Şanlıurfa'nın Kent merkezine 18 Km Uzaklıkta Bulunan  En Eski Tapınak Olarak'ta Bilinen Göbeklitepe, Bu Yaz'da Binlerce Kişiye Ev Sahipliği Yapacak.

Urfa semen mağaralarında gizli tapınaklar Urfa semen mağaralarında gizli tapınaklar

1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlayan daha sonrasında 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılan ''Göbeklitepe'' 2019 yılından bu yana kültür Turizm'i için çazibe merkezi haline gelmiş durumda. Uluslararası araneda dahi UNESCO listesinde yer almayı başaran Göbeklitepe, kültür turizmi için büyük önem taşımaya devam etmekte. Geçtiğimiz yıl 850 bin kişiye ev sahipliği yaparak rekor sayıya ulaşan Tepe, bu yıl ise kaç bin kişiye ev sahipliği edeceği merak konusu. Başta ulusal ve yerel medyanın bu konudaki tanıtım hassasiyeti öte taraftan ziyaret aşamasındaki hizmet anlayışı ziyaretçi sayısını etkileyeceği bilinmektedir. 

İşte Göbeklitepe Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

12 bin yıl önce inşa edildiği ortaya çıkarılan ve yerleşik yaşama geçiş tarihinin yeniden yazılmasına yol açan Göbeklitepe, çok sayıda değişik simetrilerden oluşuyor. Bu yapılardan 6 tanesi gün ışığına çıkarıldı. Yapılardan yaklaşık  20 tane olduğu tahmin ediliyor. Diğerlerinin ise gün yüzüne çıkartılması için de çalışmalar sürüyor.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri konumda olan  Göbeklitepe’de T biçiminde sütunların üzerinde yer alan figürlerle de sanat tarihi açısından büyük bi döneme sahip. 3 boyutlu kabartmalar görenleri hayran bırakıyor.

Göbeklitepe ve Ön Türkler kitabının yazarı Özgür Barış Etli verdiği bir demeçte; Göbeklitepe’nin bir ön-Türk eseri olduğu tezini öne sürmüştü. Etli, kaya resimlerinin, tamgaların ve kurganların Türk kültürüne özgü unsurlar olduğunu ve Göbeklitepe’de de bunların bulunduğunu söylemişti.

Göbeklitepe’de yapılan kazılarda bugüne kadar çeşitli kafatası parçaları da bulunmuştu. Bir çalışma sonucunda çıkartılan üç kafatası parçası ise dünyanın en erken oyulmuş kafatasları olarak değerlendirilmişti.

URFASTAR