Title of a News Article

Madde madde sıraladı...

Madde madde sıraladı...
banner206
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında başlayan Çankaya Köşkü'ndeki Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sona erdi.

Toplantı 3 saat 50 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantının ardından kameralar karşısına geçti.

5 VAKİT ABDEST EN GÜZEL TEMİZLİK
Koronavirüs konusunda alınacak en güzel tedbirin temizlik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, en güzel temizliğin abdest olduğunu belirterek "Bilim insanları koronavirüse karşı en etkili tedbirin temizlik olduğu konusunda hemfikirler. Hem inancımızda hem de kültürümüzde kalp temizliği yanında vücut temizliği hane temizliği çevre temizliği de çok büyük önem taşır. Temizliğin imandan geldiği öğüdüne uygun şekilde, günde 5 vakit elini, yüzünü, ağzını-burnunu, kollarını, başını, ayaklarını yıkayan kişi, İslami olarak da, tıbbi olarak da en ideal temizliği yapan kişidir". ifadelerini kullandı.

Erdoğan: En ideal temizlik abdest VİDEO



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

DÜNYAMIZ ÇEŞİTLİ DÖNEMLERDE SALGIN HASTALIKLARLA YÜZLEŞMİŞTİ
Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar aynı zamanda büyük siyasi sosyal ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur. Osmanlı'nın Avrupa'nın fethi gibi insanlık tarihine damga vuran pek çok hadisede bunun izlerini görmek mümkündür.
Dünyamız 2012 yılında SARS ve MERS adlı salgın hastalıklarla mücadele etmiştir. Dünyamız 2009 yılındaki domuz gribi, 2014'teki ebola salgını, 2016'daki zika virüsü gibi tehditlerle yüzleşmişti.

YENİ BİR DÜZENE GİRİYORUZ
Şu anda dünyada insan ölümlerin yol açan hastalıklar arasında bu tür salgınların payı oldukça düşüktür. Ancak önüne geçilmediği takdirde kitlesel ölümlere yol açma tehlikesi hala vardır. Özellikle son aylarda hep birlikte şahit olduğumuz gelişmeleri bu perspektiften değerlendiriyoruz. Ne tür sonuçlar ortaya çıkaracağını henüz bilemiyoruz. Sanayileşme ve bilgi devrimleriyle şekillenen bugünkü dünyanın nasıl bir geleceğe evrileceğini kestirmek şu anda zordur. Ancak artık hiçbir şeyin eskisi gibi gidemeyeceği de açıkça ortadadır. Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz. Türkiye'nin bu fotoğrafı, özellikle kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak oraya bunu döndürmesi şart.
Özellikle son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarında ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Dengeli politikalar, özel sektörün üretim gücünü desteklerken, diğer yandan eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi alanlardaki hizmetlerin kamu garantisiyle kesintisiz sürmesini sağlamıştır.

Batı ülkeleri ise yıllarca tüm temel kamu hizmetlerini görünüşte özel sektöre terk ederek, ama aslında başından savarak vatandaşını adeta sahipsiz bırakmıştır. Liberalizmin en hararetli savunucusu olan Avrupa ülkeleri bugün hastanelerini ve diğer hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı. İnsan hakları savunuculuğunu bırakmayan kimi ülkelerin de 'ölen ölür kalan sağlarla devam ederiz 'anlayışıyla hareket ettiğini görüyoruz.

"BİZ 21'İNCİ ASRI TÜRKİYE'NİN ASRI HALİNE GETİRECEĞİZ"
Bunun için büyük ve güçlü Türkiye hedefimize 2053 ve 2071 vizyonlarımıza olan bağlılığımızı artırarak hep birlikte daha çok çalışacağız. Dünyanın yöneldiği istikamette önceden mesafe kat etmiş bir ülke olarak inşallah 21'inci asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz.
Bilindiği gibi yeni koronavirüs veya Kovid19 hastalığı ilk olarak 2019 Aralık ayında Çin'in Vuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında hastalığın tam teşhisinin konmasının ardından ilk ölüm haberi geldi. Hastalık, Tayland, Japonya ve Amerika'da da görüldü. Ocak ayında da Çin yönetimi virüsün görüldüğü şehirleri karantina alınmaya başladı. Kovid19 Avrupa'da ilk olarak 27 Ocak'ta Fransa'da tespit edildi. DSÖ, Ocak ayının sonunda acil durum ilan etmeye karar verdi. Şubat ayı başında Çin'de ölümler hızla artarken; Avustralya, Kanada, Almanya, BAE, Vietnam, Filipinler gibi ülkelerden yeni vaka haberleri geldi.

KORONA 10 ŞUBAT İTİBARİYLE SARS'TAKİ CAN KAYBINI GERİDE BIRAKTI
Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar tüm ulaşım araçlarında karantina tedbirleri yaygınlaştırılmaya başlandı. Şubat 10'una gelindiğinde teşhis konulanların sayısı 40 bini geçerken, ölenlerin sayısı 1000'e yaklaştı. Ve SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı. Fransa, Güney Kore gibi Çin dışındaki ülkelerde ölümlerin başlamasıyla fatura ağırlaştı.

İran'da ve hemen ardında İtalya'da virüs salgınının hızla yayıldığını görüldü. Şubat'ın son haftasında virüs Güney Asya'dan Kuzey Avrupa'ya kadar geniş bir alanı etkisi altına almıştı. Suudi Arabistan 27 şubat itibariyle umre ziyaretlerini askıya almaya başladı. İran ve İtalya'daki ölümler dikkat çekici biçimde arttı. DSÖ, 11 Mart'ta dünya çapında koronavirüs pandemisi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiğine kapatmaya yönelik tedbirler aldı.

DÜNYADA 200 BİN KİŞİYE BULAŞTI
Bugün itibariyle dünyada kovid19 hastalığı teşhis edilen kişi sayısı 200 bine, bu hastalıktan ölen kişi sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır. Hastalık teşhisi konanların 80 bini iyileşirken, kalanların tedavisi sürmektedir. Her ülke kovid 19 tehdidine karşı mücadele etmektedir. Kimi hızla sınırları kapatıp sıkı karantina yöntemlerine başvururken, kimileri de hastalığın serbestçe seyrine izin vererek doğal bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi tercih etmektedir.
Türkiye en başından itibaren gelişmeleri izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir. Henüz işin çok başında 6 Ocak'ta bir operasyon merkezi, 10 Ocak'ta da Bilim Kurulu oluşturarak gelişmeleri an be an takibe aldık. 14 Ocak'ta Kovid19 hastalığı rehberini hazırlayarak herkesi tüm süreçlerle ilgili bilgilendirdik. 20 Ocak'tan itibaren Çin'in Vuhan şehri, Myanmar, Singapur, Tayland, Amerika, Rusya'dan gelen tüm yolcuları ülkemize girişte taramadan geçirmeye başladık. YÖK'ten ve 12 üniversiteden akademisyenlerden oluşan Bilim Kurulu'nun tedbirlerini süratle hayata geçirilmesini temin ettik. 27 Ocak'ta Dışişleri bakanlığımız seyahat uyarlarını yayınlamaya başladı.

TÜRKİYE'NİN ALDIĞI ÖNLEMLER

Çin'in Vuhan kentindeki vatandaşlarımızı ülkemize getirerek karantinaya aldık. Karantina sonunda bu yolculardan hiçbirinde hamd olsun virüs çıkmadı. Riskli bölgelere yapılan tüm uçuşlarda yolcuların termal kamerayla taranması ve uçakta bilgilendirilmesi işlemine geçtik. 3 Şubat'ta Çin'e tüm uçuşları durdurduk. Aşamalı olarak önlemleri genişlettik.

23 Şubat'ta hastalığın ortaya çıktığı ve yayılmaya başladığı İran'dan ülkemize olan tüm hava, kara ve demiryolu geçişlerini kapattık. 27 Şubat'ta İran, Irak ve Gürcistan'la olan 8 sınır kapımızda Sahra Hastaneleri kurduk. 29 Şubat'ta İtalya ile ülkemiz arasındaki tüm yolcu trafiğini durdurduk.

UMREDEN DÖNENLER
2 Mart'ta, umreden dönen herkesin sağlık muayenesinden geçirilmesini kararlaştırdık ve vatandaşlarımıza 14 günlük karantina kuralına uymalarını tavsiye ettik. 6 Mart'ta, son 14 gün içerisinde İtalya'da bulunan yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık, ülkemiz vatandaşları için de 14 günlük evde karantina zorunluluğu getirdik.

10 Mart'ta, Sağlık Bakanımız, ülkemizde ilk defa, Avrupa'dan gelen bir vatandaşımızda KOVİD-19 testinin pozitif çıktığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

OKULLARIN TATİL EDİLMESİ
12 Mart'ta, şahsımın başkanlığında yapılan toplantıda, oldukça önemli tedbirler alarak, hemen uygulamaya geçirdik.
Bunlar arasında, okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitime geçilmesi, kamu çalışanlarının yurt dışı görevlerinin ertelenmesi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi hususlar da yer alıyordu.
Altyapısı uygun Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizi, dezenfektan ve cerrahi maske üretimi yapabilecek hale getirdik.
Uzaktan eğitimi, hem internet, hem televizyon aracılığıyla vererek, tüm çocuklarımızın erişebilmesine imkân sağladık.

LİSE VE ÜNİVERSİTE SINAVLARI ERTELENEBİLİR
Haziran ayında yapılacak Liselere Geçiş Sınavı ve üniversiteye giriş sınavının soru hazırlıkları da, tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır.
Gelişmelere göre, bu sınavları da ileri bir tarihe ertelemeyi gündemimize alabiliriz. Ensonhaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195