Title of a News Article

Tanal: 8 Mart anlamından uzak bir güne döndü

.

Tanal: 8 Mart anlamından uzak bir güne döndü
banner206

CHP’nin Basından, Halkla İlişkiler ve Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, 8 Mart’ın anlamından uzak bir güne döndüğünü söyledi.

CHP’nin Basından, Halkla İlişkiler ve Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal, yayınladığı mesajında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün  Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edildiğini belirterek, “8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın ilk mücadele yılıdır. 8 Mart tüm dünyada kadınların eşitlik özgürlük ve daha huzurlu yaşama isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gündür” dedi.

“Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla onların hak ettiği kazanımlar ödenmiş olmuyor” diyen Tanal, mesajında şunları kaydetti;

“Evet Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü…Ezber cümlelerle mesajların verildiği bir gün. Sokaklarda karanfiller dağıtılacak, hatta kadınlara özel indirimler, promosyonlar yapılacak. 8 Mart anlamından uzak bir güne dönmüş durumda aslına bakarsak. Kadın hakları Eşitlikten söz ederken bunu uygulamalarda görmüyoruz.Peki Türkiye’de kadın olmak  ne demek?

 

“Cinsiyet eşitliğinde 145 ülke arasında 130'uncu”

Nüfusunun yüzde 49,8’inin kadın olduğu Türkiye, dünyada cinsiyet eşitliğinde bir hayli geride. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu"na göre Türkiye 145 ülke arasında cinsiyet eşitliğinde 130. sırada. Çok acı bir tablo Türkiye açısından.Toplumsal cinsiyet eşitliğinde en önde gelen ülkeler sırasıyla İzlanda, Norveç, Finlandiya. En son sırada ise Yemen, Pakistan ve Suriye yer alıyor.

Türkiye’de kadınların en önemli sorunlarından biri şiddet ve kadın cinayetleri.  Her gün kadınların katledildiği, cinsel saldırıya ve şiddete uğradığı, aşağılandığı, eşit işe eşit ücret alamadığı, yok sayıldığı topraklar buralar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın  Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’na göre her 10 kadından 4’ü eşi ya da erkek arkadaşından fiziksel şiddet görüyor. Şiddet gören kadınların yüzde 89’i hiçbir yere başvurmuyor. Kadının en çok şiddet gördüğü yer Orta Anadolu bölgesi. Buradaki kadınların yüzde 42,8’i yaşamının herhangi döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını söylüyor. Kadın cinayetleri azalması gerekirken  her yıl artıyor.ne yazık ki…Mevcut hükümetin  hiç vakit kaypetmeden bunun önüne geçmesi konun üzerinde titizlikle durması gerekiyor.

Eğer bir toplum gelişecekse, büyüyecekse, dünyada saygınlık kazanacaksa bunun tek bir ölçüsü vardır o da kadınlardır. Eğer kadınlar bir toplumda saygın konumdaysa, kadınların sözü geçiyorsa, kadınlara saygı duyuluyorsa, kadınlar eğitimin önündeki bütün engelleri aşıp gerçekten de iyi bir eğitim alabiliyorlarsa o toplum dünyanın en saygın toplumlarından birisi olur."

toplumun gelişmişlik düzeyi, kadınların yaşam biçiminden anlaşılır."Gelişmiş toplumlarda, kadın mutludur, huzurludur, ayrımcılığa tabi değildir. Ama ;bizim ülkemizdeki kadın hem mutsuz hem de huzursuz.Ne pozitif ne de negatif. Kadınların kadın oldukları için öldürülmedikleri, kadınları dövmenin erkeklik sayılmadığı, kadınların insan olarak görüldüğü, kadın haklarını savunmak zorunda kalmadığımız Daha uygar ve sağlıklı bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç vardır Kadınlara verilmiş bu güzel güne saygı duymalı ve onları sadece bir günle değil; her zaman hatırlamalıyız.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü En İçten Dileklerimle Kutluyorum.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195