Title of a News Article

Urfa, Van, Diyarbakır ve Mardin şahlandı!

 Urfa, Van, Diyarbakır ve Mardin şahlandı!
banner206
Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) gündeme gelen ‘çözüm süreci’ ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan turizm hareketliliği rakamlara da yansıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni 2012 yılında ziyaret eden turist sayısı 1 milyon 558 bin 171 düzeyinde bulunurken, sürecin başladığı 2013’te bu sayı yüzde 34.79 artışla 2 milyon 100 bin 289’a yükseldi.

BÖLGEDE YATAK KAPASİTESİ % 5.1 ARTTI

Turist sayısı ile birlikte bölgedeki turizm tesislerindeki artış da dikkat çekti. 2012 yılında bölgede toplam 293 adet Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesis faaliyet gösteriyordu. Bu tesislere ait de 44 bin 657 yatak bulunuyordu. 2013 yılı sonuna gelindiğinde bu sayı yüzde 5.1 artışla 308’e yükseldi. Bölgede bulunan tesislerde geceleme sayısında da artış gözlendi. 2012’de bölgede konaklayan kişi sayısı 1 milyon 842 bin 882 düzeyindeyken, 2013 yılında bu rakam yüzde 13.7 artışla 2 milyon 95 bin 901’e yükseldi.

URFA, VAN, DİYARBAKIR VE MARDİN’E TALEP YOĞUN

Çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gelen turist sayısındaki artış en fazla Şanlıurfalıların yüzünü güldürdü. Şanlıurfa’yı 2013’te 545 bini yerli, 60 bini yabancı olmak üzere toplam 605 bin kişi ziyaret etti. Çözüm süreciyle birlikte turist artışının yaşandığı bir diğer il Van oldu. 2013 öncesinde Van’a gelen ziyaretçi sayısı 200 bin dolayındayken, 2013’te yüzde 50’den fazla artış yaşandı. 30 bini yabancı 338 bin turiste çıktı.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne surlarıyla girmek isteyen Diyarbakır da çözüm sürecinin nimetlerinden yararlanan iller arasında boy gösterdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne geçen yıl gelen turistlerin yaklaşık yüzde 27’si Diyarbakır’ı da ziyaret etti. 2013 yılında Diyarbakır 230 bin turisti ağırladı. Yıllardır bölgenin turizm merkezi olan Mardin’e gelen ziyaretçi sayısı da 351 bin 41 oldu.

"Turistlerin ilgisi bölgeye yönelik yatırımı artırıyor"
OSMAN AYIK - TÜROFED Başkanı:
“Barış sürecinin bölgeye bu şekilde bir katkısı olacağını çok daha önceden görüp atılan adımlara destek verdik. Doğu’daki barış ortamının sağlanmasıyla yıllardır unutulan turların yeniden yapılması ve bölgedeki güzelliklerin yaşanması tekrar gündeme geldi. Gelinen bu noktada yerli ve yabancı turist sayılarındaki artışın bölgedeki turizm yatırımlarını tesis anlamında daha da artırıyor. Bu da kalkınmayı hızlandıracaktır.” 

"Sürecin daha başındayız"
MURAT ERSOY - Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı:
“Şimdiye kadar oluşan çözüm süreci, yatırımların henüz küçük bir bölümünü hayata geçirdi. Ancak bunlar geçmişe göre yadsınamaz yatırımlar. Bununla birlikte sürecin çok daha başında bulunuyoruz. Devletin desteği ve bölgenin potansiyeli ile büyük çapta yatırımların sayısı giderek artacaktır.” 

"Ortak turlar düzenlenmeli"
BAŞARAN ULUSOY - TÜRSAB Başkanı:
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terör ortamının bitmesi seyahat acentelerimizin bu bölgelere yönelik yıllardır az ilgi gören turlarını yeniden canlandı. Geçiş döneminin ardından yurtdışından tatil bölgelerimize gelen turistleri yapacağımız ortak turlarla bu bölgelerimize çekip bölgenin turizmle şahlanmasını sağlamalıyız.” (habertürk)

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195