Title of a News Article

Milletvekili Cevheri'den iddialı açıklama...

.

Milletvekili Cevheri'den iddialı açıklama...
 AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa’nın referandumda ‘evet’ oyu ile Türkiye’de rekor kırdığını belirterek, “Ben Şanlıurfalılara minnettarım” dedi. Şanlıurfa’nın bundan sonra kalkınmaya devam edeceğini de belirten Milletvekili Cevheri, “Şanlıurfa; kültürüyle, şehriyle, sahip olduğu potansiyeliyle, tarımsal potansiyeliyle inşallah Doğu ve Güneydoğu’da lider olacaktır” dedi.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri oldu. Milletvekili Cevheri ile; 'Anayasa ve yönetim sistem değişikliği' için 16 Nisan’da düzenlenen referandumu konuştuk. Referandum için nasıl seçim çalışması yaptıklarından bahseden Cevheri, Şanlıurfa’da çıkan sonuçların kendilerinin mutlu ettiğini ancak Türkiye genelinde çıkan sonuçlardan ise ders almaları gereken konular olduğunu söyledi. 

 

Urfalılara minnettarım”

Milletvekili Cevheri, Şanlıurfa’nın referandumda çok iyi bir performans sergilediğini vurgulayarak, “Şanlıurfa’da ‘evet’ oyları bir önceki seçimlere göre oranda iyi bir şekilde arttı. Halkımız istikrarı tercihe diyor. Artık çift başlılıktan kurtularak tek başlılık bir yönetim istiyor. Bu nedenle sandıklardan ‘evet’ çıktı.Verdikleri destekten dolayı Urfalılara minnettarım” dedi.

 

“İşsizlik problemi çözülecek”

Şanlıurfa’nın en büyük sorununun işsizlik olduğuna da dikkat çeken Cevheri , “Şanlıurfa bir tarım şehrinden sanayi şehrine doğru dönüşmeye başladı, bunun faydalarını göreceğiz ama bunun için belli bir zaman süreç gerekiyor. İnşallah Cazibe Merkezi Programı kapsamında yapılacak yatırımlarla birlikte Şnalıurfamızda yaşanan işsizlik problemi de çözülecek” diye ifade etti.

 

İşte Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ile yaptığımız röportaj…

Referandum sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şanlıurfa, bu süreçte ciddi manada Türkiye’de adeta rekor kıracak bir performans gösterdi. Ankara’da Şanlıurfa takdir topladı. Bana göre Şanlıurfa, Türkiye’de 1. Oldu. Nasıl oldu? Şanlıurfa, Büyükşehirler içerisinde 4’üncüdür. Şimdi Konya ve Erzurum’a baktığımızda   bu iki ilde hem AK Parti hem de MHP evet için çalıştı. Erzurum’da AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisinin oyları üst üste koyduğunuzda çok ciddi bir akam oluyor ama seçimde gelen sonuç ikisinin toplamı kadar oluyor. Şanlıurfa’ya bakarsak 1 Kasım seçimlerinde yüzde 64,5 oy almış, Milliyetçi Hareket Partisinin de yüzde 2,5 oyu var, bunları topladığınızda yüzde 67 ediyor ama Şanlıurfa bunu 4 puan arttırarak 70,8 oranında oy aldı. Özellikle daha önce HDP’de olan Suruç, Halfeti, Viranşehir ve Bozova ilçelerinde de evet oyları ciddi manada yükselişe geçti. Bozova’ya baktığımızda AK Parti 7 Haziran’da yüzde 45 oy almış, 1 Kasım’da 57,28 almış ve referandumda da yüzde 65 oranında oy aldı, arada büyük fark var. Viranşehir’e de baktığımızda 7 Haziran’da HDP yüzde 61, AK Parti yüzde 34 oy almış, 1 Kasım’da ise HDP yüzde 50, AK Parti yüzde 46 almış ve referanduma baktığımızda ise evet oyları yüzde 58, hayır 41 oranında oy almış, bu ilçelerimizde oy oranları çok iyi bir şekilde arttı. Bütün ilçelerimizde baktığımız büyük artış yaşandı. Harran ilçemiz yüzde 97 oy oranı ile Türkiye’de 1. Oldu, Akçakale yüzde 95 oy oranı ile 3. Oldu. Bu iki ilçemizi de tebrik ediyorum.

 

“EN AZ YÜZDE 60 BEKLİYORDUK”

Vatandaşlar, bize sorduğunda ‘Şanlıurfa’da en az yüzde 60 evet alırız’ diyorduk, Allah’a hamdolsun yüzde 70,8 oy oranı aldık.

 

Vatandaşlar neden evet dedi?

Şimdi biz seçim çalışmalarımızda sürekli vatandaşlarla bir araya gelerek, anayasa maddelerini anlattık. Vatandaşlarımız, bir takım eksikliklerimiz olmasına rağmen ‘Biz evet diyeceğiz, biz Reis’in arkasındayız’ diyerek bizlere olan desteklerini gösterdiler. Vatandaşlar işin bilincindeler, bu nedenle ‘evet’ oyunda büyük artış oldu. Bütün ilçelerimizde başarı grafiğimiz çok güzle bir şekilde arttı. Bu AK Parti’nin doğru politikalar izlediğinin en önemli göstergesidir. Vatandaş, ‘evet’ oyunun çıkması durumunda istikrarın devam edeceğine inandı. Ekonomik kalkınma için mutlaka siyasi istikrarın sağlanması gerekiyor, vatandaşlarımız da bunun farkında olduğu için ‘istikrarı’ seçiyorlar. Bir ülkede siyasi istikrar varsa, orada iktisadi istikrar var, İktisadi istikrar iktisadi büyümeyi ve iktisadi kalkınmayı meydana getirir. İktisadi olarak büyümüş kalkınmış olan bir ülke artık dışarıya bağlı olmadığı için iktisadi bağımsızlığına kavuşacaktır. İktisadi bağımsızlığına kavuşan bir ülke siyasi bağımsızlığına kavuşacaktır.

 

Şanlıurfa’da seçim çalışmalarına katılarak yeni anayasa maddelerini anlattınız. Vatandaşlar yeni anayasa maddelerini anlayaraktan mı oy kullandı yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faktöründen dolayı mı ‘evet’i tercih ettiler?

Biz şehir merkezinde de kırsalda da yeni anayasa maddelerini anlattık. Zaten vatandaşlarımız işin bilincindeydi. Vatandaşın üzerinde durduğu konu; Çift başlılıktan tek başlılığa geçiş oldu. Vatandaşlarımız, ‘hayır’a çalışan kitlenin niyetinin ne olduğunu çok iyi biliyordu. Maddeleri anlamanın yanında Reis’in arkasında durma ve AK Parti davasına da inanarak ‘evet’i tercih ettiler.

 

“HDP’NİN HENDEK SİYASETİ BİTMİŞTİR”

Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti’nin oylarına büyük artış olduğu görüldü. Yaklaşık 1 Milyon oy  HDP cephesinden AK Parti tarafına geçti. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Doğu ve Güneydoğu’da ‘evet’ oyları ciddi manada yükselişe geçti. 1 Milyon seçmen geçen seçimlere göre partimiz oyunu arttırmış, bu önemli bir rakam. Vatandaş, ‘Biz Türkiye’nin birliğine ve bütünlüğüne inanıyoruz. Biz buradaki kardeşlerimizle beraber yaşamak istiyoruz. Biz tek bayrak, tek devlet, tek vatan üzerinde birlikte olmak istiyoruz. Biz ayrışmak istemiyoruz. Dolayısıyla HDP’nin buradaki hendek siyaseti bitmiştir. Özellikle hendek siyasetinde onlar büyük oy kaybı yaşadı. Çünkü buradaki Kürtler çok kayıp yaşadı; onların canı gitti, malı gitti, mülkü gitti. Bunun maliyeti çok yüksek oldu. Eğer siz siyaset üretmek istiyorsanız ve siyaset halk içinse öncelikle sizin halkın mutluluğunu, huzurunu sağlamanız gerekiyor, halkı yaşatmanız gerekiyor. Siz bir halkı öldürerek huzur, mutluluk getiremezseniz, öncelikle o halkı yaşatmanız lazım.

 

Seçim döneminde sizin görevli olduğunuz ilçe veya ilçeler hangisiydi?

Benim konumum biraz farklı. Bizim ailemiz biliyorsunuz 1946 yılında bu yana siyasetin içerisinde yer alıyor, her ilçede karşılığı var. Ayrıca bütün ilçelerde akraba çevremiz var. Bizim aşiretin farklı bir durumu var, bir kesimi Kürtçe, bir kesimi Arapça konuşur. Harran ve Akçakale’deki akrabalarımız Arapça konuşurlar, diğer ilçelerimizdeki akrabalarımız Kürtçe konuşuyorlar. Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye ilçelerinde yoğun bir şekilde çalıştım. Bunların yanı sıra Bozova, Hilvan, Siverek, Viranşehir, Suruç başta olmak üzere hemen hemen tüm ilçelerde seçim çalışmalarında bulunarak, evet için destek istedim. Gittiğimiz her ilçede olumlu tepkilerle karşılandık bundan dolayı çok mutlu oluyorduk. 

Bu çalışmalarımızın çok ciddi bir şekilde karşılığını gördük. Vatandaş, vekillerini yanlarında görmek istiyorlar, bizde bunu seçildiğimiz günden bu yana gerçekleştiriyoruz ve onların sorunlarını dinliyoruz, bunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz.

 

“ŞANLIURFA’NIN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK”

Şanlıurfa’nın en önemli sorunu işsizliktir. Gençler arasında yüzde 27’ye kadar işsizlik oranımız var. Şanlıurfa genç nüfus açısından Türkiye’nin en genç şehridir, yaş ortalaması 19’dur. Ortaöğretime devam eden öğrenci sayımız 614 Bin 842, her yıl 60 Bin yeni öğrenci okula başlıyor. Önümüzde çok ciddi manada bir kitle olmasına rağmen Türkiye’de şuanda işsizlik oranı yüzde 11’lerde seyrediyor ama bizde moral çok daha yüksek. Çünkü GAP’tan sonra tarımda büyük gelişmeler sağlandı. Sulu tarıma geçildikten sonra insanlarımız ciddi manada bir gelire kavuştular. Şanlıurfa’da 1. Organize Sanayi Bölgesi kuruldu, 2. Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Şimdi 1. OSB yüzde 95, 2. OSB de yüzde 84 doluluk oranına sahip. Bizde yeni yeni sanayileşme olgusu oluşmaya başladı. Şanlıurfa bir tarım şehrinden sanayi şehrine doğru dönüşmeye başladı, bunun faydalarını göreceğiz ama bunun için belli bir zaman süreci gerekiyor.

 

“ŞANLIURFA KALKINACAK”

23 İli kapsayan Cazibe Merkezleri Programına baktığımızda Şanlıurfa 1. Sırada, 400’ün üzerinde başvuru yapıldı.  Şanlıurfa bir huzur şehri, bir istikrar şehri yatırımcılar bunu çok iyi biliyor. Ben Şanlıurfa’nın bu Cazibe Merkezi Programı kapsamında büyük bir kalkınma sağlayacağını düşünüyorum. Biz işsizliği ancak bu şekilde yani özel sektör yatırımlarıyla azaltabiliriz. Şanlıurfa’nın önünün çok açık olduğunu görüyorum.

Göbeklitepe gibi tarihi bir yer dünyanın hiçbir yerinde yok. Şanlıurfa aynı zamanda bir maneviyat şehridir. Halil İbrahim Peygamberimizin doğduğu ve ateşe atıldığı yer burasıdır. Şanlıurfa’nın turizmde de hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Şanlıurfa; kültürüyle, şehriyle, sahip olduğu potansiyeliyle, tarımsal potansiyeliyle inşallah bölgede lider olacak. Biz hep diyoruz; Doğu ve Güneydoğu’da Şanlıurfa hep lider olmalıdır.

 

AK Parti’de büyük olağan kongre yapılacak. Bu kapsamda il ve ilçelerde de kongrelere gidilecek mi?

Tabi ki ister istemez yeni kan gelecek. Öncelikle Reisimiz partinin başına geçecek, yeni MKYK oluşacak. İl ve ilçelerde de yönetimde değişiklikler olabilir, bazı arkadaşlarımız farklı nedenlerden dolayı görevlerine devam etmek istemiyorlar. Ancak ben çok ciddi bir şekilde değişim olacağını beklemiyorum. Ben yeni kan değişiminin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Halkımızın bize olan güvenlerinin artarak devam etmesi bize güç vermiştir, bizi motive etmiştir. Şanlıurfa’ya geri dönüşüm yatırımlarla olması gerekiyor, Şanlıurfa hak ettiğini alabilmelidir. Bizde bunun için gayret etmeliyiz. Şanlıurfa’ya baktığımızda işsizlik sorunu var, kırsalda alt yapıda sıkıntı yaşayan mahallelerimiz var, bunları çözmemiz gerekiyor. Sulama projelerini ayağa kaldıracağız. Yaklaşık olarak 600 Bin hektar sulanması gereke arazilerimiz var, bunların biran önce sulanmaya açılması lazım. Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik, sulama projelerinin Orman ve SU İşleri Bakanlığından Tarım Bakanlığına geçmesi için ciddi bir çalışma başlattı. Eğer sulama projeleri Tarım Bakanlığına geçerse her tarafta sulama kanalları projelerine başlanacak ve Şanlıurfa sulama alanında ciddi bir potansiyele kavuşacaktır. Bu sulama projeleri devreye girdiği zaman Urfa, göç veren il değil göç alan il olacak. Şanlıurfa’ya neler kazandırabiliriz diye milletvekilleri arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. TOKİ tarafından Şanlıurfa’ya 50 Bin konut yapılması için çalışmamız vardı, buda sonuçlanmak üzeredir. Herkesin huzurla oturabileceği bir yuvaya sahip olması gerekiyor. Bunu sağlamalıyız. Sorunların çözümü için siyasi irade var. Zaten vatandaşımız bize gereken desteği 1 Kasım seçimlerinde ve referandumda sağlamıştır. Şanlıurfa’da 1 Kasım ile referandum sonuçları arasında bile ciddi bir şekilde oy artışı oldu. Ben Şanlıurfa’ya minnettarım. Bundan sonraki seçimlerde vekil sayımızın daha da artacağına inanıyorum. Bize düşen görev halkımız için gece gündüz çalışmaktır, halkımıza faydalı olabilmektir.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederiz.

Bize için imkânı sunduğunuz için teşekkür ederim.

 

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2017, 12:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
Urfalı
Urfalı - 7 yıl Önce

Urfalılar üzerlerine düşeni yaptı sizdende beklentimiz kapanan hastaneleri geri istiyoruz hastahanelere gidemiyoruz.

SIRADAKİ HABER