Title of a News Article

Suriye'deki son durum

Suriye'deki son durum
banner206
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Soçi'de Sanatoryum Rus'taki Suriye konulu üçlü zirvesi saat 18.40'da sona erdi.

Üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.

PUTİN: SAYIN ERDOĞAN VE SAYIN RUHANİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'de Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirilen Suriye konulu üçlü zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye, gerçekleştirilen yapıcı istişareler için teşekkür etti.

ORTAK BİR METİN İMZALADIK

Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye krizinin çözümüne yönelik ortak bir metnin imzalandığını aktaran Putin, “Söz konusu metinle, üç garantör ülke arasında Suriye’de atılacak adımlar belirleniyor.” diye konuştu.

"SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ'NİN YAPILMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK"

Üçlü zirvede, Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasının da ele alındığına işaret eden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk ve İranlı liderlerin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi fikrini olumlu karşılamış olmalarını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. Ülkelerimizin dışişleri, savunma bakanlıkları ve diğer gerekli kurumlarına, Soçi’de yapılacak bu kongrenin tarihinin ve yapısının şekillendirilmesi için talimat verildi.

RUHANİ: ÖNEMLİ BİR TOPLANTI OLDU

Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması ve evsizlerin tekrar ülkelerine dönmesi için yapılan üçlü zirveye öncülük eden Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Ruhani, “Bu zirvede, üç ülkenin sergilediği ortak çalışma, Astana’da gerginliği azaltma bölgeleri konusunda elde edilen başarıda olduğu gibi, Suriye’deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırlayan önemli bir toplantı oldu.” dedi.

"DEAŞ SURİYE VE IRAK'TA YOK OLUYOR"

Ruhani, zirvenin DEAŞ’ın Suriye ve Irak’ta yok olduğu bir döneme denk geldiğini belirterek, "Bütün dünyanın şunu bilmesi gerekiyor ki terör hiçbir ülke için iyi bir araç olamaz ve bütün ülkeler için tehlike oluşturuyor. DEAŞ konusunda bunu gördük. DEAŞ'a yardım eden bütün ülkeler de bunu gördü. DEAŞ onların hepsine bir tehlike oluşturdu." ifadelerini kullandı.

Soçi Zirvesi'nin çok açık ve samimi bir ortamda yapıldığını ve üç ülkenin fikirlerini açıkça beyan ettiğini kaydeden Ruhani, "Amaç, burada oluşacak Ulusal Diyalog Kongresi'nde, bütün aktif tarafların, Suriye'ye karşı ve hatta rejim taraftarı olanların bir araya gelerek ülkenin geleceği için müzakere etmeleri." diye konuştu. 

"ADİL BİR SEÇİM YAPILACAK, YENİ ANAYASA HAZIRLANACAK"

Ruhani, şunları kaydetti:

"Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak ve yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Bu, bütün bölge için barış ve istikrar getirebilir. Bu üç ülke, özellikle Suriye'de olmak üzere, hassas Ortadoğu bölgesindeki barış ve istikrarın sağlanması, mültecilerin evlerine ve vatanlarına, kendi ülkelerine dönmeleri ve Suriye'nin yeniden imarı için tüm dünya ülkelerini destek vermeye çalışıyor."

Türkiye, Rusya ve İran'ın, bu insanların ileride rahat bir yaşam sürmesi için fikir alışverişinde bulunduğunu ve kongrenin düzenlenmesi için mutabık kaldıklarını ifade eden Ruhani, "Üç ülkenin dışişleri bakanları, genelkurmay başkanları ve üç ülkedeki organlar bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar." dedi.

SURİYE İÇİN UMUTLUYUM

Ruhani, "Barış ve istikrar için yeni bir adımın atılmasından dolayı çok mutluyum ve umuyorum ki gelecekte güvenli ve özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım. Suriye'de bunları görmek için umutluyum." ifadesini kullandı.

Putin ve Erdoğan'a öncü oldukları için teşekkür eden Ruhani, "Umarım üç ülkenin izlediği ortak çaba, bölgedeki barış ve istikrar için devam etsin." diye konuştu.

ERDOĞAN: DEĞERLİ DOSTUM PUTİN'E TEŞEKKÜR EDİYORUM

Erdoğan, "Değerli dostum" diye hitap ettiği Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Rusya ile yoğun diyaloglarının hem ikili konularda hem de bölgesel konularda devam ettiğini ve bunun meyvelerinin her alanda toplandığını söyledi.

Yakalanan ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Putin ile hemfikir olduklarını dile getiren Erdoğan, Ruhani ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede de iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirme hususunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

"GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGELERİNİN İŞLEYİŞİNDEN MEMNUN KALDIK"

Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptıklarını ve gündemlerindeki meseleleri samimiyetle ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de ateşkes tesis edilmesi amacıyla attığımız adımları tekrar gözden geçirdik. Gerginliği azaltma bölgelerinin sahada şiddetin azaltılmasında temel rol oynadığını memnuniyetle tespit ettik. Görüşmelerimizde Astana'da kaydettiğimiz ilerlemeler temelinde ihtilafa kalıcı çözüm noktasında Cenevre sürecine sağlayabileceğimiz katkıları istişare ettik.

"SURİYE HALKININ ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLECEK ŞEFFAF BİR SÜREÇ İÇİN GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK"

Bu bağlamda 2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı'nda tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz.

Rusya Federasyonu'nun inisiyatifiyle Soçi'de düzenlenmesi öngörülen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin bu ilkeler temelinde siyasi sürece anlamlı katma değer sağlaması için eşgüdüm içinde çalışmaya karar verdik.

"İŞ BİRLİĞİMİZİN ESASLARINI YANSITAN İLK ADIMI BUGÜN ATTIK"

Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Bu süreçte ayrıca üç garantör ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları karşılıklı hassasiyetlere saygı ve uzlaşı anlayışını sürdürmeleri kritik oynayacaktır.

PYD MESAJI: ELİ KANLI BİR ÇETEYİ MEŞRU BİR AKTÖR OLARAK GÖREMEYİZ

Bu bağlamda Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle, ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz."

İNSANİ YARDIMLAR VE TUTUKLULARIN KARŞILIKLI SALIVERİLMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani ile gerçekleştirdikleri istişarede ayrıca Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu önlemlerin kademeli olarak devreye sokulması amacıyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması, ayrıca tutukluların karşılıklı salıverilmesi dahil atılabilecek her türlü adımı gözden geçirdik.

Tabii bugün vardığımız noktanın özellikle Suriye'nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dindirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum.

AFRİN VE İDLİB MESAJI

Tabii İdlib sorununun çözülmesi, Afrin’deki olumsuzlukların giderilmesi inanıyorum ki Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır.

Rusya'dan Soçi ve PYD açıklaması

Ülkelerimiz arasındaki bu verimli iş birliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum."

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2017, 08:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142