Title of a News Article

RTÜK'ten flaş açıklama

RTÜK'ten flaş açıklama
banner206

RTÜK, yayıncılara gönderdiği 'yangın haberleri'ne ilişkin yazıyla ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklamada; söz konusu yazının sansür değil, kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatılması olduğu kaydedildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yayıncılara gönderilen yazı için "RTÜK'ün yayıncı kuruluşlarla teması doğaldır ve bu ilişkiler görevleri arasındadır. RTÜK Başkanlığı, Yasanın verdiği yaptırım yetkisinden önce yayıncı kuruluşlarla diyalog halinde yayınlardaki eksikleri istişare etmektedir. Gerekli hallerde uyarılar doğrudan muhatap Genel Yayın Yönetmenine iletilmektedir" dedi.

Açıklamada "Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj yayıncı kurumların tepe yöneticilerine "kişiye özel" olarak gönderilmiştir. Mesaj, diyalog çabamızın bir parçası olarak gizli ve saklı olmayan ilgili Kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatmasıdır." denildi ve 'RTÜK'ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı 'Yayıncılık Etik İlkeleri' çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey olmadığı" vurgulandı.

"Bu ilkeler konusunda hassas davranılmasını istemek ve ikazda bulunmanın da yayıncılık alanını düzenleme ve denetleme görevi olan RTÜK'ün sorumluluğu olduğu" savunuldu.

Açıklamada "Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri"nin yayıncıların ortak imzasıyla kabul edildiği belirtildi ve 20 maddeden oluşan ilkeler de sıralandı. Açıklama şöyle devam etti:

"ASLA TEHDİT DEĞİLDİR"

"Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri"nin 15. Maddesi yani "Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmak; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak" bölümü tüm yayıncılarımız tarafından kabul görmüş ve imzalanarak kayıt altına alınmıştır. Hal böyleyken bu hatırlatmaları yapmayı, farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz."

Açıklamada "Kişiye özel gönderilen mesaj içeriği de bazılarının dediği gibi asla bir tehdit değildir. Bunun sansür olarak anlaşılması ilginçtir" de denildi. Kaynak akşam

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142