Title of a News Article

OHAL, esnafı kan ağlatıyor

.

OHAL, esnafı kan ağlatıyor
banner206

OHAL ve bölgede yaşanan terör olayları Şanlıurfa esnafını deyim yerindeyse kan ağlatıyor. Kentin turistik yerlerinden birisi olan Balıklıgöl Platosu’nda yer alan Dergah Çarşısı’nda esnaf bir bir kepenk kapatmaya başladı. Çarşıda 20 yıllık esnaflık yapan Ramazan Payık, esnaflık hayatı boyunca böyle bir kriz görmediğini ve işlerinin böyle devam etmesi durumunda kendisinin de kepenk kapatacağını söyleyerek, işlerin perişan bir halde olduğunu gözler önüne serdi.

 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK

Yanı başımızda yer alan Suriye’de yaşanan olaylar, son 1 yılı aşkın süredir yeniden hortlayan terör ve son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından başlayan ‘Olağanüstü Hal’ esnafı bataklığa sürükledi. Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle turist sayısında bir hayli düşüşün yaşandığı Şanlıurfa’da; bazı günler siftah bile yapamayan esnaflar kepenklerini kapatmaya başladı.

 

Dergâh Çarşısı, eski günlerini mumla arıyor

Terör olayları ve OHAL’ın darbe vurduğu yerlerden birisi de Balıklıgöl Platosu’ndaki Dergah Çarşısı yani bir diğer adıyla Vali Ziyaeddin Akbulut Çarşısı… Çok değil henüz 1 yıl önce gittiğinizde bile insan yoğunluğundan dolayı yürümekte zorlandığınız çarşı, son dönemlerde adeta sinek avlıyor. Son 1 yıldır iş yapamayan ve her günü zararla kapatmaya başlayan Dergâh Çarşısı’ndaki çok sayıda esnafın, dükkânına kilit vurduğu görülüyor.

Çarşıda 20 yıllık esnaflık yapan Ramazan Payık ile esnafın sorunlarını konuştuk. Payık, esnaflık hayatı boyunca böyle bir kriz görmediğini ve işlerinin böyle devam etmesi durumunda kendisinin de kepenk kapatacağını söyleyerek, işlerin perişan bir halde olduğunu gözler önüne serdi.

 

İşte Kozmetikçi dükkanı bulunan Ramazan Payık ile yaptığımız röportaj…

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Ramazan Payık. 1984 Şanlıurfa doğumluyum. İlk ve orta okulu Mithat Paşa İlköğretim Okulu’nda okudum, liseyi de Atatürk Lisesi’nde okudum. Daha sonra üniversite sınavlarına girdim ancak istediğim bölüm gelmeyince okumayı bırakıp askere gittim. Evliyim, 3 çocuk babasıyım.

 

Ticarete nasıl atıldınız?

2005 Yılında Trabzon’da vatani görevimi tamamlayıp memleketime döndükten sonra ticarete atılmaya karar verdim. Böylece 2006 yılında Balıklıgöl Platosu’nda bulunan Dergah Çarşısı’nda (Vali Ziyaeddin Akbulut Çarşısı) kozmetik dükkanı açtım.

 

Kozmetik dükkanı açarken bir hedefiniz var mıydı?

Ben o zamanlar geçimimi sağlayacak bir şekilde gelir elde etmeyi düşünüyordum. Çok şükür 2006 yılından bu yana geçim derdimizde sıkıntı yoktu. Ancak son 1 yıldır işlerimiz tamamen durdu, artık her gün zarar ediyoruz. Daha önceki işim ile şuandaki işim arasında yüzde 90 fark var, yani daha önceleri günde 500 liralık ciromuz vardı ama şuanda bu 40-50 TL’ye düştü. Her gün zarar etmekten dolayı çarşıdaki esnafın yüzde 30’ü kepenklerini kapatarak, başka işlerey öneldiler. Bizim de durumumuz ona yakın görünüyor. Ben 33 yaşındayım ve 20 yıllık bir esnafım, aynı zamanda babam da bir esnaf ve bugüne kadar son bir yılda yaşadığımız krizi hiç görmedik.

 

İşleriniz neden durdu?

Terör olaylarından ve Hükümetin yanlış politikalarından dolayı işler durma noktasına geldi. Çünkü Hükümet, terör ve yandaşlarını çok gözardı ederek dokunulamayacak hissini onlara düşündürdü, durum böyle olunca terör ve yandaşları illegal tüm olayları yapmaya başladı. Halk arasında ‘Güçlüyüm, haklıyım’ mesajı verilerek bir blog oluşturuldu, buna bağlı olarak günümüzdeki turizm ve yatırımların bitmesinin en büyük nedeni iş adamlarının devlete olan güveninin sarsılmasıve buna bağlı olarak yatırım yapmamalarıdır. Ayrıca her ne kadar Hükümet yeni uyanıp OHAL’ı ilan edip bu yanlışından dönmüşse de olan yine altgelir grubu olan, devleti ayakta tutan esnaf ve işçi grubunu direk olarak etkiledi, olan yine garibana oldu.

 

Şanlıurfa’nın en turistik yerinde esnaflık yapıyorsunuz. Urfa’ya bir yıl önce gelen turist sayısı ile bugünkü turist sayısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Turist kavramı artık dilimize uzak kaldı. Yine terörün bize vermiş olduğu zararlardan ve Suriye olaylarından dolayı yabancı turist Şanlıurfa’yı bir çatışma bölgesi olarak görmektedir. Bunun başlıca sebebi ise başta belediye ve valilik yetkililerinin Şanlıurfa’ya zerre kadar bir yararlarının olmamasındandır. Belediyecilik hizmetleri sadece park ve temizlik değildir, şehrin tanıtımı noktasında herhangi bir zerre kadar çalışma yoktur, tüm yatırımlarpolitiktir ve gelecek seçimleri teminat altına almaktır.  Belediye Başkanı ile yaptığım görüşmede, “Urfa’yı hiç ama hiç tanıtmadıklarını, bu eşsiz ve bakire diyarın sahipsiz olduğunu ve hiçbir yetkilinin bu konuya el atmadığını ilettim.” Bana cevap olarak;  Başkan, gerekli adımların atılacağını söyledi ama henüz böyle bir girişim görmedik.

 

Bir esnaf olarak beklentileriniz neler?

En kısa sürede bölgemizde esnafı kalkındırma ve kurtarma projelerinin devreye geçirilmesi gerekiyor. Faizsiz verdiği söylenilen ve “Esnafa bu kadar kredi kullandırıyoruz” yalanı ile avutulan esnafı gerçek teşvik paketi ve faizsiz kredilerle desteklenmelidir. Terör olaylarına harcanan paranın sadece ve sadece yüzde 5’i ile tüm esnaf kardeşlerimiz kurtarılabilir. Bunun yanı sıra bölgede yaşanan terör olayları ve OHAL’ın biran önce bitmesini bekliyoruz. Çünkü OHAL’ın başladığı ilk günden bu yana işlerimiz bitme derecesine gelmiştir, daha fazla dayanacak gücümüz kalmamıştır, hergün zarar ediyoruz.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2016, 13:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195