Şanlıurfa'da, geçtiğimiz günlerde dünyanın tarihini değiştirecek gizem dolu bir bölge daha keşfedilmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımı ile lansman toplantısı gerçekleştikten ve dünyanın merakla beklediği Karahantepe'de ki tarihi yapılar nihayet gün yüzüne çıktı. Göbeklitepe'den daha eski olduğu tahmin edilen Karahantepe'de ki bulgularda insan yüzü figüre henüz bir isim koyulmadı. Bölgeyi ilk görüntüleyen ve çektiği karelerle bölgenin tanıtımına katkı sunan Fotoğraf Sanatçısı Murat Ayneli, bu figüre 'Karahantepe Koruyucusu' ismini verdi.

İnsanlık tarihinin binlerce yıl öncesine ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa'da, birbirinden önemli tarihi alanlar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Önce Göbeklitepe, sonra ise Karahantepe... Yapılan çalışmalar doğrultusunda 12 tepeden oluştuğu tahmin edilen tarihi geçmişle ilgili kazı çalışmaları sürüyor. Göbeklitepe ile birlikte dünyanın geçmiş tarihi değişmişti. Karahantepe ile birlikte bu tarih bir kez daha değişecek. 12bin yıllık geçmişe sahip olan Göbeklitepe'den sonra görülmeye açılan Karahantepe'nin daha eski olduğu tahmin ediliyor. 

AYNELİ'NİN ÇEKTİĞİ EN YAŞLI KARE!

Fotoğraf Sanatçısı Murat Ayneli, Karahantepe ile ilgili olarak yaptığı paylaşımında, ilk kez bu kadar yaşlı bir portre çektiğini söyledi. Taşı toprağı tarihe ışık tutan bu kadim toprakların kıymetinin bilinmesini de sözlerine ekleyen şunları söyledi;

"Bu yaşıma kadar çektiğim portreler arasında en yaşlısı KarahanTepe Koruyucusu oldu… Bu ismi bu gün ben koydum…
Hem neolitik projemin konusu hemde ilk defa 2019 yılında gittiğimden bu yana bu sabah gün doğmadan orda olmayı planlamıştım. 12 bin yıllık bir insanın portresini çekmiş olmanın heyecanı ve Karahan tepe’nin dahil Taş Tepelerin lansmandan sonra Karahan tepe’yi görmenin heyecanı ile ilk defa göz göze geldik bu gün, gün doğumunda Karahan tepe koruyucusunun portresini çekmiş oldum…
Kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul hocama ve ekibine çok teşekkür ederim 12 bin yıllık Karahan tepe kazısında tarihi gün yüzüne çıkardığı için… Taşı toprağı tarihe ışık tutan bu kadim toprakların kıymetini bilelim lütfen"

URFASTAR