Title of a News Article

30 Yıl Sonra Yeniden Şark Çıbanı Tehdidi

Şanlıurfa'da şark çıbanı vakaları hortladı.

30 Yıl Sonra Yeniden Şark Çıbanı Tehdidi
banner206

Şanlıurfa’nın endemik hastalıklarından olan şark çıbanı (leishmania) hastalığı, acil ve sürekli önlemler alınmasa bu yaz toplum sağlığını tehdit edecek!

Şanlıurfa’da yaşayan herkesin korkulu rüyası olan şark çıbanı başta Eyyübiye ilçesi olmak üzere il genelinde yıllar sonra yeniden görülmeye başladığı öğrenildi.

İlacı bulunana kadar çıktığı yerlerde kalıcı hasar bırakan şark çıbanı hastalığının önlenmesine yönelik tedbir kararlarını açıklayan Şanlıurfa Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, 29 Mart 2022 tarihli 8 nolu kararında, başta şark çıbanı olmak üzere çeşitli hastalıklara sebep olan vektör mücadelesinin ihmal edildiği duyurdu. 

Valilik sitesinde yayımlanan karar şöyle:

İlimizde endemik hastalık olan Leishmania (şark çıbanı) gibi bulaşıcı hastalıkların insana taşınmasında önemli role sahip olan vektörlerle mücadelede çevresel, kültürel ve kimyasal mücadelenin bir arada yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.



İlimizde belediyeler tarafından bu anlamda kimyasal mücadele yapılırken, atık suların kapalı sistemlerle uzaklaştırılması, çöplerin düzenli toplanması ve bertaraf edilmesi, hayvansal atıkların uygun yöntemlerle zararsızlaştırılması gibi çevresel vektör mücadelesi ihmal edilmektedir.



Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığının 21.02.2022 tarih ve 020-84878 sayılı yazıları çerçevesinde ilimizde artan Leishmania (şark çıbanı) vakalarını önlemek, alınacak tedbirleri görüşmek amacıyla 22.03.2022 tarihinde Şanlıurfa Valisi Sayın Abdullah ERİN başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu aşağıdaki hususları karara bağlamıştır.



1. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde ilimiz genelinde tüm belediyelerimizce haşere ile mücadelenin etkin ve sürekli bir şekilde yapılmasına,

2. Hayvan besi yerlerinde meydana gelen gübrelerin biriktirilmesine müsaade edilmemesi, biriktirilmesinin tespit edilmesi halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından toplanarak uygun şekilde zararsız hale getirilmesine,

3. Vektörlerle bulaşabilen Leishmania (şark çıbanı) gibi hastalıkların meydana gelmesini engellemek için, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Hayvan Besi Yerleri ile Çöplük ve çevrelerinde larvasit ve biyosidal uygulamalarının yapılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2022, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195