Title of a News Article

Solmaz, sigarayı bırakmaya davet etti

Solmaz, sigarayı bırakmaya davet etti
banner206

9 Şubat tarihi, sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde “ Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Şanlıurfa İl sağlık Müdürü Doç.Dr. Abdullah Solmaz; Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla ilimizde farkındalık oluşturmak amacıyla tüm hastanelerimiz, ilçe sağlık müdürlüklerimiz ve Halk sağlığı hizmetleri Başkanlığımızda oluşturulan ekiplerimiz ile standlar kurularak halkı bilinçlendirici afiş ve broşürler dağıtılarak sigaranın zararları anlatıldı.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın kullanılan tütün ürünleri; bağımlılık yapıcı etkilerinin yanında, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tütün genellikle kanserler, kalp ve solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla (BOH) ilişkilendirilse de tütün aynı zamanda bulaşıcı hastalıklardan ölümlerde de önemli bir faktördür. 

Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir.

Solmaz; Sigarayı bıraktırma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Bu nedenle sadece bireysel çabalarla değil İlimizde Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabilir, Eyyübiye Sağlıklı Hayat Merkezi, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Viranşehir Devlet Hastanesi ve Akçakale Devlet Hastanelerinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerinden ücretsiz olarak destek alabilirler. Bu nedenle 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü bir başlangıç kabul ederek sigarayı bırakalım, hayatı bırakmayalım.

Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Bu konuda siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyor, dumansız, sağlıklı günler diliyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195