Title of a News Article

Kaymakam Çelikkaya Kelaynaklar artıyor

Kaymakam Çelikkaya Kelaynaklar artıyor
banner206

Şanlıurfa’da sayısı 11’e düşen ve soyu tükenmek üzere olan kelaynakların üreme tesisinde çalışmalar sürüyor. 1977 yılında 11 olan kelaynak sayısı, üretim istasyonunun kurulmasıyla 253’ çıktı. Kelaynak üreme istasyonu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Birecik Kaymakamı Fatih Çelikkaya, her yıl 50 bin turistin üreme istasyonunu ziyaret ettiğini belirtti.

Dünyada sadece Mısır, Fas’tan sonra Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bulunan kelaynakların nesli tükenmek üzereyken, yapılan üreme tesisleriyle sayısı her geçen gün artıyor. Birecik ilçesinde 1977 yılında kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu'ndaki kuşların çoğalması amacıyla çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
 

Üreme döneminde Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanına bırakılıyor
Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde tekrar kafeslere alınıyor. Fırat’ın incisi olarak bilinen Birecik’teki Kelaynak Üreme İstasyonunu her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Göç yolunda kelaynakların takibi ise ayaklarına bağlanan uydu cihazlarıyla sağlanıyor.
 

1977 yılında 11 kelaynak ile başlandı; şimdi sayısı 253 oldu
Bölgede bereketin sembolü olarak bilinen kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı kelaynakların sayısı, ilaçlama ve bilinçsiz avlanma nedeniyle 11’e düşmüştü. Nesli tükenmek üzere olan kelaynakların sayısı 1977 yılında kurulan Kelaynak Üreme İstasyonu ile artış gösterdi. 1977 yılında 11 olan kelaynak sayısı, üretim istasyonunun kurulmasıyla 253’e çıktı.
 
Özel olarak besleniyorlar
İstasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarında bulunduğu özel menüyle beslenen kelaynaklar, bölgede halk tarafından ‘Bereketin Sembolü’ olarak nitelendiriliyor.
 

‘İlaçlama ve bilinçsiz avlanma sonucu sayısı ciddi oranda düştü’
Kelaynak Üreme İstasyonu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Birecik Kaymakamı Fatih Çelikkaya, “Kelaynakların türü, dünyada sadece Afrika kıtasında Mısır ve Fas ile Birecik’te bulunuyor. 1977’de kelaynak sayımız 11’e kadar düşmüştür. Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, kelaynakların sayısının azalması üzerine ilçemizde üretme tesisi kurmuştur. Azalan bu sayı, zamanla artarak günümüz itibari ile 253’e çıktı. Tarih kaynaklarına göre 1870’lerde bu sayı 5 bin civarındaydı. Ancak zamanla tarımsal ilaçlama ve bilinçsiz avlanma politikaları sonucu bu sayı hızla azalmış, 1977 yılında  11’e kadar düştü.” dedi.  


 

‘Her yıl 50 bine yakın turist ziyaret ediyor’
Her yıl binlerce turist tarafından Kelaynak Üreme Tesisinin ziyaret edildiğini söyleyen Kaymakam Çelikkaya, “Şuanda tesisimizde kelaynakların her türlü bakım ve tedavisi yapılmaktadır. Günlük bakımlarının yapılmasının yanı sıra günlük yemekleri de verilmektedir. Hastalık ve benzeri durumlarda  tedavi imkanları sunulmaktadır. Şuanda kelaynakların sayısı 253’e çıkmıştır. Kelaynaklar, turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Kelaynak kuşu istasyonunu her yıl 10 bin yerli 40 bin de yabancı olmak üzere 50 bine yakın turist ziyaret ediyor. Kelaynaklar, bereketin, baharın sembolü olarak da kabul ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Urfadeğişim

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2020, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195