Title of a News Article

“Ölenlerden geçtik, namusumuzu kurtarın”

 “Ölenlerden geçtik, namusumuzu kurtarın”
banner206

Viranşehir'e Sığınan Yezidiler: Ölenlerden Geçtik, Namusumuzu Kurtarın

IŞİD'in Kuzey Irak'ın Ninova eyaletindeki Sincar'a saldırması üzerine yurtlarını terk eden savaş mağdurları, Şanlıurfa'ya sığındı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Kuzey Irak’ın Ninova eyaletindeki Şengal’e(Sincar) saldırması üzerine yurtlarını terk eden Ezidiler, Şanlıurfa’ya sığındı. Viranşehir’deki Ezidi köylere sığınan savaş mağdurları, “Ölenlerimizden geçtik. Satılmak üzere kaçırılan kadınlarımızın kurtarılmasını istiyoruz. Herkes bu zulüm karşısında birleşip namusumuzu İŞİD’in elinden kurtarsın.” diyor.

 

AİLELERİNDEN HABER ALAMIYORLAR

IŞİD terör örgütü, Kuzey Irak’ın Ninova eyaletine bağlı Şengal kasabasına saldırdı. Burada yaşayan binlerce Ezidi yurtlarını terk edip kaçtı. Kaçanlardan bazıları Şengal dağına saklandı. Ancak dağa kaçan onlarca Ezidi çocuk, buradaki zor hayat şartlarına direnemeyerek hayatını kaybetti. Binlerce Ezidi vatandaş ise dağı terk edip Türkiye’ye sığındı. Batman, Şırnak ve Şanlıurfa’ya yerleşen binlerce Şengalli, ailelerinden haber alamıyor.

 

"KADINLARIMIZIN NAMUSUNU KURTARIN"

Türkiye’de Yezidi, Irak'ta Ezidi olarak tanınan grup, Viranşehir’de aynı inanç sakinlerinin yaşadığı Burç, Oğlakçı ve çevredeki köylerine yerleştirildi. Gelenlerden kimi ailesini, kimi vatanını kaybettiği için gözyaşı döküyor. Burç köyüne sığınan Şengalli Besime Cırdo, İŞİD saldırısı ile bütün değerlerini kaybettiklerini anlatıyor. Kullandığı iki cümleden biri "Bir an önce kadınlarımızın namusunu kurtarın" oluyor. Feryat eden Besime Cırdo, “Ezidiler dağa sığındı. Ezidilere yapmadıkları bir şey kalmadı. Şerefimizi, namusumuzu aldılar. Kadın, kızları IŞİD kaçırdı. Ezidilerin bu sesine kulak verin, bir an önce IŞİD’in elinden kurtarın. Erkeklerimizi öldürdüler, kadınları kaçırdılar. Peşmerge, erkeklerimizin silahını elinden aldı. Savaşmamıza izin vermediler.” diyor.

 

"NAMUSUMUZLA OYNADILAR"

11 kardeşten sadece kendisinin kurtulduğunu dile getiren Fadıl Ali ise yaşanan çatışmalar üzerine Şengal dağına sığındıklarını anlattı. Erkeklerin kafasının IŞİD tarafından kesildiğini, kadınların ise kaçırıldığını söyleyen Fadıl Ali, geri dönüp IŞİD’e hadlerini bildireceğini dile getirdi. Fadıl Ali, topraklarını geri alacaklarını, kaçırılan kızlarının intikamını da er geç alacaklarını söyledi. Fadıl Ali, yaşanan vahşeti şu sözlerle aktardı: “IŞİD örgütü memleketimize yakın bir yerde küçük bir Peşmerge grubu ile çatıştı. Gücünü kaybeden Peşmerge geri çekildi. Terörist IŞİD çeteleri ilçeye girip namusumuzla oynadılar, erkeklerin kafasını kestiler, kadın ve kızları kaçırdılar. Birçok Şengalli dağa sığınarak kurtulmak istedi. Ancak buraya gidenlerden binlercesi açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti. Biz Suriye sınırına geldik, PYD’nin desteği ile sınırı geçip buraya geldik. 11 kişilik ailemden sadece ben kurtuldum. Birleşerek bu ayıbı kapatmamız lazım. İyi bilsinler ki gidip topraklarımızı geri alacak, namusumuzu kurtaracağız. Bize yaşattıklarını onlara ödeteceğiz.”

 

"VİCDANI OLAN KABUL ETMEZ"

IŞİD vahşetine en sert tepki ise Viranşehirli Ezidi Şeyhi Bişar Kasika’den geldi. Kasika, zulüm altında inleyen tüm Şengalli Ezidileri ağırlamaya hazır olduğunu söyledi. Kasika, IŞİD’in Suriye- Irak arası rahat geçiş sağlayabilmek için Şengal’e saldırdığını ileri sürüyor. IŞİD’in kadınları kaçırmasının hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini anlatan Kasika, “IŞİD’in öldürdükleri ölmüş, ama kız, gelin kaçırma olayı insan olan hiçbir insanın vicdanı kabul etmez.” ifadesini kullandı.

Köye yerleşen Şengallileri ziyaret eden Şeyh Bişar, inançlarına göre zulüm altında inleyen Ezidiler için güneşin karşısına geçip dua ediyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195