Title of a News Article

Karakucak; " sahip çıkalım"

.

Karakucak; " sahip çıkalım"
banner206

Özel Metrolife Hastanesi Başhekim Dr. Cengiz Karakucak, Şanlıurfa’da özel hastanelerin kapanmasını eleştirerek, “İşletmelerimize sahip çıkmalıyız. Eğer bir hastanenin yanlışı varsa direk kapatılmamalıdır, başka cezai işlemler yapılmalıdır” dedi. Özel hastanelerdeki fiyatların pahalı olduğu eleştirilerine de cevap veren Karakucak, bu fark ücretlerini almadıkları takdirde ayakta duramayacaklarını söyledi.

 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Karaköprü'nün ilk özel Hastanesi olan Özel Metrolife Hastanesinin Başhekimi Dr. Cengiz Karakucak oldu. 400 Kişiye istihdam sağlayan Başhekim Karakucak ile; Hastane çalışmaları ve Şanlıurfa sağlığı hakkında sohbet ettik. Ayda 20 Bin hastanın muayene ve yaklaşık 600 hastanın da ameliyat olduğu Özel Metrolife Hastanesi ile ilgili sevindirici bir haber daha geldi. Başhekim Karakucak, hastane bünyesinde tüp bebek merkezi kuracaklarının da müjdesini vererek, bunun için çalışmalara başladıklarını söyledi.

 

İşte Özel Metrolife Hastanesi Başhekim Dr. Cengiz Karakucak ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Hocam öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Cengiz Karakucak, Metrolife Hastanesinin Başhekimiyim. 1969 Yılında Hilvan İlçesinin Karakucak Köyünde doğdum. Üniversiteyi Dicle Üniversitesinde tamamladım. Daha sonra Şanlıurfa Çocuk Hastanesinde uzun süre görev yaptım ve sonradan da Şanlıurfa’da özel bir hastane açtık. Bu hastaneye 75 yatakla başladık, şuanda 110 yatak kapasitesiyle hizmet veriyoruz. Ayda 20 Bin hastane muayene ediyoruz.

 

Geçen hafta SGK ile sözleşmeniz feshedildi, bu neden kaynaklandı?

Geçen gün talihsiz bir olay yaşandı. Bununla ilgili basında ve sosyal medyada çeşitli söylentiler ortaya çıktı ama maalesef bunların hiçbiri doğru değil. Normalde her yıl SGK ile sözleşme imzalanır. Biz yılsonu itibariyle SGK ile sözleşmemizi imzaladık ancak bir evrak eksik gerekçesiyle SGK’mız 2-3 günlüğüne kapalı kaldı. Bizde evraklarımızı tamamlayıp götürünce SGK’ımız yeniden açıldı. Siyasilerden, Bürokrasiye kadar özellikle bu  konuda Şanlıurfa halkına çok teşekkür ediyorum, herkes bize sahip çıktı. 

 

Şanlıurfa’da sayılı özel hastanelerden birisiniz, hastaneyi açma fikri nasıl çıktı?

Hastanemiz 20 Temmuz 2015 tarihinde faaliyete başladı. Hızla gelişen Karaköprü İlçesinde böyle bir açık gördük, bu nedenle hastane açma çalışmalarına başladık. Bu süreç 3 yılı buldu ve 2015 yılında hastanemizi hemşerilerimizin hizmetine sunduk.

 

Hocam, özel hastanelerde çok fazla fark ücreti alındığı yönünde eleştiriler oluyor. Bu eleştirilere nasıl cevap vereceksiniz?

Ücret konusunda bize de çok yoğun eleştiriler geliyor. Bu sadece bizim hastanemiz için geçerli değil, tüm hastaneler için geçerlidir. Özel hastanelerde fark alınmadığı sürece özel hastane ayakta duramaz ama insanlar bunun farkında değiller. Örneğin; Bir poliklinikte muayene için 40 TL para alıyoruz, bu paranın 25 TL’si bizim, 15 TL’si de devlet katkı parasıdır. Devlet, bana diyor ki; “Sen vatandaştan yüzde 100’den 200’e kadar fark alabilirsin.” Devlet bana bu hakkı neden vermiş? Çünkü ben bu hakkı almasam ayakta duramam. Bunu vatandaş bilmiyor. Bundan 7-8 yıl önce özel muayenelerde ücretler 50 TL’ydi. İnsanlarımızın bu tepkisini anlayamıyoruz. Mesela bir insan 2 yıldızlı otel parasıyla, 5 yıldız otelde kalamaz ama sen gidip bunu şikâyet edemezsin. Maalesef Urfa’da bu konuda çok şikâyetler oluyor, bu şikâyetlerin gerçekten haklı yönleri var ancak bizim de haklı yönümüz şudur; Biz bu fark ücretlerini almasak hastaneyi yürütemeyiz, bu hizmeti veremeyiz, hiçbir hastane böyle işleri yürütemez. İnsanlar bu işletmelerin arkasında durmalıdır, şikâyet etmemelidir.

 

Şanlıurfa’da SGK ile sözleşmeleri feshedildikten sonra özel hastaneler kapandı, bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Şanlıurfa’da 4 hastane kapandı, bu hastanelerin kapanması demek; 20 Bin insanın etkilenmesi demektir. Bu hastanelerde yaklaşık 2 Bin kişi çalışıyordu, bunların aileleriyle birlikte 6-7 Bin kişiye tekabül ediyor, bunun yanında eczacısı, medikalcısı, esnafı, AVM’si ile birlikte hesapladığınızda 20 Bin kişiyi buluyor. Ama bizim insanlarımız bunu böyle görmüyorlar. Ayrıca bu hastanelerin kapanması demek; her ay 15 Milyon paranın Urfa’ya gelmemesidir. Niye? Çünkü bu hastaneler şuan hizmet vermiyor ve o paralar da Urfa’ya gelmiyor. İnsanlar bunun farkında değil, bu gibi işletmelerin arkasında durmak lazım, bu işletmeleri desteklemek lazım. İz bu işletmeleri desteklemediğimiz sürece Urfa’da hiçbir zaman hiçbir yere varamayız. Ben sadece bunu sağlık sektörü için demiyorum, diğer sektörler için de diyorum, işletmelerimize sahip çıkalım. İşletmelerin bir defadan devre dışı bırakılmaması lazım. Eğer bir işletme yasal olmayan bir işlem yapmışsa onun cezasını verirsiniz ama o işletmeyi kapatmak hiç doğru bir karar değildir. Türkiye’de hiçbir ilde bu kadar hastane kapanmadı.

 

Hastane ile ilgili başka ne hedefiniz var?

Bizim şuanda en büyük hedefimiz tüp bebek merkezini de açmak istiyoruz. Antep’te gelip Urfa’da tüp bebek reklamlarını yapıyorlar, bunu görünce çok üzülüyorum. Bu konuda çok açık var, bu açığı kapatmak için de elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Şanlıurfa’da tüp bebek merkezi sadece üniversite hastanesinde var, buda tek başına bu yükün altından kalkamaz. Biz hastanemizin üstünde bir kat daha çıkmayı planlıyoruz, bununla ilgili Karaköprü Belediyesiyle görüşmelerimiz sürüyor. Bu gerçekleşirse tüp bebek merkezimizi de hizmete sunacağız.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bu fırsatı bize verdiğiniz için ben sizlere teşekkür ederim. 

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2017, 09:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet arslan
Mehmet arslan - 7 yıl Önce

Çocuğum üç gece yatış yaptı hastanenizde 360 tl ücret aldınız. Asgari ücretli kişi bunu nasıl ödesin yazık ya.

Vatandaş
Vatandaş - 7 yıl Önce

Bir suç varsa şikayet etmek en doğrusu.

SIRADAKİ HABER

banner195