Title of a News Article

İsmail Bağıban ile çok özel röportaj

İsmail Bağıban ile çok özel röportaj
banner206

 Şanlıurfaspor 2. Başkanı ve Gürbağ Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Bağıban, Şanlıurfalı iş adamlarına seslenerek, “Yatırımlarınızı Batı’ya değil Şanlıurfa’ya yapın” çağrısında bulundu. 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK
Bu haftaki röportajımızın konuğu 3 Bin kişiye istihdam kapısı olan Gürbağ Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Bağıban oldu. İş Adamı İsmail Bağıban, Şanlıurfa’da son dönemlerde iş dünyasının yanı sıra gerek spor gerekse de siyaset arenasının parlayan yıldızlarından birisi. Kendisini ‘Bakırcı Osman’ın oğlu olarak tanıtan ve ‘Eskiden maddi durumumuz bu kadar iyi değildi; arazimiz, tarlamız falan da yoktu. Azim ve inançla çalışarak buralara kadar geldim’ diyen Bağıban, bu altın cümleleriyle girişimci olmak isteyenlere de umut saçıyor. Vizyon sahibi, girişimci, hayallerinin peşinden koşan, geldiği noktayı unutmayan, toplumu da düşünen, deyim yerindeyse gözlerinin içinden enerji fışkıran Gürbağ Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Bağıban, röportajımızda iş hayatına nasıl başladığını, firmasının yaptığı yatırımları anlattı. Ayrıca Şanlıurfa’ya yeni yatırımlar için müjde veren Bağıban, Şanlıurfalı iş adamlarına da seslenerek, “Yatırımlarınızı Batı’ya değil Şanlıurfa’ya yapın” çağrısında bulundu. Girişimci olmak isteyen gençlere öğütlerde de bulunan  İş Adamı Bağıban ile gerçekleştirdiğimiz o keyifli röportaj:

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1965 Şanlıurfa doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Şanlıurfa’da yaptım. Şanlıurfa’da inşaat işleri ile uğraşan Gürbağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Şanlıurfa’da hazır beton, prefabrik sanayi yapıları ve kilitli parke tesisi adı altında 50 dönüm üzerine kurulmuş bir işletmede çalışmaktayız. En az 250 çalışanımız var. Bu şekilde hayatımıza devam ediyoruz.

 

İş hayatına nasıl atıldınız?

İş hayatına 1995 yılında Urfa tünelleri ile taşeron bir firma olarak başladık. Urfa tünellerinin tüm tünel kaplama işlerini, kalıp işleri ve benzeri işlerini 12 yıl boyunca yaptık. Şanlıurfa’nın hazır beton tesisi ihtiyacı olduğunu gördük, o yıllarda zaten yoktu. Biz hazır beton tesisini Şanlıurfa’ya kazandırmaya çalıştık. Bir teknoloji getirdik, onun arkasından prefabrik sanayi yapıları eksiğini gördük; Adana’dan Şanlıurfa’ya prefabrik getiriliyordu buda çok büyük maliyet oluyordu. O boşluğu bulunca Şanlıurfa’da bu işi de yapacağımızın kanaatine vardık ve 1996 yıllarında başladık ve bugün 20 yıldır Van’dan Ardahan’a olan bölgelerin tümünde eserlerimiz mevcuttur; sanayi yapıları olsun,  köprüler olsun, katkı binalar olsun buralarda yatırım yapan insanlara katkı sağlamak üzere işletmelere devam ettik.

 

Yurtdışında da yatırımlarınızın olduğunu biliyoruz. Ülke dışındaki yatırımlarınızdan da bahsedebilir misiniz?

Kuzey Irak’ta 7 Bin konut yapıyoruz, şuanda 4 Bin 500 konut bitti. İşletme halen devam etmektedir. Ayrıca oradaki arıtma tesisleri, yol, köprü gibi birçok alt yapı çalışmalarının tümünde bulunuyoruz. İşlerimiz halen de devam etmektedir. Cezayir’de de yeni bir inşaat işine başlayacağız. Orada da 5 Bin konut inşaatına başlayacağız. Cezayir’de şuanda şantiyeler kuruluyor, makineleri yola çıkardık, 15 Mayıs’ta orada da kazmayı vuracağız inşallah.

 

Görev aldığınız dernekler ve kuruluşlar var mı?

Ben Adıyaman Derneğinin başkan yardımcılığını yapıyorum. Ayrıca AK Parti’nin yönetim kurulundayım, Şanlıurfaspor 2. Başkanlığını da yapıyorum. Bu arada Şanlıurfasporumuz da çok güzel bir noktaya doğru ilerliyor. Bu hafta da Samsunspor’u ağırlayacağız. İnşallah bu maçı da güzel bir şekilde atlatırsak hedefimize doğru yürüyeceğiz.

 

Urfaspor sezonu nasıl kapatır?

Şanlıurfasporumuz Allah izin verirse sezonu ilk ikide tamamlayarak Süper Lig’e çıkacaktır. Eğer bu olmasa bile Play-Off’ta oynayıp Süper Lig’e yükselmeyi arzuluyoruz. İnşallah bu yıl Süper Lig hasreti sona erecektir. Şanlıurfaspor’un çok iyi bir noktaya geleceğine ben inanıyorum. Bu konuda yönetici arkadaşlarımızda kol kola gelmiş ve Urfaspor’un başarısı için gayret ediyoruz.

 

AK Parti Yönetim Kuruluna da girdiniz. Siyasetteki hedefiniz ne olacak ayrıca Türkiye’deki siyaseti nasıl görüyorsunuz?

Siyaset olayı Şanlıurfa’da çok değişik ivmeler kazandırıyor insanlara. Bize de AK Parti sevdalısı olarak içinde bulunmasak da elimizden geldiği kadar bir vatandaş olarak bunları yerine getiriyoruz. Yönetimde görev aldığımızdan dolayı bu yük daha da fazla arttı. Şanlıurfa’daki siyasetin nasıl olacağını ne şekilde vurgulanacağını anlatmak için işin içerisinde bulunuyoruz. Bize bir görev verilmiştir, biz bu görevi sonuna kadar götürüp AK Parti’yi Şanlıurfa’da bir numara yapmak. Yaparken de gerçekten yapmış olduğuna yatırımlar, yapılan işlerin tümünü gerçekleşmiş olarak reel olarak ortaya sunmuş olmanız lazım. Bende zaten ekonomiden sorumlu başkan yardımcısıyım. Şanlıurfa’ya yapılan yatırımların tümünün takipçisiyim. Eksiklerin olduğu yerde benim devreye girmem gerekiyor ve giriyorum. Eksiklikleri de biz başkanlığımız vasıtasıyla bir noktada ivme kazandırarak çok güzel noktalara getiriyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye’yi istediğimizden daha güzel noktalara getireceğiz. Amacımız siyaset olarak bu, bir vatandaş olarak da bu olmalı, görünenler zaten budur. Ne diyorlar: Meyve veren ağaç taşlanır zaten taşlanmazsa bir anlamı olmaz. Bir memleket sevdalısı olarak ben Şanlıurfa’da para kazanmış isem ben bunu Şanlıurfa’ya geri vermekle mükellefim. Bunu da yapacağım emeklerle göstereceğim. Ben fabrikama sadece günde 2 saat gelebiliyorum diğer günlerimi hem Şanlıurfaspor’a hem de partiye ayırıyorum.

 

Şuanda gündemde ‘Başkanlık Sistemi’ var. Sizin buna bakış açınız nasıl?

Başkanlık Sisteminin muhakkak olması gerekiyor. Biz bunu zaten yakinen takip ediyoruz. Halkımız, ‘Başkanlık Sistemi’nin ne olduğunun farkında değil. Biz bunu AK Parti olarak insanlara anlatıyoruz. Seminerler düzenleyeceğiz, tüm toplantılarda halka bu sistemi anlatacağız. Anlatmaya da başladık. Biz bu konuda partide de eğitim alıyoruz. Aldığımız eğitimi de insanlara anlatmaya başladık.

 

Firmanızın yükselişinde yaşadığınız sıkıntılar oldu mu?

Hayat zorluklarla dolu. İster istemez sıkıntılar yaşadık. Bu aşamaya gelmek belli bir sistemi gerektiriyor, belli bir rampayı gerektiriyor. Bu başarımız emekle, inançla geldi. Biz Şanlıurfa’nın en büyük inşaat firmalarından biriyiz, kurumsallaşmış bir firma durumundayız. Türkiye’de de 36. Sırada bir firmayız, yurtdışında da 245. Sırada bulunan bir firma durumuna geldik. Bu bir inanç meselesi, birlik, beraberlik ve dürüstlük meselesidir. Siz çalışmak isterseniz o başarıya ulaşırsınız. Siz hedef belirleyeceksiniz, o hedefe ulaşmak için gayret edeceksiniz. Tabi ki önünüze taşlar gelecek, sizin önünüze bazı engeller gelecek bu engelleri aşabilmek için çaba sarf edeceksiniz. Bu çabaları da sarf edebilmek için birlik ve beraberlik gerekiyor. Biz bir aile kuruluşu gibiyiz. Şuanda firmamızda çalışan 20-25 yıllık arkadaşlarımız var. Biz aile şirketi gibiyiz. Benim soyadım onlarla bir olmayabilir ama biz birlikte çalışıyoruz. Ankara genel merkezli en az 70 çalışanı olan üst düzeydeki personellerle bir grup halinde. Daha çok güzel işler yapacağız, daha çok büyük hedeflerimiz var. Şanlıurfa için çok güzel yatırımlar düşünüyoruz. Biz Şanlıurfa’ya daha güzel şeyler yapmak istiyoruz, biz bunları hak ediyoruz.

 

Bundan sonraki en büyük hedefiniz ne olacak?

Siyasi olarak düşünürseniz ben zaten arzu ettiğim noktalardayım. Benim amacım arkadan destek olabilmektir, üst düzeyde oturabilmek değildir. Ticaretle alakalı da Şanlıurfa’ya daha güzel şeyler yapmak istiyorum. Başka yatırımlar da yapmak istiyorum. Bunun için de fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Yapacağımız bu yatırımla da çok güzel istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Organize Sanayi bölgesinde bazı işler yapmayı planlıyoruz. Otel ve AVM gibi yatırım yapma planlarımız var biz şuanda bunların fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Bizim hedefimiz 2015 veya 2016 yılında buraya yeniden bir temel atabilmektir. İşsiz gençlere istihdam sağlamak istiyoruz. Üniversitelilerin memleketimizden gitmemesi için çalışıyoruz. Biz paramızı Batı’ya götürmüyoruz. Biz başka yerlerde kazandığımız paraları Şanlıurfa’ya yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bizim gibi düşünen insanlar çoğaldığı zaman 5 sene sonra burayı tanıyamazsınız. Şanlıurfa’da çok güzel şekilde maddi ve manevi pasta var. Burası Peygamberler Şehri, inançlı bir yer. Parası olan her yere para kazanır ama Şanlıurfa’daki alevi çok büyütmemiz lazım. Şanlıurfalıların Urfa’ya yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu yatırımlar Urfa’ya yapılırsa istihdam sayısı da artacaktır ve böylece işsizliğin önüne geçilecektir. Urfalıların parasını Batı’ya götürmesini istemiyorum, burada kalmasını istiyorum. Paraları Urfa’da yatırıma yatırsınlar, şanslı çıkacaklardır. Çünkü bizim memleketimize borcumuz var.

 

Başarılı bir girişimci olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ne tür öğütlerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle yapacakları işleri severek yapmalarını arzu ediyorum, inançla, güvenle yapmalarını istiyorum. Bir işe başlarken ‘ben bunu başaracağım’ diyerek bir hedef belirleyecek. O hedefe doğru gittiği zaman sonuçlandırmadan yeni bir yatırım yapmayacak. Bir işletme açtı diyelim: Yüzde 50’sine kadar geldiğinde ikinci yatırımı düşünecek, bu yatırımın da yüzde 50’sine geldiğinde üçüncü yatırımı düşünecek. Böyle yapılırsa bu yatırımlar birbirlerini destekler. Bu ne demek: Bir sepette bir yumurta taşınmaz. Şanlıurfalılara sesleniyorum: Şanlıurfa’da yatırım yapsınlar. Bir de konsorsiyum kurulsun. Urfa’da zor ama ferdi yaşamak çok zordur. ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözünü hiç unutmayalım. Şuanda Şanlıurfa’daki prefabrik fabrikamızda 250 adam çalışıyor, bunu aileleriyle birlikte hesaplarsanız 1000 kişi demektir; Gürbağ’ın bünyesinde de 3 Bin kişi çalışıyor, bunu da aileleriyle birlikte hesaplarsak 9 Bin kişiye tekabül eder. Arzu ediyoruz; Bizim gibi birkaç kişi böyle birlik ve beraberlik içerisinde yatırım yapsınlar. Tek dileğim bu.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Şanlıurfa’yı ve Urfalıları çok seviyorum, benim memleketim ve yaşadığım ilimdir. Tek mesajım şu olacak: Birlik,  beraberlik, özgüven ve inanç. Bunlar olursa zaten kendiliğinden herşey oluşacaktır. 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2015, 09:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Demir
Ahmet Demir - 9 yıl Önce

urfalı halkin sizin gibi başarılı iş adamlarına ihtiyacı var umarım allahtan bu başarıların devamı hep böyle devam ederim.

DURMUŞ DOĞAN
DURMUŞ DOĞAN - 9 yıl Önce

rabbi̇m başarinizi dai̇m etsi̇n,

Necdet satıcı
Necdet satıcı - 9 yıl Önce

Rabbim,senin gibi memleketin düşünenlerin sayısını arttırsın.
Antep de pazar kahvaltısı için bir araya gelenler bir fabrika kuruyor,Urfalı arada nasip olsun.

Bilal ÇELİK
Bilal ÇELİK - 9 yıl Önce

Çok doğru konuşmuşsunuz ağabey. Özellikle de iş adamlarımızın Urfa'ya yatırım yapmalı fikriniz çok güzel ve önemli.

Allah yolunuzu açık etsin.

Mehmet KESER
Mehmet KESER - 9 yıl Önce

Allah çalışanı sever.

SIRADAKİ HABER

banner195