Title of a News Article

Vali Ayhan, Milliyet Gazetesi başyazarı Abdullah Karakuş'a konuştu

Vali Ayhan, Milliyet Gazetesi başyazarı Abdullah Karakuş'a konuştu
banner206

Barış Pınarı Harekâtı sonrası bölgede ve sınırlarda neler yaşandığını Şanlıurfa Valisi Ayhan ile değerlendirdik. Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından Tel Abyad’da ekonomik canlanmanın da başlandığını dile getiren Ayhan, Suriye’ye geri dönüşlerin arttığını vurguladı...

Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı başta olmak üzere terörle mücadeleye yönelik Suriye’de birçok operasyon gerçekleştirdi.
Bunların amacı, hudutların güvenliğini sağlamak, güneyde terör koridoru oluşturulmasını engellemek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşlerini sağlamak. Barış Pınarı Harekâtı’nın gerçekleştiği Suriye’nin Tel Abyad ilçesine giderek terör temizliğini ve Suriyelilerin geri dönüşünü yerinde görmüştüm.

Suriye gezim sonrası sınır illerinden Şanlıurfa’nın Valisi Salih Ayhan ile Suriye ve terörle mücadeleyi konuştuk. Barış Pınarı bölgesinde güvenliğin çok önemli olduğunu belirten Vali Ayhan, “Hem oranın güvenliği ve oradan bizim tarafa gelecek tehditleri bertaraf etmek için o bölgede etkiniz. Oradan bu tarafa kaçak girişler olsun sızmalar olsun hemen hemen sıfırlanmış vaziyette” diyor. Ekonominin de canlandığını kaydeden Ayhan, “geri dönüşler arttı. Tarımsal potansiyelini artırmak için de bölgede ciddi çalışmalar yapılıyor. Bölgede her geçen gün ciddi bir canlılık olmaya başladı. İnanıyorum ki seneye bu zamanlar çok daha farklı olacak” vurgusu yaptı. Vali Ayhan Milliyet’e şunları söyledi:
GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ
Barış Pınarı bölgesinde güvenlik bizim için çok çok önemli. Tel Abyad ve Resulayn geçici hükümetin kontrolünde. Danışmanlık hizmeti vererek o bölgede sosyal hayatın canlandırılması için çaba gösteriyoruz. Başta oranın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Hem güvenlik hem de bizim tarafa gelecek tehditleri bertaraf etmek için bölgede etkiniz. Güvenlik anlamında güzel çalışmalar oldu. Oradan kaçak girişler olsun sızmalar olsun hemen hemen sıfırlanmış vaziyette.
GERİ DÖNÜŞLER ARTTI
Güçlü kurumsal yapılarla da eğitimde, sağlıkta, kültürde, sanayide ciddi manada bir ivme kazandı. Tarımsal potansiyelini artırmak için bölgede ciddi çalışmalar yapılıyor. Seneye bu zamanlar çok daha farklı olacak. Geri dönüşler ciddi manada arttı. Sadece bir kapımızdan 10 bin kişinin üzerinde geçiş yapıldığını söyleyebilirim. Gönüllü, onurlu, güvenli bir geri dönüş. Temel ilkemiz bu.

EKONOMİK HAREKETLİLİK
Ekonomik hareketlilik başladı Tel Abyad’da. Atölyeler kuruldu. Çok güzel ürünler üretiliyor. İnsanların güvenli bir ortamda gelecek düşüncesi ciddi manada yerleşmiş vaziyette. Bu tarafta olanlar hareketliliği, iyileşmeyi görünce oraya dönüş hareketi başladı. Maksadımız zaten buydu, bunu da başarmış olduk.
SULAMA PROJESİ
Sportif anlamda sosyal tesisler ile buradakine yakın bir yaşam standardı gelmeye başladı. Okulların bakımı yapıldı. Tarımsal potansiyeli bölgenin çok iyi. Dümdüz arazi, yemyeşil. O bölge için çok güzel sulama projelerimiz var. Hatta o bölgede üretilen ürünlerin bu bölgede değerlendirilmesi noktasında Toprak Mahsulleri Ofisi ile de ortaklaşa çalışmalar yürütülüyor. Oraya giderek onları değerlerini, ekonomisini sömüren değil oraya değer katan, ekonomisini hareketlendiren, güven veren ve orada huzurlu bir iklim oluşturmak için bizim çalışmalarımız. Bütün gayemiz bu.

YAŞANIR HALE GELİYOR
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın emir ve talimatlarını, bakanlarımızın da talimatlarıyla bölgede güzel çalışmalar yapılıyor. Çok hassasız. Bizim bölgeyle ilgili koordinasyon ekibimiz var. Sivil toplum örgütlerimizi de oraya kanalize ediyoruz. Geçişleri daha güvenli hale getiriyoruz. Bakanlıklarımızın o bölgedeki faaliyetleri çok organize ve koordineli devam ediyor. Orada ne kadar insanların ocakları tüterse, ekonomik canlanma olursa, gelecek kaygısı olmazsa, güvenlik ortamı olursa zaten bölge yaşanır hale gelir.

Harekât bölgeye neler kazandırdı?
605 yerleşim yeri teröristlerden temizlendi
Barış Pınarı Harekâtı sonrası 200 binin üzerinde Suriyeli gönüllü olarak geri döndü
Sivillerin hayatını tehlikeye atan mayın / EYP’ler ile sığınak ve tüneller imha edildi
Mehmetçiğin çalışmalarıyla tamir edilen 500’e yakın okulda 35 bin öğrenci eğitimlerine başladı
Hizmete giren devlet hastaneleri ve mobil sağlık birimleri ile 300 binin üzerinde Suriyeli muayene edildi
Parklar ve çocuklar için oyun alanları yapıldı. (Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2023, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195