Title of a News Article

Elektrik kesintilerini görüştüler!

Elektrik kesintilerini görüştüler!
banner206
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Urfa’daki tarımsal faaliyeti felç eden elektrik kesintileri meselesindeki ısrarlı takibini sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Baydemir sorularını bugün bizzat bakan Yıldız’a iletti. Bakanlık binasında Taner Yıldız’ı ziyaret eden Baydemir, bakandan konuya acilen el atmasını talep etti. Osman Baydemir, yaklaşık bir saat süren görüşmede Yıldız’a Urfa ve ilçelerinde yaşanan elektrik kesintilerinin ayrıntılarıyla anlatıldığı bir dosya sundu. Urfa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin de içeren dosyada ilçe ve köylerdeki elektrik kesintilerine dair detayların yanı sıra Baydemir’in bu sorunun etkilerine dair tespitlerine yer verildi. Bakan Yıldız’a sunulan dosyada elektrik kesintilerinin Urfa nüfusunun tamamını derinden etkilediği ve acil çözüm üretilmesi gereken sorunların başında geldiğinin altı çizildi. Uygulanan elektrik kesintileriyle ile binlerce dönümlük ekili pamuk ve mısır tarlasının susuzluk veya düzensiz sulama nedeniyle kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunun altı çizilerek 2014 yılında bu sıkıntı nedeniyle Akçakale’de 140 bin dönümlük ekili alan kuruduğu hatırlatıldı.

 

KESİNTİ AYRIMCILIK UYGULAMASI BOYUTUNDA

Sorunun çözüme kavuşturulmamasının Urfa ekonomisine ve ülke ekonomisine olumsuz etkilerinin olacağına işaret edilen dosyada şu değerlendirmeye yer verildi:  “Sulamayı enerji ile yapan tüm çiftçiler acil bir çözüm beklemektedir. Urfa ekonomisi tarıma dayalı olduğundan bu durum sadece çiftçinin değil Urfa esnafında temel beklentisidir. Zira çiftçi kazanmadan da esnaf satış yapamamakta ve dolayısıyla ticaret durma noktasına gelinmiştir. Ayrımcılık boyutuna ulaşan Urfa çiftçisini ekin ekmekten vaz geçirtecek boyuta varan elektrik kesintisi uygulamasına son verilmesi konusunda sizin etkin girişiminizi bekliyoruz.”

 

SİVEREK’TEN AKÇAKALE’YE KESİNTİ HER YERDE

Osman Baydemir, doyasında Enerji Bakanı Yıldız’ın Urfa’da yaşanan elektrik kesintileri tablosunu biraz daha net görebilmesi için saha araştırmalarından derlenen şu örneklere yer verildi.

“Siverek’in tamamı, Karakeçi ve Şekerli nahiyesi günlük ortalama 6 saatin altına düşmeyen kesintiler yaşanmaktadır. Örneğin Karakeçi nahiyesi sabah saatlerinde, Hilvan tarafına enerji veren “Beton hat” olarak bilinen hat akşam saatlerinde ve Feribot bölgesi köylerine enerji veren “Adıyaman hattı” olarak tanımlanan hatta ise gece saatlerinde kesintiler uygulanıyor.

Hilvan ilçenin batı bölgesinde yer alan Ovacık nahiyesi baraj gölü kıyısındaki köyler baraj göleti ve kuyu suyu kullanan yuları köylerde günlük 3 saatin altına düşmeyen kesintiler 50 bin dönüm  civarında sulu tarım yapılmaya çalışılan bölgede büyük bir sıkıntı yaratıyor. Yine ilçenin doğu bölgesindeki kuyu sulaması yapılan Gölcük bölgesi ve kuzey bölgesindeki (Adıyaman tarafı) Uluyazı köyü ve civarında da günlük 4-5 saat kesintiler yaşanıyor. Harran İlçesinin merkez köyleri  Yardımlı, Ağcıl, Kırmit, Telnasır ve civar köylerinde sabah saat 6'da başlayan kesintiler beşer onar dakikalık aralarla iftar saatine kadar sürüyor. Aynı şekilde Akçakale İlçesinin büyük bir bölümünde elektrik sıkıntısı mevcut. Özelikle sınır köyleri büyük bir mağduriyet yaşanıyor kesintiler ortalama günlük 8 saate buluyor. Viranşehir ilçesinin  Yeşil alıç köyüne enerji veren Kınalı hattında saat yirmi 24`te gece saati kesintisi uygulamakta ve sabah saat 8`a kadar devam ediyor. Enerji geldikten sonra da akşam saatlerine kadar 10’ar dakikalık aralıklarla gel-gitler yaşanıyor.”

 

URFA’NIN ÇIĞLIĞI DUYULMALI

Türkiye’de elektrik üretiminde birinci sırada olan Urfa’nın elektrik tüketiminde 59. sırada oluşu hatırlandığında kesintilerin demokratik hukuk-sosyal devletinde kabul edilir bir yanının olmadığını ifade eden Baydemir şöyle devam etti: “Türkiye’nin batı yakasında hiçbir ilde olmayan enerji kesintisi uygulaması bölgemiz genelinde ve özelikle Urfa şehrimizde uygulanıyor olması hepimizin algısında negatif ayrımcılık politikalarına maruz kaldığımız inancını oluşturmaktadır. Özelikle Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında hiçbir suretle kesinti yapılmaması tarımın yaşam bulması için zorunluluk arz etmektedir.

Şayet ülke enerjisi yetmiyorsa enerji kesintisi kaçınılmaz ise o zaman kesintinin 81 vilayetin tümüne sirayetiyle bu yük başta Urfa ve bölge şehirlerimizin sırtından alınmalıdır. İstanbul şehrimizde bir saatlik kesintinin hukuki, siyasi ve ekonomik boyutu ne ise Urfa şehrimizde de enerji kesintisinin anlamı aynı olmalıdır. Daha açık bir ifadeyle bu uygulama İstanbul ve ya Bursa’da gerçekleşirse yaratacağı itirazın ne kadar dikkate alınacak ise Urfa halkın da bu çığlığı duyulmalı ve haklı talebi dikkate alınmalı, gereği bir an önce yapılmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195