Title of a News Article

Çiftçinin sorunu Davutoğlu’na iletilecek

Çiftçinin sorunu Davutoğlu’na iletilecek
banner206
Çiftçinin elektrik sorunu Başbakana ve Bakanlar kuruluna sunuluyor. Şanlıurfa Ziraat Odası, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar kurlunun Şanlıurfa’ya gelişi öncesi çiftçinin en önemli mağduriyeti olan elektrik enerjisi ile sulama konusuna ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı. Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya raporun Başbakana ve Bakanlar Kuruluna sunulacağını açıkladı.

Son yıllarda çiftçinin kullandığı enerjiyi kayıt altına almak ve faturalamak amacıyla DEDAŞ’ın bölgede yürüttüğü çalışmalar sırasında yaşanan çiftçi mağduriyetlerini bir rapor haline getiren Şanlıurfa Ziraat Odası yönetim kurulu raporu Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar kuruluna sunacak. Raporda geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen bir toplantı sonrası elektrik fiyatında çiftçi ile anlaşıldığı yalanlanırken, elektrik enerjisi kullanmadan alternatif yollarla sulama yapan birçok çiftçinin icralar ve blokeler ile yaşadığı mağduriyetler de yer aldı.

Raporun detayları ise şöyle; İlimizde özellikle sulamada kullanılan elektrik enerjisi sorunu şimdiye kadar çözüm noktasına gelmemiş olup, bu gün itibariyle Şanlıurfa halkının tam desteğini ve güvenini kazanmış olan Sayın Bakanımızın el atmasıyla çözüleceğine inanıyoruz.

 

Çiftçi ile yapılan anlaşma yok

Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta enerji bedelini geçmiş yıllarda olduğu gibi dönüm bazlı ödenmesi ve bu ödeme miktarlarının açıklanmasında çiftçilerin temsilcisi biz ziraat odalarının da görüşlerine yer verilmesi gerekmektedir. Ancak son yaşanan gelişmeler ışığında durum tam tersi bir hal aldı. Şöyle ki çiftçi temsilcilerinin yer almadığı bir masada çiftçiler adına DEDAŞ ile anlaşma yapılmış, 2015 yılı için dönüme ödenmesi gereken miktar 140 TL olarak belirlenmiştir. Yapılan anlaşma göz önünde bulundurulduğunda tarımsal girdiler çok yükselecektir. Şu an bile yaşanan zorunlu elektrik kesintileri (4-6-8 saat) kuraklığın baş gösterdiği bölgemizde çiftçilerimizi çileden çıkartmaktadır. Bu durum biz çiftçilerin tepkisine neden olurken, Alınan kararda ısrar edilmesi durumunda GAP öncesinde olduğu gibi yılda sadece tek ürünün elde edildiği dönemlere dönüşler olacaktır. Buna karşılık dünya piyasalarında ülkemiz açısından stratejik öneme sahip birçok ürünün üretimi de durma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Sulu tarımı gerektiren birçok ürün yetiştirilememe tehlikesi yaşanması ihtimaldir.

 

Çiftçiye imkan tanınmalı

Öte yandan bölgemizde çiftçilerimizin kendi imkanları ile açtıkları kuyularla sulama yaparak ülke ekonomisine katkı sunmaktadır. Organize sanayi bölgelerine tanınan kolaylıkların benzeri Enerji ve girdileri konusunda çiftçilerimiz için de tanınması gerekmektedir. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı olarak en başta son birkaç yıldır gündemdeki sıcak yerini koruyan sulamada kullanılan elektrik sorununun makul bir şekilde çözülmesini istiyoruz.

 

Elektrik enerjisi kullanmayana da icra ve bloke var

DEDAŞ’ın bloke uygulamasında çiftçilerimiz mağduriyet yaşadığı gibi alternatif sulama yapan enerji kullanmayan çiftçilerimize de borç çıkartılıp icra yoluna kadar gidilmektedir.

 

GAP Kapsamında sulama alanı genişletilmeli

Sorunun kesin çözüm önerisi ve beraberindeki birçok sorunun da çözüme kavuşması için GAP kapsamında sulama projesine alınan ilçelerimizin sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilerek çiftçilerimizin suyla buluşması sağlanmalıdır. Elektrik tüketiminden alınan KDV, ÖTV, TRT katkısı ve Belediye paylarının alınmaması fiyatları aşağı çekecektir. Harran ve Akçakale bölgesinde açık sulama sisteminde su kaybı, aşırı sulamanın yol açtığı hastalık, zararlı vb. tarımsal girdilerin yükselmesi, gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu sorun modern sulama imkanları ile minimize edilebilir. Bunun için de kapalı sulama sistemine geçiş sağlanması gerekmektedir.  Değerli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen Hilvan, Karakeçili, Viranşehir ve merkez mahallelerinin sulama imkânlarının bulunmaması nedeniyle sınırlı sayıda ürün çeşidi elde edilmektedir. Bölgenin bu dezavantajdan kurtularak ülke ekonomisine ve bölge çiftçisine ekonomik katkı sağlayacak alt yapıların oluşturulması gereklidir. Zor şartlarda üretim yapan bölge çiftçimizin tarımdaki sürdürülebilirlik ve girdilerin teminin en önemli kaynak olan desteklemelerde yapılan kesinti ve blokelerin bölge çiftçisine ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Yeni düzenlemeler ile üretimin desteklenmesi amacıyla destekleme blokelerinin kaldırılması ve destekleme oranlarının artırılması gerekmektedir. Bununla birlikte destekleme sistemindeki yanlış uygulamalar çiftçimizi zan altında bıraktığı gibi herhangi bir kurumun hatasından dolayı fatura çiftçiye çıkarılıp desteklemesine bloke konmakta. Yaşanan bu kronikleşmiş sorunlarımızın Başbakanımız ve bakanlarımızın el atmasıyla çözümüne inancımız tam olup çözüm noktasında desteklerinizi bekler saygılarımızı sunarız.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195