Title of a News Article

Yılmaz'dan çarpıcı açıklamalar...

.

Yılmaz'dan çarpıcı açıklamalar...
banner206

Siverek Belediye Başkanı Av. Resul Yılmaz, göreve geldiği günden bu yana Siverek ilçesine Cumhuriyet tarihinden bu yana yapılmamış hizmetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “Siverek’te çok önemli çalışmalara imza attık. Herkese eşit hizmet götürdük, Siverek artık eski Siverek değil” dedi. Yılmaz, ayrıca temel hedeflerinin her anlamıyla yaşanılabilir bir Siverek oluşturmak olduğunu söyledi.
Yılmaz ilçede ki yatırımlara her zaman destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Milletvekili AB Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar ile BŞB Nihat Çiftçi'ye Teşekkür etti.


Röportaj: Ali UZUN

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, belediye başkanlığında 3. yılını yaşıyor. Geride kalan son 3 yılda altyapı, fizibilite çalışmaları, üstyapı ile ilgili birçok çalışmaya imza atan Başkan Yılmaz’ın deyimiyle, “Siverek eski Siverek değil.” Biz de Urfastar Gazetesi olarak Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz ile 3 yıl içinde yaptığı ve yapacağı çalışmaları konuştuk. Göreve geldiğinde ciddi bir borçla karşı karşıya kalan Yılmaz, “Kısıtlı bütçeyle bir yandan borçlarımızı ödedik, bir yandan da hizmetlerimizi gerçekleştirdik. Göreve geldiğimizde 65 Milyon TL civarında ödeme yapılması gerekiyordu, bunların hepsini ödedik” dedi.

Siverek İlçesinde özellikle kırsalın yol ve su problemi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu sorunları da adım adım çözmeye başladıklarını kaydetti. Yılmaz, Siverek’te Organize Sanayi Bölgesi için yer tahsisine başlayacaklarını da kaydederek, buranın hizmete girmesi durumunda istihdama büyük katkı sağlayacağını söyledi. 

 

İşte Resul Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

2016 yılının sonlarına yaklaşmaktayız, 3 yıllık belediye başkanlık süreniz de doluyor. Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, bu makama geldiğinde nasıl bir belediye devralmıştı? O zamanki belediyeyi anlatır mısınız?

Biz belediyeyi devraldığımızda şöyle bir tabloyla karşı karşıya kaldık; Kısa vadeli borçları çok olan birikmiş olan, ödemeler karşısında ciddi anlamda sıkıntıya girmiş bir belediye devraldık. 65 Milyon civarı bir borç vardı. Tabii, öncelikli işimiz alacaklılarla görüşmeler yapmak oldu. Bu alacaklılarla bir toplantı yaptık ve bu ödemeleri bir takvime bağladık. Buna göre Siverek Belediyesinden alacaklı olanlara gününde ödemelerini yaptık ve borç sarmalını bu şekilde aşmış olduk. Belediyenin hizmet araçları yok denecek kadar azdı. Hizmet götürebilmeniz için bazı araç ve gereçlere ihtiyacınız vardır. Bizim çalışır durumda eski model sadece bir iş kamyonumuz vardı. Biz gerek hizmet satın alma yoluyla gerekse de araç filomuzu güçlendirmek için bir çaba içerisinde olduk. Bu çabanın da meyvelerini, ürünlerini aldık. Şuanda araç filomuzda iş makineleriyle birlikte 25 tane aracımız var. Bunlarla başta kırsal mahalleler olmak üzere bütün hizmetlerimizi bunlarla yapıyoruz.

 

30 Mart seçimleri öncesinde Şanlıurfa Büyükşehir statüsünü kazanırken, Şanlıurfa ve Siverek kamuoyunda vatandaşların bir beklentisi vardı, siz de bu süreçte belediye başkan adayı oldunuz ve kazandınız. Bu 3 yıllık görev süresi boyunca kendi karnenizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyükşehir Yasası dolayısıyla bazı sıkıntılarımız var. Doğru bir yasa mıdır? Bana göre doğrudur. Ancak Urfa gibi nüfusunun yüzde 45’i kırsalda yaşayan yine 20 Bin kilometrekarelik bir yüzölçümü olan büyükşehirden bahsediyoruz. Türkiye’deki 30 tane büyükşehrin içerisinde özellikle kırsalda yaşayan bu kadar fazla insanı olan başka büyükşehir yok. Bu konuda en dezavantajlı büyükşehir Şanlıurfa’dır. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımızın da işi zor, Allah yardımcısı olsun. 13 İlçenin içerisinde de en dezavantajlı ilçe Siverek’tir. Çünkü hem kırsaldaki yüzölçümümüz çok fazla hem de kırsaldaki yerleşim sayımız çok fazla. 650 küsur köy yada mezra var, şimdi bunların hepsi kırsal mahalle oldu. Nüfusun dağınık olduğu yerlere hizmet götürmek hem zaman ister hem emek ister hem de para ister. Siverek’in nüfusu şuanda 250 Bini aşmış durumdadır, bu nüfusun yüzde 45’i kırsalda yaşıyor. Belli sıkıntılarımız var ancak biz bu problemlerin arkasına, bu zorlukların arkasına sığınacak değiliz. Halkımız teveccüh gösterdi, bize bir sorumluluk yükledi. Biz üstlendiğimiz görevin de, sorumluluğun da farkındayız. Geldiğimiz günden bu yana ekiplerimizle birlikte başta kırsal olmak üzere bu insanların sorunlarını nasıl giderebiliriz, bunları nasıl hizmetle buluşturabiliriz şeklinde her daim bunları düşünüyoruz. Bunlarla ilgili planlamalar yapıyoruz.

 

Siverek İlçesinde kırsalın en çok ne talepleri var?

Bizim kırsaldaki temel sorunlarımız yol ve sudur. Siverek kırsalında toplamda Bin 600 km yol ağı var, biz göreve geldiğimizde asfalt yol miktarı yüzde 6’lardaydı. Şuanda ancak yüzde 36’lara çıkarabildik. Vatandaşın haklı talepleri var, yıllarca buralar ihmal edilmiş. Fakat biz vatandaşımıza diyoruz ki; Bize sabır gösterirlerse inşallah kırsal mahallelerin yol sorununu da çözeceğiz. 55 Mahallemizde su yok, buda Büyükşehrin görev alanına giriyor. Bunlarla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüşüyoruz, inşallah bu sorun da en kısa sürede çözülecek. Bu konunun takipçisiyiz. Ayrıca Siverek’te atıl durumda olan köy okullarını çok amaçlı hizmet evlerine dönüştürüyoruz. Hayvancılığın çok yapıldığı kırsal mahallelerimizde hayvanların sulanması için, sulama ihtiyaçlarını gidermek için göletler yapıyoruz. Şuana kadar 50’ye yakın göleti tamamladık, halkımızın hizmetine sunduk. Yine kırsaldaki mahallelerimizi kilitli parke taşıyla döşüyoruz. Kırsalda bizim dönemimizde yapılan çalışmalar Cumhuriyet döneminde yapılan çalışmalardan daha fazladır. Hizmet götürürken ayrım yapmıyoruz, bize oy versin vermesin herkese eşit bir şekilde hizmet götürüyoruz, bizde bölge ayrımı yok. Şuana kadar kırsalda Bin 300 km stabilize yol yaptık.

-Üç şeye çok önem veririz. Bir yönetici veya bir kurum başarı olmak istiyorsa üst yöneticinin yapması gereken 3 şey vardır; 1- Zamanı iyi kullanma anlamında zamana hükmetmesini bilecek. 2- Paraya hükmetmesini bilecek. 3- Hiyerarşik olarak bünyenizde çalışan insanlara hükmetmesini bileceksiniz. Parayla ilgili çok hasasız, kaynaklarımız dar, bir yandan borlarımızı ödüyoruz bir yandan da hizmet yapmaya çalışıyoruz. Az parayla çok iş yapıyoruz. Bucak köylerine ilk defa bizim dönemimizde hizmet gitmiş, bunun gibi bir sürü yer var. Siverek biz greve geldiğimizde dezavantajlı konumdaydı, Siverek halkı ilk defa iktidar partisiyle buluştu. Merkezi hükümetin gücüyle, yerel yönetimin gücünü bir noktada buluşturduk ve hizmet yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz.

 

Siverek merkeze dönersek zaman zaman da medyada yer alıyor. Siverek’in il olması hep gündeme geliyor, bir hayal görünüyor ama göç alan, imarların geliştiği bir ilçede söz konusu. Şehir merkezindeki insanların talebini nasıl karşılıyorsunuz. Şu ana Siverek için acil olan hangi projeleri hayata geçirdiniz. Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadar prestij caddenin yapıldığı biliniyor. Bununla ilgili belediyelerin faaliyetlerini anlatır mısınız?

Siverek merkezde biz geldiğimizde altyapı problemi ile karşı karşıya kaldık. Düzgün işleyen bir altyapı söz konusu değildi, yoktu, gerçekleşme oranı yüzde 11’lerdeydi. Bana göre bir şehri yapan olmazsa olmaz yapan iki tane unsurumuz vardır. Nedir onlar? Birisi altyapı, fizibilite hizmetleridir, ikincisi ise imarıdır. Bu iki hususta bir belediye başkanı için tehlikeli hususlardır. Çünkü altyapıyı yaparsınız, emek harcarsınız, çok eleştiri alırsınız. Yapılması lazım mı, yapılması lazım, elzem arz eden bir husustur. Hamdolsun paydaşları Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasal olarak, Siverek Belediyesi yasal olarak bunun hiçbir yerinde yok. Ama ben şimdi size desem ki, bunun yüzde 99’unu biz takip ediyoruz, inanır mısınız? Bütün işin aşamalarında biz varız. Bakanlıkla yapılan toplantıların tamamına katılıyorum. Avrupa Birliği delegerasyonu ile ilgili yapılan toplantıların tamamına katılıyorum. İdare ediyorum, zaman zaman durduruyorum. Soğuk demiyoruz, kış demiyoruz arkadaşlarımız 7/24 sahadalar. Amaç ne? Siverek’in altyapı hizmetini bir an önce tamamlamak, halkın hizmetine sunmak. Hamdolsun şu anda bitirme oranı yüzde 85’tir, yüzde 85’i bitti.  322 kilometre kanalizasyon sistemi döşeniyor, 70 kilometreye yakın yağmur yolu dediğimiz drenaj sistemi döşeniyor. İşte ana arterlerin tamamında inşallah yarın öbür gün Siverek’in her yerinden içme ve kullanma suyu geldiğinde tekrar kazılmasın anlayışından hareketle, vatandaşa rahatsızlık vermeyelim anlayışından hareketle su borularını döşüyoruz. Doğalgaz ben geldiğimde toplam 30 kilometreydi, ilk 2 yılımda 15 kilometre ekledim, bu yıl 40 kilometre doğalgazı Siverek’in hizmetine sunduk. Birçoğunun evlerinde artık doğalgaz var. Yeter mi, yetmiyor. Daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Bu altyapı çalışmalarından dolayı maalesef belki sizler de buna şahitlik ettiniz ya da zaman zaman duydunuz. Siverek’in merkezi şantiye alanına döndü, her tarafta bir kazı çalışması vardı. Çünkü biz cadde cadde bitirmiş olsaydık, 8-9 yılda bu işleri bitiremezdik ana şu anda yüzde 85’i bitti. Hedef 2017’nin 30 Haziran’ı itibariyle Siverek’te altyapı diye bir sorun kalmayacak. Durduk mu durmadık. Bu sefer bozulan caddelerin tamamında kilitli parke taşı vardı, kazılmış her taraf, insanlara da bu anlamda rahatsızlıklar verdik, bunu gidermeye dönük adımlar attık. Urfa’da büyükşehir ile birlikte 14 tane belediye var, 13 tanesi ilçe belediyesidir. Bu 14 tane belediyenin içerisinde sıcak asfalt ihalesini uygulayıp yapan tek belediye Siverek Belediyesi’dir. Bu kadar kıt kanatla, bu kadar kıt bir bütçeyle, mütevazi bir bütçeyle bunları yaptık. Şu anda altyapısı biten mahallelerimizi, sokaklarımızı, caddelerimizi birinci sınıf sıcak asfaltla kaplıyoruz. Sıcak asfalt kalitemizde öyle sıradan değil. Urfa merkezde Atatürk Bulvarı’ndaki sıcak asfalt kalitesi neyse Siverek sokaklarına döktüğümüz sıcak asfalt odur. Prestijli caddeler yaptık ama diğer kalan cadde ve sokakların tamamını Siverek Belediyesi’nin öz kaynaklarından, bütçesinden çıkan paralarla biz yaptık. Önümüzdeki yılın sonu itibariyle 2017 yılının sonu geldiğinde sıcak asfalt çalışmalarını da tamamlamış olacağız ve artık Siverek’te genişliği 7 metrenin üzerinde olan cadde ve sokakların tamamında sıcak asfalt yapmış olacağız. Yol kalitesini yükselteceğiz. Bizim anlayışımızda yol medeniyettir. İnsanların sağlıklı ulaşım yapmaları için eğer yol sunamıyorsanız, siz belediyecilik yapmıyor demektir. Bir Konya’da yol kalitesi neyse Siverek’te de olsun diyoruz. Kayseri merkezde ne varsa o olsun diyoruz. İstiyoruz ki Siverek’e gelen her insan desin ki Siverek çok değişmiş, eski Siverek değil. Bununla ilgili de çok olumlu dönütler almaya başladık. Çarşı merkezinin üstünü Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir kısmını biz yaptık, bir kısmını onlar yaptı, tamamını ahşapla kapladık. Esnafımız eskiden yazın sıcağın altında kavruluyordu, rahatsız oluyordu, kışın da soğuktan muzdaripti, şu anda öyle bir sıkıntı kalmadı. Öyle sıradan bir malzemeyle kaplamadık, birinci sınıf bir malzemeyle kapladık, ahşapla oraları buluşturduk. Yerdeki taşları değiştirdik, düzenlemeler yaptık. Yine Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bir proje ile kepenkleri bile kısmen değiştirdik. Seçim öncesinde benim vatandaşlarıma taahhütlerimden en önemlisi içme ve kullanma suyu ihtiyacını gidermeye dönük olacağını, buna dönük bir proje geliştireceğimizi, projenin içeriği de şuydu; şunu vaat etmiştik, Fırat’tan suyu getireceğiz diye, hamdolsun ihalesi bitti, isale hattı döşenmeye başlayacak. 110 Milyon TL’lik bir proje, DSİ tarafından yürütülüyor. İnşallah 3, 3 buçuk yılda Sivereklileri arıtılmış tertemiz suyla buluşturacağız.

2017 yılı içerisinde gerçekleştireceğimiz özellikle yeşil alanları çoğaltan, mesire alanlarını çoğaltmaya dönük projelerimiz var.

Şehir merkezinde yeni bir imar planı hazırladık, önceki imar planını revize ettik. Başta imar olmak üzere tüm hizmetlerde eşit olacağız, genel olacağız, adil olacağız. Bu ilkelerden hareketle revize edilmiş imar planı hazırladık. Bununla ilgili vatandaşların itirazlarını alacağız.

 

Siverek’in gençliği oldukça fazla, gençlere yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Toplumdaki iki kesim çok önemli. Biri gençlik diğeri kadınlar. Seçim öncesi taahhütlerimiz arasında kadınlara ve gençlere yönelik daha fazla projeler gerçekleştireceğimizi belirtmiştik. Göreve gelir gelmez kadın destek merkezimizi faaliyete geçirdik, kadın kültür evlerimiz şuanda faaliyette, kursiyerlerimiz var. Kadınlarımız burada okuma yazma, meslek edindirme kursları alıyorlar. Gençler de bizim geleceğimizdir. Gençlerle ilgili ilk defa Siverek’te bilgi evleri dönemi başlattık, 4 tane bilgi evimiz var. Buraya gelen gençler keman, gitar, bağlama, folklor, resim kursları alıyorlar. Ayrıca üniversiteye hazırlayıcı kurslar veriyoruz. Yaz futbol okullarımız, basketbol okullarımız var, yüzme kurslarımız var. Bütün bunları gençlerimizin kötü alışkanlıklara bulaşmaması için yapıyoruz. Genlik ve bilgi evlerinin sayısını arttıracağız. Engelli koordinasyon merkezini de hayata geçirdik.

 

“Tarihimize önem veriyoruz”

Siverek’te tarihi eserlerimize de sahip çıkıyoruz. İlk defa koruma amaçlı plan hazırlandı. Siverek’in gözü, kulağı olan bu tarihi eserlere sahip çıkıp onları gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu bağlamda tarihi yerleri restore ediyoruz.

 

Siverek Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bir çalışma da söz konusu, Siverek’in sanayileşmesi konusunda belediye olarak ne gibi bir aktiviteniz var?

Siverek halkının yıllarca beklediği projelerde birisi de Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasıdır. Bununla ilgili tescil işlemleri bitti, yer tahsisi  aşamasına geldik.Bizzat Siverek Belediyesi bu mütevelli heyetinin yüzde 40’ını karşılıyor. Biz OSB’nin kurulması ile ilgili her türlü desteği verdik. 2017 yılının ilk çeyreğinde artık arsaları tahsis etme aşamasına geleceğiz. Siverek bir tarım ve hayvancılık merkezi ancak tarım ve hayvancılığa dayalı bir sanayimiz yok. İşte bu o ihtiyacı giderecek. Siverek’te hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız, hayvancılık ürünlerini işletmek suretiyle pazarlayabilme imkânına sahip olacak. Benimle görüşmeye gelen her iki kişiden biri iş talebi için geliyor, bu talebi karşılayamıyoruz, bu nedenle üzülüyoruz. İnşallah OSB tamamlandığında istihdamla ilgili de önemli bir adım atılmış olacak. Siverek’i çok güzel günler bekliyor.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz, son olarak neler söylemek istersiniz?

Böyle bir imkanı bizlere tanıdığınız için biz teşekkür ederiz. Her anlamıyla yaşanılabilir bir Siverek’i oluşturmak temel hedefimiz. Hizmetlerimize devam edeceğiz, önümüzdeki yıldan itibaren estetiğe önem veren önemli projelere imza atacağız. Herkesin göğsünü gere gere ‘Ben Siverekliyim’ diyebileceği bir şehir haline getireceğiz. 

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2016, 12:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
Suskun Şair
Suskun Şair - 7 yıl Önce

Memleketimiz Eskiye Göre Biraz Daha Gelişti ve İleriki Zaman Aralığında Daha da Değişecek. Daha Güzel Bir Siverek İçin, Sayın Başkanımızın Dediği Gibi "Biraz Zaman ve Sabır" Cümlesine Gerek Memleketin Bir Vatandaşı Olarak, Gerekse Belediyenin Bir Personeli Olarak Sonuna Kadar Katılıyorum. Daha Yaşanılır Bir Sivereği Tasarlayıp Faaliyete Geçirdikten Sonra Bizlere Sunacak Olan Sayın Avukat Resul YILMAZ Başkanımıza Gönülden Teşekkürü Bir Borç Bilirim.
Saygılarımla.

Bayram
Bayram - 7 yıl Önce

Sayin baskanim urfa diyarbakir yolunu urfa daki ipek yolu gibi araclar icin altgecit yaparsaniz size minektar kaliriz saygılarimla

Mustafa
Mustafa - 7 yıl Önce

Gerçekten güzel bir çalışma yapılıyor teşekkür ederiz başkana

Recep Küçükçay
Recep Küçükçay - 7 yıl Önce

Başkan beye sormak istiyorum ben kırsala Eşit mesafede bakıyorum yani hizmeti eşit mesafede veriyorum diyor ben gürakar eski belediye başkaniyim beni gürakardaki bitirdiğim su ve kanalizasyon yani kısacası alt Yapıya sahip çıktımı su kanalizasyon ve dere ıslahı yani kısacası alt yapı bitti sormak istiyorum üst yapı dediği nerede dünemı bitmek özere oradaki insanlar kendi imkanlariyla içme suyunu dere ve sayre yerlerden taşiyorlar konu mahalle içi yollara gelince ben alt yapiyi bitirdim benim dünemimde

Remzi çeliktepe
Remzi çeliktepe - 7 yıl Önce

Başkan böyle giderse işçiler aç kalacak esnaf ve inşaat sektörü ile ilgili herkes ac artık bu imarı düzeltseniz çok iyi olacak 200 mt evim var topraklı %40 diye bisey çıktı urfa geneli böyle birşey yok 2 yıldır bi imar bekliyoruz yazıklar olsun

Nedim Kızıltoprak
Nedim Kızıltoprak - 7 yıl Önce

Sıverek ın en başarılı Başkani en çok hizmet eden başkan av resul Yılmaz Allah yar ve yardımcınız olsun inşAllah başkanım

SIRADAKİ HABER

banner195