Title of a News Article

HRÜ'lü Profesör yanıtladı...

HRÜ'lü Profesör yanıtladı...
banner206

Kadınlar mı daha çok obez yoksa erkekler mi? Bu sorunun yanıtını HRÜ'lü Prof. Dr. Mehmet Ali Eren verdi.

Dünya geneli baz alınarak yapılan TÜİK araştırmalarına göre, her 4 erişkinden birisinin obez olduğu tespit edildi. Kadınlarda yüzdelik oran %24,8 iken, erkeklerde ise %17,3 olarak belirlendi. 

Bu konuyla ilgili araştırmalar yaparak gündemine taşıyan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren, bir açıklamada bulunarak, "2019 yılında TÜİK’in yaptığı sağlık araştırmasına göre kadınların %24,8'i obez ve %30,4'ü ise obez öncesi aşırı kilolu, erkeklerin ise %17,3'ünün obez ve %39,7'sinin obez öncesi aşırı kilolu olduğu söyledi.

"Dünya genelinde de gelişmiş ülkelerde her 4 erişkinden biri obez hale gelmiştir diyen Eren açıklamasına şöyle devam etti; "Peki, ama neden şişmanlıyoruz? Aslında bunun çok basit iki cevabı var: Gereğinden fazla miktarda ya da çok yüksek kalorili besinler tüketiyoruz ve hareket etmiyoruz. Kabaca 1980 yılına göre 2000’li yılların sonunda obezite sıklığı iki kat artmıştır. Bu tarihten sonrada önü alınamaz bir şekilde özellikle yüksek gelirli ülkelerde obezite sıklığı daha da fazla artmaya başlamıştır. Teknolojinin akıl almaz bir hızla gelişmesi hayatımıza kolaylıklar getirdi. Bu durum çoğu zaman iyi bir şey gibi algılansa da aslında sağlığımız açısından olumsuz sonuçları da beraberinde getirmiştir. Artık en yakın yere bile arabamızla gidiyoruz, yürüyen merdiven veya asansör kullanıyoruz, hatta havaalanları gibi kimi yerlerde zeminler bile yürüyen hale geldi. Rekabet duygumuzu spor sahalarında tatmin etmeye çalışırken, çocuklarımız ve gençlerimiz bilgisayar veya tablet başında dünyanın diğer ucundaki rakibiyle yarışa giriyor. Günde en az 3 saatimizin telefon ekranına bakarak geçtiğinin farkında mıyız? Eskiden annelerimizin bizim için sağlıklı ve doğal olarak hazırladığı yemekleri tüketmiyoruz, hızlı yemek kültürü en ücra köşelere bile ulaşmış durumda. Tadı arttırılmış, doyma refleksini zayıflatan rafine ve paketli ürünler sayesinde doymuyoruz, yedikçe yiyesimiz geliyor. Dahası globalleşen dünyada insanların sosyalleşmeden anladığı şey ya bir kafede oturup oldukça kalorili, kremalı bir kahve içmek, ya da sosyal medya da en çok rağbet gören bir restoranda önce yemeğin fotoğrafını çekip sonra yanında lezzetli bir içecek ile onu mideye indirmek. Yine önceden sadece belirli bir bölgeye özgü yiyeceği tatmak ya da satın almak için o bölgeye gitmek gerekirken, şimdi çeşit çeşit yöresel ürünler bir tık uzağımızda. Yani aslında globalleşirken, yerel kültürü de globale taşımış olduk. Tüm bunların sonucunda da gittikçe şişmanladık ve her Pazartesi diyete başlayıp, birkaç gün sonra diyetimizi bozmak zorunda kaldık. Artık daha fazla şişmanlamak istemiyor ve mevcut fazla kilolarımızdan kurtulmak istiyorsak hareket etmeli, sanal dünyadan uzaklaşmalı, sosyal medyayı sınırlı kullanmalı, sağlıklı ve doğal beslenmeliyiz. Yoksa obeziteye bağlı şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser, eklem rahatsızlıkları, depresyon, anksiyete ve intihara meyil gibi psikiyatrik bozukluklar ile boğuşmak zorundayız ve bunların devletlerin bütçelerine getirdiği yükler ile karşı karşıya kalmaya devam edeceğimiz çok aşikardır."

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren, "sonuç olarak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için özümüze dönmek zorundayız. Gelecek nesillerin bizden daha şişman olmasını istemiyorsak sanal olan değil gerçek bir sosyal bir dünyada yaşamayı teşvik etmeliyiz. Dedi. Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Dr. Ahmet Güzelçiçek ise yapmış olduğu açıklamada "Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan bilgiye göre, dünya üzerinde her yıl 3 milyondan fazla insan obezite ve fazla kilolar yüzünden hayatını kaybediyor. Bilindiği üzere fazla kilolar insan hayatını olumsuz yönde etkilemekle birlikte, pek çok hastalığa da davetiye çıkarıyor." dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142