Title of a News Article

Urfalılar bu haberi okuyunca sevinecek!

.

Urfalılar bu haberi okuyunca sevinecek!
banner206

Binlerce yıldır insanoğlu mazoşist bir zevkle "acı" tüketen tek memeli canlı. Acılı Adanayı, Şanlıurfa'nın isotunu düşünürsek bizim kültürümüze de çok tanıdık bir şey acı biber ve acı soslu yemekler. Ancak bilimsel araştırmalar artık insanoğlunun tükettiği acının faydalarını ortaya koyuyor.

New Mexico Eyalet Üniversitesi'nden Paul Bosland acı biberin tarihiyle ilgili şunları söylüyor, "İnsanoğlu dünyanın batısına 20 bin yıl önce yerleşti ve kendilerine acı veren bir bitki ile ilişki kurdular. İnsanlar acı biberi ev kullanımına uygun hale getirmeye başladı. Bunun nedeni bizce tıbbi kullanımdı."

 

ACI BİBER YİYENLERDE ÖLÜM RİSKİ YEMEYENLERE GÖRE DAHA AZ

BBC'de yer alan haberde doktorlara göre ise acı biberin karakteristiğinde acı ve faydanın başabaş gittiği belirtiliyor. British Medical Journal isimli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre acı biber içeren bir beslenme programı çok daha sağlıklı. Çin Tıp Bilimleri Akademisi'nden bir ekibe göre haftada iki kere acı biber tüketenlerin ölüm oranı yemeyenlere göre yüzde 10 daha az. Haftada 6-7 gün acı biber yiyenlerde ise erken ölüm riski yine yemeyenlere göre daha az.

 

KAPSAİSİN MADDESİ BİBERE ACISINI VEREN MADDE

Acı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi eski doğu tıbbı başta olmak üzere kullanılan bir maddedir. Ancak bunun yüzyıllardır tedavi amaçlı neden kullanıldığı bilim dünyası tarafından yeni anlaşılıyor. Kapsaisin, TRPV1 isimli bir acı reseptörü barındırıyor, bu madde beynimizin ısısını değiştiriyor ve biberin acı olduğunu düşünmemizi sağlıyor. Ancak bir süre sonra nöronlar cevap vermeyi bırakıyor ve acıyı kesiyor. Bu süreçte de endorfin salgılanıyor.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142