Title of a News Article

Mürşitpınar sınırında neler oldu, Vali Tuna açıkladı

HABER: ALİ UZUN

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, bugün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi sınırında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunarak, ‘yapımı devam eden duvarların çalışmaları tüm hızıyla devam edecektir, Türkiye’nin bu konuda almış olduğu karar sadece sınır güvenliğini sağlamaktır. Kobani’de bulunan terör örgütleri, kadınları ve çocukları teşvik ederek sınırımızda olay çıkarmaya çalışıyorlar. Ölü ve yaralı haberleri asılsız ve yalandır’ dedi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısında Suriye’nin Kobani bölgesinde bir grup tarafından sınır hattında yapılan duvar örme çalışmaları sabote edilmek istendi. Özellikle kadın ve çocuklardan oluşan Kobanili grup tarafından, duvar yapımından dolayı Suriye topraklarından sınır hattında bulunan Askeri ve polis güçlerine yönelik taşlı ve molotoflu saldırısına bulunuldu. Asker ve polis ise sadece su ve biber gazıyla grubu müdahale etti.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, akşam saatlerinde Valilik binasında Şanlıurfa İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Kemal Timuroğlu ve Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile birlikte kameraların karşısına geçti ve terör örgütüne mesaj verdi. 

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna yaptığı açıklamasında; “Türkiye’nin Suriye’ye 220 Km’ye yakın bir sınırı var. Biz burada hem batı hem de doğu tarafından duvar örme çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Şuana kadar aşağı yukarı 30 Km’ye yakın duvar yapıldı. 180 km ise TOKİ tarafından ihale edilmiş durumda. En kısa zamanda geri kalan kısmı da TOKİ tarafından ihale edilecek ve biz bu işi önümüzdeki sene temennimiz bitirmiş olacağız. Bu niçin önemli? Tabi ki Türkiye’nin kendi güvenliği için önemli. Sınırlarımızda fiziki güvenlik sistemi var ama, malum sınırımız biraz engebesiz bir arazi olduğu için, bu bizim için hem avantaj hem de dezavantaj. Bu düz arazi üzerinde bugüne kadar sınırlarımız korunmaya çalışılmış. Mayınlı arazilere baktığımız zaman, tabi ki zaman içerisinde bunların dezenformasyonu söz konusu ve eskiden yapılan kaçakçılık faaliyetleri dolayısıyla bunların belki bozulması, kesilmesi çok hale gelebiliyor. Bu yüzden hükümetimiz, bu duvar yapımını önemsiyor. Burada eskiden beri demir yolu hattı var, bizim sınırlarımız içerisinde. Biz bu demir hattının bitiminden itibaren kendi sınırımız içerisinde kalma kaydıyla bu duvarı yapmaya başladık ve devam ediyoruz.” Dedi.

Geçişler artık çok zor olacak

Sınırın güvenliği konusunda tedbirlerini arttırdıklarını söyleyen Vali Tuna şunları söyledi;

“Mürşitpınar  Sınır kapısı ve karşımızda Kobani var bunlar birbirine çok yakın. İnsanların geçmişten bu yana birbirine yakın olma akraba olma durumları var. Daha sık birbirlerine gidip geldikleri buradan geçtikleri insan ve diğer kaçakçılığın olduğu bir ortam vardı. Son yıllarda ise gerek tel örgülerle gerekse de hendeklerde değişik zırhlı araçlarımız var, gözetleme sistemleri var. Bizler de güvenlik sistemlerini güçlendirme adına tedbirler alıyoruz. Bu duvar bunun neticesinde yapılmıştır. Temennimiz bu duvar yapıldıktan sonra hem gece hem gündüz çok yüksek çözünürlüklü 360 derece dönebilen ve harekete odaklı, zom yapabilen bir mobese sistemi sınır hattı boyunca korunması ve bizim orada görev yapan arkadaşların işinin kolaylaşmasını arzu ettiğimiz bir durum. Yani bunu Ankara’dan bir yerden devletin ilgili bir birimi sınır hattını her an kontrol edebilecek. Böyle bir sistem en ideali olacak. Ama şimdilik bu duvar sistemiyle en azından şunu sağlamış olacağız. Araç geçirme ihtimaline karşı, araç geçemez haline getiriyoruz, hayvanların geçemeyeceği bir duruma getiriyoruz. İnsanlarında geçebilmesi çok çok zorlaşmış olacak. Tabi ki insan istese geçemez mi, her türlü yol deneyebilir insanlar. Değişik yollarla geçmeye çalışabilir bu insanlar ama bu daha da zorlaşmış olacak. Diğer ilave fiziki sistemiyle beraber bu daha da sıfır haline getirilmiş olacak.”

“geçmişte biliyorsunuz ki, terör örgütleri bu sınırdan daha kolay geçme şansına sahiplerdi. Bu şekilde yapılan çalışmalarla artık onlarda zorlanıyorlar geçemiyorlar. Gerek insan, gerek silah, gerek patlayıcı madde ve diğer malzemelerin geçmesinde artık eskisi kadar fırsat bulamayacaklar. Sıkıntı tamamen bunun sıkıntısı. Suruç’ta bugün yaşanan hadise, karşı tarafta bizim resmen muhatap olabileceğimiz bir otorite bir devlet yok. Karşımızda bir terörist örgütü var. Biz Türkiye olarak tabi bunları muhatap alamayız. Ama orada yaşayan insanlar var, bunlar bu insanları kullanarak kadın ve çocukları özellikle, bu duvar yapım çalışmasını sabote etmek, engellemek üzere teşvik ediyorlar ve sınır hattına doğru yönlendiriyorlar. Burada arkadaşlarımızın da tamamen yaptıkları, jandarma kuvvetleri, emniyet, özel harekat, çevik kuvvet ve kara birlikleri, tomalarla olaya nasıl müdahale ediyoruz. Nasıl ki bir toplumsal olay oluyor,  izinsiz toplantı yürüyüş vs. bunlara nasıl müdahale ediyorsak, işte ikaz ediyoruz. Eğer yapmazlarsa üzerlerine toma ile su atıyoruz veya en fazla biber gazı ile onların dağılmalarını sağlıyoruz. Şuan da Mürşitpınar sınır kapısında yapılan duvar çalışması bölgesinde yaptığımız tamamen budur. Bunun karşılığında bizlere ne yapılıyor onu söyleyeyim, çok yoğun bir taşlama yapılıyor ve Molotoflar atılıyor. Bizim hukukumuzda Molotof atmak tamamen bir suçtur. Bizlere yapılan bunlar karşısında bizler sadece su ve biber gazı ile müdahale ediyoruz.”

‘Türkiye’nin yaptığı sınır güvenliğini sağlamaktır’

Son olarak sözlerine Türkiye’nin sınır bölgesinde neler yaptığı ekleyen Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; “Şuan da bir dezenformasyon var, yok işte şu kadar kişinin öldüğü öldürüldüğü, kaç kişinin de yaralandığı şeklinde Bunlar tamamen yalan. Bunlar örgütün dezenformasyonudur. Bunlara kimsenin inanmaması lazım. Bunları canlı olarak görüntüler mevcuttur. Bunlar istenildiğinde herkese verilebilir yetkili makamlara. Sabah yine tekrar gideceğiz, yapılan duvar yapımını nezaret edeceğiz. Biraz daha tedbirleri arttıracağız. Bu bizim için önemli olan duvarı, Kobani bölgesinden sorunsuz bir şekilde kendi sınırlarımızı geçmeden ve tabi onları da kendi sınırlarımıza tecavüz ettirmeden gereğini yapacağız. Gerçekten ateş edilme gibi bir durum olursa, zaten angajman kuralları var aynen misli ile karşılık verilir. Bunu da herkes biliyor zaten. Tabi ki temennimiz böyle şeylerin olmaması ama görüntülerden anlaşıldığı şekliyle, sizlerde bunu basından görebilirsiniz, arkada bu işin provokatörleri, önde sivil vatandaşları kullanmaya çalışıyorlar. Durum bundan ibaret, bizler arkadaşlarımızla daha dikkatli ve temkinli bir şekilde görevlerini yapıyorlar. Aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Daha dikkatli olacağız provokasyonlara gelmeyeceğiz. Son olarak söyleyeceklerimiz, Türkiye’nin yaptığı kendi sınır güvenliğini sağlamaktır. Başka bir amacı yoktur. Şanlıurfa’nın Suriye ile olan sınırında gerek Ceylanpınar bölgesinde gerekse Suruç tarafından da duvar çalışmaları devam ediyor. Duvar çalışması bu sene ve önümüzdeki sene inşallah tamamlanıp bitirilmiş olacak.” İfadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2016, 19:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142