak, öykümü teknolojinin de katkısıyla farklı bir okuma macerasına dönüştürmek istedim’ diyor. Facebook’tan Sevgiliye Mektuplar, her şeyden önce alegorik anlatımlarla bezeli bir roman. Kitapta yer alan Nisan, Eylül, Hüzün Kafe, Bilge Adam, Can Sahaf gibi isimlerin her biri aşkın bir yüzüne işaret ediyor. Okuyucu onların hikâyelerini dinlerken aşkın merhalelerine de tanıklık etmiş oluyor. Söz gelimi, romandaki baş karakter, 33 yaşındaki (Cennet yaşıdır 33) Nisan, kafe işleten ve aynı zamanda aşkı arayan bir adamdır. Eylül’ü rüyasında görür ve ona aşık olur. Gerçek hayatta rüyasının peşine düşer. Bu arayış esnasında okur, Şeyh Galip’ten, Homeros’a, Nerval’den Van Gogh’a pek çok değerle karşılaşır. Hikâye, barındırdığı metaforlar açısından adeta bir aşk galerisi özelliği taşıyor. Herkesin kendisinden birşeyler bulacağı roman, okuru aşk üzerinde düşünmeye davet ediyor. İdeal aşkı çağın temel sorunlarının çözümü olarak sunan kitap, manevi bir yolculuğa davet ediyor okuru.
AKILLI TELEFONLA OKUYUN
Klasik roman okurlarının pek tarzı olmayabilir resimli, QR kodlu bu eser. Yine de tercih meselesi... Yeniliklere açık nice kitap kurdu var. Ancak şurası kesin; Akıllı telefonu olan, teknoloji ile arası iyi genç okurlara keyifli ve keşif dolu bir okuma vaad ediyor Facebook’tan Sevgiliye Mektuplar. Üstelik romanın başında okuma klavuzu da var. Sürpriz sondan hoşlananlar; finaldeki QR koda dikkat!