Title of a News Article

DEDAŞ'ta isyan sesleri yükselmeye başladı!

DEDAŞ'ta isyan sesleri yükselmeye başladı!
banner206

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'de çalışan yüzlerce işçi, haklarını alamadıkları gerekçesiyle isyan etmeye başladı. Ölümü göze alarak çalışan işçiler Sendika hakkı istiyor.

Şanlıurfa dahil 6 Güneydoğu Anadolu bölgesi illerine hizmet veren Dicle Elektrik içerisinde isyan sesleri geliyor. Aldıkları düşük maaş karşısında ayaklanmanın DEDAŞ çalışanları greve hazırlanıyor. Ölüm riskinin ciddi anlamda var olduğu işlerden birisi olan elektrik sektöründe çalışan DEDAŞ çalışanlarının, aldıkları maaşlar nedeniyle mağdur oldukları ve bu nedenle isyan bayrağı çektikleri öğrenildi.

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde hizmet veren DEDAŞ çalışanları, haklarının verilmemesi halindeki greve başvuracak.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da, DEDAŞ çalışanlarının yaşadığı mağduriyet karşısında haykırışlarına kulak vererek sosyal medyada tepkisini dile getirdi.

Tanal, Şanlıurfa ve diğer GAP illerinde vatandaşı canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ'ın, düşük maaşla çalıştırdığı, tazminat, ikramiye vermediği, banka promosyonlarına el koyduğu, yol ve yemek yardımlarını kestiği, sendikaya üye olmalarını engellediğii kendi işçilerini de sömürdüğünü iddia ederek keyfi ve hukuka aykırı elektrik kesintileriyle, fahiş oranlı fatura ve cezalarla Güneydoğu'da vatandaşları canından bezdiren özel elektrik șirketi DEDAŞ'ın, kendi bünyesinde düşük maaş ve Özlük haklarından mahrum șekilde çalıştırdığı emekçileri de mağdur ettiğini söyledi.

DEDAŞ personellerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklama yapan Tanal şunları söyledi;

"GAP illeri Şanlıurfa, Șırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman'da DEDAȘ adına elektrik, arıza, onarım ve bakım personeli olarak görev yapan emekçilerin, ağır ve tehlikeli iş üstünde çalışmalarına rağmen hak ettikleri ücreti alamadıklarını, "DEDAȘ'ta arıza, onarım ve bakım personeli olan işçiler, asgari ücretin yüzde 10'u üzerinde maaş veriliyor. DEDAŞ çalışanlarının șu ana kadar aldikları aylik maaș net, 10 bin 410 TL. Belirlenen asgari ücrete göre yeni maașlarda sadece yüzde 10'luk bir artıș olacak. DEDAŞ'ın kendi çalışanlarını sömürmesi, sadece maaș üzerinden olmuyor. Işçilerin banka promosyonunu da şirket kendine alıyor. İşçiler vardiyalı çalışmalarina rağmen, vardiya tazminat verilmiyor, İşçilere kidem tazminat da ödenmiyor. Emekçilerin yemek ve yol yardımlarında da kesintiye gidiliyor. Sürekli arazide araç kullanan işçilere herhangi bir şoförlük ücreti de ödenmiyor. Gece gündüz demeden görev yapan işçilere mesailer de düzgün verilmiyor. ağır ve tehlikeli işte çalışıp canlarını tehlikeye atan emekçilerin mesai saati, 34 TL. DEDAȘ, kendi çalışanlarını ikramiyeden de mahrum
bırakıyor."

SENDİKA YASAĞI!

Dicle Elektrik şirketinin, işçilerin herhangi bir sendikaya üye olmalarına da izin vermediğini ileri süren Tanal, "Sendikal haklar, anayasal güvence altındadır, DEDAŞ, işçilerin sendikal haklarını engelleyerek anayasayı çiğnemektedir. Anayasamızın Sendika kurma hakkı"
başlıklı 51. maddesi, gayet açıktır. Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Hükmünü içermektedir söz konusu anayasa maddesi" dedi.

Malesef DEDAŞ çalışanları, aldıkları ücret karşısında zor durumda kalıyor. Çoğunun kiracı olduğu ve geçimlerini sağlayabilme adına mesai saatleri dışında ek olarak elektrik işi yapıyor. 

PERSONELLERİN TALEPLERİ NELER?

DEDAŞ bünyesinde çalışan çoğu saha elemanlarının, çalıştıkları kurumdan istek ve talepleri neler diye bakılacak olunursa, bunları tahmin etmek güç olmasa gerek. Son yıllarda artan enflasyon karşısında durdurulamayan zamlardan dolayı insan yaşamına dair herşeye zam üstüne zam geldi. Kat ve kat artan akaryakıt başta olmak üzere, gıda, otomotiv, emlak ve diğer birçok sektörde herşey ateş pahası oldu. DEDAŞ çalışanları da bu yönde maaşlarına ciddi anlamda iyileştirme yapılmasını istiyorlar. Alınan asgari ücrete ek olarak en az yüzde 60 zam, banka promosyonundan yararlanmak, 6 ayda 1 maaș ikramiyesi, devletin belirlediği yol ve yemek ücreti, sendika üyeliği.

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2023, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195