Şehirlere hayat veren unsurların başında su sayılsa da meydanı olmayan bir şehir de eksiktir. Urfa adı meydan olarak bilinen mahallere sahip olsa bile, bu meydanlar bahsettiğimiz ölçüde şehre hareket katan yerler değildir.

Meydan odur ki, şehrin kalbi orada atar. Insanlar burada buluşur, alışveriş, muhabbet, yemek, eşya bu meydan çevresinde ve ara sokaklarındadır.

Urfa bu anlamda bir tek meydana sahiptir. Haşimiye Meydanı'nda ve ara sokaklarında her türlü ticaret yerleri, Gümrük Hanı gibi sohbet muhabbet merkezleri, hamamlar,  hanlar, çarşılar, lokantalar, kahvehaneler hep bu meydan etrafında toplanmış, doğrusu cazibe merkezi olan bu çevrede oluşmuştur.

Anadolunun hemen tüm şehir merkezleri böyle bir meydan etrafında şekil almıştır. Ancak Konya gibi Alaaddin tepesi çevresinde şekillenen şehirler de vardır. Konya'nın benzer yapılanması bizim Siverek'tedir. Siverek şehir merkezi bir tepe üzerine kurulu kale etrafında oluşmuştur.

Urfa meydanlarından Haşimiye,  Yıldız Meydanı ve Kara  Meydanı dışındakiler şehir unsurunu oluşturan niteliklere sahip  değildir. Bu meydanların bir kısmı sokakların kesişme noktalarındaki boşluklara verilen isimlerdir ki boyutları da oldukca küçüktür.

Örneğin Kadıoğlu mahallesindeki Bidik Meydanı üç sokağın birleştiği 200 metrekareye ulaşmayan bir alandır. Yine bu civarda olan Bıçakçı Meydanı da 300 metrekareden küçük bir alandır.

Urfa'nın meydanlarından bazıları belli meslek gruplarının bir araya geldiği çarşı alanlarına dönüşmüştür. Bir zamanlar demirci esnafının yoğun olduğu bu çevrenin ara sokağı olan Cavsak da inşaat malzemecilerinin tek merkeziydi denilebilir. Bugün bile çoğu nalburiye dükkanı bu sokaktadır.

Yıldız Meydanı giyimcilerin, Kara Meydanı kuyumcuların mekanı olmaya devam etmektedir.

Meydanlarımızı hatırlatarak yazımızı noktalayalım.  

Topçu Meydanı

58 Meydanı

Su Meydanı

Kara Meydanı

Yıldız Meydanı

Haşimiye Meydanı

Koşu Meydanı

Bıçakçı Meydanı

Bidik Meydanı

Samsat Meydanı