Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Fatih Aksoy, Urfa'daki tarımsal durum ve çalışmalarla ilgili GAPGündemi gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

Aksoy, " Üreticilerimiz ne zaman isterlerse buyursunlar, gelsinler. Randevu sistemi kaldırdık. Buradaysak kapımız herkese açıktır ve herkesle de görüşmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin en kaliteli buğdayını Urfa üretiyor"

Şanlıurfa hububat alanında Türkiye söz sahibi olduğunu ifade eden Aksoy, "Şanlıurfa, ülkemizin en önemli üretim alanlarından biridir. Şanlıurfa, Konya'dan sonra hububatta ikinci sıradadır. İlimizde bu sene 2,5 milyon ton buğday, 384 bin ton arpa, yaklaşık 175 bin ton da mercimek hasadı bekliyoruz. Şanlıurfa'nın sulanabilir arazilerinin boş kalmaması için baklagil ürünleri dediğimiz soya ve mercimeği teşvik ediyoruz. Şu anda ürettiğimiz buğdayın %75'i makarnalık buğday dediğimiz sert buğdaydır. Bu buğdayın tamamı ihraç ediliyor. Dolayısıyla ülkemizin en kaliteli buğdayını üreten il Şanlıurfa'dır.

İnşallah Şanlıurfa'da üretim değerlerinin daha iyi bir yere gelmesi GAPTAEM ve üniversitelerimizin çalışmalarımızın sonucu geliştirdikleri yeni tohumlarla kurağa ve soğuğa dayanıklı tohumlarla inşallah üretime daha iyi bir yere getirmek için gayret göstereceğiz." dedi.

378E193D 38B0 46B1 A89B A89B4E30C530

"Bademde verim ve kalite arttı"

Urfa'daki meyvecilik ve arıcılık çalışmalarına değinen Aksoy, "Şanlıurfa'da sadece tahıl üretilmiyor. Meyvecilik kısmı da var. 45 bin adet sayımını uydudan yaptığımız Antep fıstığımız var. 3,5 milyon zeytin ağacımız var. 2,5 milyon badem ağacımız var. Özellikle döllenme döneminde bademde verimi artırmak için arı kovanları dağıttık. Şanlıurfa'da 206 bin adet arılı kovanımız var.

Badem ağaçlarının çiçek açma döneminde arıcılarımız kovanlarını buraya taşıyorlar. Eskiden arıcıların gelmesini istemeyen üreticilerimiz, arıları belli bir ücret karşılığında kiralayarak kendi bahçelerine getiriyorlar. Bu hem ekosistemi koruyor hem döllenmeyi artırıyor hem de bademde verimi ve kaliteyi artırıyor." ifadelerini kullandı.

"Şanlıurfa'da hangi taşın altında ne üretiliyor Allah izniyle fikrimiz var"

Aksoy, "İlimizde biber, patlıcan ve kapalı alanda üretim dediğimiz seralar var. Sera alanımız yaklaşık olarak 360.000 dekardır. Resmi olarak kayıtlı olan 250.000 dekar sera alanımız var. Yüksek ve alçak tünelleri bunun içerisine katmadık; çünkü üreticilerimiz bunları kayıt altına almamışlar. Sahada yaptığımız çalışmalarla bunların tespitini yaptık.

Yaklaşık 9,5 aydır görevdeyim. Geldiğimiz günden beri sahayı incelemeye devam ediyorum. Bütün ilçelere 7 defa gittim. 354 kez ise habersiz şekilde köyleri (kırsal mahalleleri) ziyaret ettim. Şanlıurfa'da hangi taşın altında ne üretiliyor Allah izniyle fikrimiz var." diye konuştu.

"Urfa'da 2,5 milyon küçükbaş hayvan var"

Aksoy, "Özellikle hayvancılık noktasında Şanlıurfa'da 2,5 milyon adet küçükbaş hayvan var. 350 bine yakında büyükbaş hayvanımız var. Bunların küpelenmesi ve aşılanması ve kurban bayramda bu hayvanların, sağlıklı bir şekilde pazara gelmesi, kesilerek etlerinin sağlıklı bir şekilde dağıtılması için veteriner hekimlerimizle birlikte Kurban Bayramı'ndan 2 ay önce, bayramdan sonra da 1 hafta boyunca sahadaydık." dedi.

"Türkiye'nin en büyük yavru balık üretim istasyonu Bozova'dadır"

Urfa'daki balıkçılık faaliyetlerine değinen Aksoy, "Birecik Havzası'nda Karkamış ve Birecik Baraj Gölü ile Atatürk Barajı'nda 'Somon Balığı' üretiyoruz. Bu havzanın tamamında resmi olarak 20 bin ton Somon Balığı ihraç ediyoruz. (İç piyasada ve pazarda satılanlar hariç) Geçen yıl 100 milyon dolar bir gelirimiz oldu. Türkiye'nin en büyük ve dünyanın ikinci büyük yavru balık üretim istasyonu Bozova'dadır.

Her yıl 25 milyon adet yavru balığı üreterek, GAP bölgemizdeki illerin barajlarına bırakıyoruz. Bu çalışmamız balıkçılıkla rızkını kazananlara büyük destek oluyor. İnşallah bu senede 25 milyon yavru balık üretmeye devam edeceğiz. Elimizde çok kaynak var. Bu kaynağı üreticiye döndürmek ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırmak için de tarım sanayisi ile ilgili çalışmalar var.

Meslek Meslek En Düşük Maaşlar Bu Tablolarda Meslek Meslek En Düşük Maaşlar Bu Tablolarda

Bakanlığımız tarımın bütün alanlarına kırsal kalkınma destekleri modeliyle % 50 hibe destek veriyor.

"Kapımız tüm üreticilerimize açıktır"

Üreticilere verilen desteklere dikkat çeken Aksoy, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) üzerinden de % 75 hibe desteği veriyor. Ziraat Bankamızın da üreticilerimize sıfır faizli, 5 yıl geri ödemesiz destekleri var. Bununla ilgili üreticilerimiz hem Ziraat Bankasına hem TKDK'ya hem de Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmalarını rica ediyorum.

Kapımız bütün üreticilerimize açıktır. Üreticilerimiz ne zaman isterlerse buyursunlar, gelsinler. Randevu sistemi kaldırdık. Buradaysak kapımız herkese açık ve herkesle de görüşmeye çalışıyoruz. İnşallah Rabbim bizleri muvaffak eder." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: GAPGündemi