Title of a News Article

Sinemamızın en iyi 100 filmi...

.

Sinemamızın en iyi 100 filmi...
banner206
Bir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...

 

Nasıl seçtik?

Sıralama, jüri üyelerinin listelerindeki filmlere sırasıyla 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puan verilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Tercihlerini ‘Sırasız’ veren üyelerin listelerindeki yapımlara ise eşit olan 1 puan verilmiştir.

 

İŞTE O DEV JÜRİ VE HER BİRİNİN 10'AR MADDELİK SEÇİMLERİ

1 UMUT

Yönetmen: Yılmaz Güney / 1970

Aldığı puan: 361

Umut’ neden ‘En iyi film’dir? (Ercan Kesal yazdı)

1970’li yıllarda Türkiye giderek yükselen sosyal ve siyasal altüst oluşun kucağındadır. Hükümetler ülkeyi yönetemez hale gelmiş, toplumsal muhalefet ayağa kalkmıştır.

O günlerde sansürden geri çevrilen ‘Bebek’ filmini Lütfi Akad’la yapmak isteyen Şanlıurfalı Yönetmen ve Oyuncu Yılmaz Güney, Akad’dan olumsuz cevap alınca boynunu büker ve “Öyle olsun ağabey, ben de gider başka bir şey yaparım” der. “Ne yapacaksın?” diye sorar Lütfi Akad. “Kafamda bir şey var ne zamandır, onu yaparım ben de, hoşça kal.”

Yılmaz Güney 3 ay sonra ‘Umut’ filminin negatifleriyle döner.

‘Umut’ filminin ilk gösterimi yapıldıktan sonra Ömer Lütfi Akad’ın, Yılmaz Güney’i kucaklayarak şöyle dediği söylenir: “Bu bizim ilk gerçekçi filmimiz.”

‘Umut’u benzersiz kılan öncelikle onun ‘Türkiye Sineması’nın ilk gerçekçi filmi olmasıdır.

Her film yönetmenin kendi dünyasıdır. ‘Umut’ da öyle.

“Eve kırk lira bıraktıydım, çoluk çocuk açtır şimdi!” diyerek kendini deliliğin kucağına bırakan ‘Arabacı Cabbar’ın, define peşine düştüğü umutsuz hikâyesindeki dünya, Yılmaz Güney’in Adana’sının ve Türkiye’nin fotoğrafıdır.

İyi film, güçlü filmdir. İnsan bu güçten etkilenmeli ve bu yüzden harekete geçmelidir. Böyle filmler, sadece duyguları harekete geçirerek insan ruhunu dönüştüren filmlerdir; ‘Umut’ gibi.

Hiç kimse ‘Umut’u seyrettikten sonra dünyaya filmden önceki gözleriyle bakamaz çünkü.

İyi filmler insanın kalbinde kıvılcımlar çakar, ateş yakar. Ateş dünyayı değiştirmiştir. İyi filmler de değiştirir. ‘Umut’u en iyi film yapan da budur.

 

2 YOL

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Şerif Gören / 1982

Aldığı puan: 355

'Yol'u bu coğrafyadan geçen herkese... (Özcan Alper yazdı)

Hapishaneden bayram izni için dışarı çıkan beş karakterin dışarıdaki büyük hapishaneyle karşılaşma ve hesaplaşma hikâyesidir ‘Yol’. Ancak bu beş sıradan insanın özelinde adeta dönemin Türkiye’sinin portresini sunmuştur. Üstelik sinemada çok az örneği olacak şekilde anlatılmış büyük bir sinema eseridir. Bu yönü ile kendisi de yönetmen olan Yılmaz Güney’in senarist olarak başka bir yönetmenle (Şerif Gören) aynı zamanda ortaklaşa gerçekleştirdikleri büyük bir yapıttır. Aslında Oğuz Atay’ın hep yazmak istediği Türkiye’nin sinemadaki karşılığıdır bir nevi. Ve halen daha içinden çıkamadığımız coğrafyadaki en ilkel kabile kültürünün, hukukunun tüm temellerini görebildiğimiz bir tablodur aslında. Bu yönü ile belki de biz sinemacıların değil sadece, siyasetbilimcilerin, sosyologların, felsefecilerin de dönüp dönüp bakabilecekleri büyük bir yapıttır. Yakın geleceğimiz adına izlenmeye ve yorumlanmaya hep açık kalacaktır. Bu yüzden de zamanın ruhunu yakalayıp, zamanını ve coğrafyasını aşan bir yapıt olmayı sürdürmektedir.

 

3 BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 2011

Aldığı puan: 283

Modern western (Cansel Elçin yazdı)

Sergio Leone’nin filmlerine göz kırparak ülkemizin geleneklerini ve bürokrasisini bir aşk cinayeti üzerinden anlatır ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’. Çekimleri, oyunculukları, genel atmosferi onu evrenselleştirmiştir. Polis arabalarının uzaktan gelip bize yaklaşıp toplanarak içinden çıkan memurların çeşme başı konuşmasıyla başlayan filmin bu ilk sahnelerinden birini hiç unutmayacağım. Hemen Anadolu’da geçecek olan modern bir western filminde olduğumu anladım. Bir de diyaloglarda usta Ercan Kesal Abimiz var tabii. Sofra sahnesi zihinlerimize kazınmıştır. Teşekkürler Nuri Bilge Ceylan.

 

4 MUHSİN BEY

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Yavuz Turgul / 1987

Aldığı puan: 278

Bitmeyen umudumuzdur ‘Muhsin Bey’ (Cem Yılmaz yazdı)

‘Muhsin Bey’ sinema salonlarında çok ama çok az Türk filmi görebildiğimiz o kısır yıllarda vizyona çıkmıştı... Ben 14 yaşındaydım... Arzu Film külliyatına ezberdim... Video dönemine pek tenezzül etmediğimi hatırlıyorum. Orada bizlik bir şey yoktu. 86-87’de yalnızca film değil seyirci de çok azdı, asıl acıklı olan buydu... Video dönemi kasıp kavuruyordu... Ve nasıl ki ‘Eşkıya’ 90’ların ikinci yarısına merhem olduysa, sinemaya çıktığı senede de ‘Muhsin Bey’ içerik ve performans kalitesiyle biz genç sinemaseverleri çok mutlu etmiş, umut olmuştu. Beyoğlu’nda zor bela izlemiştim, az kaldı vizyonda galiba. Festivalden sonra bir daha vizyona girmişti ama yanlış hatırlıyor olabilirim... Yavuz Turgul, Şener Şen hayranlarını bugüne süren uzun bir maceraya hazırladı bu film. Kaya gibi sağlam hikâyesi, duygusu hep aklımdadır. Çok severim. ‘Muhsin Bey’, bitmeyen umudumuzdur, derstir...

 

5 SEVMEK ZAMANI

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Metin ERKSAN / 1965

Aldığı puan: 254

Tadilat için gittiği evin duvarında asılı fotoğraftaki kıza âşık olan bir adamın hikâyesi. Metin Erksan imzalı yapım, hâlâ hatıralardaki yerini koruyan muhteşem başyapıttır.

 

6 SUSUZ YAZ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Metin Erksan / 1963

Aldığı puan: 231

 

7 SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Atıf Yılmaz / 1978

Aldığı puan: 221

 

Malum, sevgi emektir... (Murat Özer yazdı)

Türkan Şoray ‘en güzel’dir ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’da, Kadir İnanır’sa ‘en yakışıklı’. Her ikisinin oluşturduğu ‘bütün’, İlyas ile Asya’nın aşkını inandırıcılığa taşır, izleyiciyi de mendillerine başvurmaya kadar götürür. Asya’nın kendisine yönelttiği “Sevgi nedir?” sorusuysa gene genç kadının cümlesiyle cevaplanır: “Sevgi emektir.” Bu filmin sloganı budur, Cengiz Aytmatov’un ruhundan süzülüp alınır. Yazarın ‘insan’ı bulma arayışına ortaklık eden Atıf Yılmaz-Ali Özgentürk ikilisi, arayışa son noktayı koymayı başarır bu cevapla. Bunu “İnsan budur” diye yorumlamak da mümkündür, her türlü iyi ve kötü özellikleriyle insan budur gerçekten de.

 

8 SÜRÜ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Zeki Ökten / 1978

Aldığı puan: 211

Kıskandığım tek film (Şerif Gören yazdı)

Filmi Yeni Ar Sineması’nda (sonradan Sinepop oldu) seyretmiştim. Çok beğendim, gittim Zeki Ökten’i buldum, “Kalk ayağa” dedim ve ekledim: “Hayatımda ilk defa bir filmi kıskanıyorum”... Sonra da alnından öptüm.

 

9 VESİKALI YÂRİM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Lütfi Akad / 1968

Aldığı puan: 205

Aşılamamış noktalardan biri... (Görkem Yeltan yazdı)

Ömer Lütfi Akad beğendiğim ve sinemadaki duru yolculuğunu ilgiyle ve her defasında şaşırarak izlediğim bir yaratıcı. Bu filmde kurduğu dünyanın şiirler ve öyküler arasından çıkmış gibi duran çizgisi, o çizginin gerçeklikle ele alınışı, filmdeki oyunculuk gücünün etkileyiciliği, gölgeli siyah-beyazlığın şarkıların içinde gezinişi tesiri altında tutuyor beni en çok. ‘Vesikalı Yârim’ farklı yaşlarda belki de farklı olarak izleyip her defasında beni etkisi altında tutan bir film. Sinemamızdaki aşılamamış noktalardan biri olduğunu düşünüyorum.

 

10 MASUMİYET

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Zeki Demirkubuz / 1997

Aldığı puan: 161

Tutkulu bir aşkın ifadesi olan bu Zeki Demirkubuz şaheseri, o unutulmuz monolog sahnesiyle hem zihinlerimizdeki hem de sinema tarihimizdeki yerini çoktan almıştır.

 

11 ANAYURT OTELİ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ömer Kavur / 1987

Aldığı puan: 158

İşte sinemanın mucizesi (Tülin Özen yazdı)

Bir film var, izliyorum ama çocuğum daha, anlamama imkân yok. Çakılıp kalıyorum karşısında. Işığı, atmosferi, oyuncuları, onların taşıdığı yükü, gizemi, kasveti, yalnızlığı, bekleyişi, artık beklemeyişi ve oteli ve odaları ve yatakları... Hepsi neden ve nasıl kazınır, hiçbir şey anlamayan bir çocuğun aklına? Sinemanın mucizesi... Hele yıllar sonra kitabını okuyunca ve sonra filmi bir daha izleyince... Ve bütün edebiyat uyarlamalarından çok korkarken...

 

12 GELİN - DÜĞÜN - DİYET ÜÇLEMESİ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1973-1974

Aldığı puan: 130

Ömer Lütfi Akad’ın bu üç harika filmi, taşradan kente göçün yarattığı artçı sarsıntıların izini sürer: Bir yandan ataerkil düzenin baskısı, öte yandan ‘geçim derdi’ denen bir belanın varlığı. ‘Göç üçlemesi’, sinemamızdaki en kıymetli sosyolojik ifadelerdendir.

 

13 EŞKIYA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Yavuz Turgul / 1996

Aldığı puan: 87

Seyirciyi salonlara döndüren film (Ata Demirer yazdı)

Televizyon ve diğer faktörler neticesinde ölüm uykusuna yatmış olan sinema seyircisini tekrar salonlara çekmiştir. Bir çeşit Türk Rambo’sudur ve çok inandırıcıdır. Duygusu seyirciye çok hızlı geçen oyunculuklar barındırır. Ve bence müzik-resim uyumunun en iyi örneğidir. ‘Fırat Türküsü’ olmadan ‘Eşkıya’yı düşünemiyor insan! O kadar uyumlu. Ve tabii senaryosu da çok sağlamdır...

 

14 KIŞ UYKUSU

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 2011

Aldığı puan: 85

Cannes’dan ‘Altın Palmiye’yle dönen ‘Kış Uykusu’, üç ana karakterin etrafında gezinse de temel olarak ‘Aydın ahlakı, vicdanı ve refleksleri’ üzerine bir hesaplaşma filmidir.

 

15 UZAK

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 2002

Aldığı puan: 81

Hayallerinin peşinde İstanbul`a gelen Yusuf’la, evine yerleştiği fotoğrafçı akrabası Mahmut`un öyküsü... Muhteşem kar görüntüleri eşliğinde hüzünlü bir yalnızlık senfonisidir ‘Uzak’.

 

16 ZÜĞÜRT AĞA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nesli Çölgeçen / 1985

Aldığı puan: 80

Yıkılmaya yüz tutmuş bir sistem içinde hâlâ eski haşmetli günlerini yaşadığını düşünen bir ağanın trajikomik hikâyesi. Kabuk değiştiren dinamiklerin de ifadesidir ‘Züğürt Ağa’.

 

17 KADER

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Zeki Demirkubuz / 2006

Aldığı puan: 76

‘Masumiyet’in öncüsü, hikâyenin hareket noktasıdır ‘Kader’. Neredeyse aynı oranda sevilmiş, sinemaseverin yüreğine ve zihnine işlemiştir.

 

18 GURBET KUŞLARI

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Halit Refiğ / 1964

Aldığı puan: 69

Sinemamızda bir başka taşradan kente adım atan ve kaygan zeminde ayakta kalmaya çalışanların ‘derin’ öyküsü. 

 

19 TABUTTA RÖVAŞATA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Derviş Zaim / 1996

Aldığı puan: 65

Asla ölmeyecek bir film... (Onur Ünlü yazdı)

Hikâyeye yaklaşım biçimi olarak zamanının ötesinde bir çalışma. O sertliğin içinde başkarakterine saf tutmayı başarmış bir film. Bu açıdan iyi yazılmış ve iyi oynanmış bir başkarakteri olan bir film. Belli ki çekim şartları oldukça zorlu fakat bunu dert etmeyerek durumu kendi lehine çevirmiş bir film. Güçlü duygusunu filmin tamamına yaymış bir film. Hayatla ilişkisi çok güçlü olduğu için asla ölmeyecek bir film.

 

20 OTOBÜS

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Tunç Okan / 1974

Aldığı puan: 62

Bir otobüsle Anadolu’nun bağrında İsveç’e ‘ekmek parası’ için giden dokuz işçinin simgelerle örülü hikâyeleri.

 

21 HABABAM SINIFI

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ertem Eğilmez / 1975

Aldığı puan: 60

Türkiyemizin özeti (Cengiz Bozkurt yazdı)

Zamanın, kuşak farkının, sosyal statünün, milliyetin, mezhebin, siyasi görüşün, bölgesel farklılıkların sıfırlandığı efsane film. 10 yaşındayken de kahkahalarla gülüyordum, 53 yaşındayım yine seyredip yine kahkahalar atıp, içim burkularak hüzünlenebiliyorum. Hepimizi kucaklayan sımsıcak diliyle içinden hiç çıkmak istemeyeceğimiz Türkiyemizin özeti. Ertem Abi’nin rejisi, senaryosu ve oyuncuların olağanüstü performanslarıyla kuşaklar boyu ders niteliğinde okutulacak bir başyapıt.

 

22 KUYU

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Metin Erksan / 1968

Aldığı puan: 58

Metin Erksan’ın ‘mülkiyet kavramını kadın-erkek ilişkisi üzerinden baktığı son derece etkili bir çalışma.

 

23 AH GÜZEL İSTANBUL

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Atıf Yılmaz / 1966

Aldığı puan: 50

Bir fotoğrafçıyla sınıf atlamak isteyen hırslı bir kadının hikâyesi. Ya da ‘fakir ama sıcak’ ortamların değeri üzerine bir film.

 

24 BABAM VE OĞLUM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Çağan Irmak / 2005

Aldığı puan: 48

Popüler sinema içinde de çizgi üstü yapımların çekilebileceğini gösteren hüzünlü bir aile dramı.

 

25 KOSMOS

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Reha Erdem / 2010

Aldığı puan: 48

‘Ermiş’le ‘meczup’ arasında gidip gelen bir karakter etrafında çarpıcı bir Reha Erdem filmi. Fonda da Kars’ın enfes mimarisi.

 

26 HAKKARİ'DE BİR MEVSİM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Erden Kıral / 1983

Aldığı puan: 44

Hakkâri’ye ‘sürgün’ giden bir öğretmenin, bir kış boyunca  memleket meseleleriyle derinden ilişkisi...

 

27 DUVAR

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Yılmaz Güney / 1983

Aldığı puan: 38

Çocuklar koğuşunda çıkan ve bütün bir hapishaneye yayılan isyanın hikâyesi. Yılmaz Güney’in de son filmi...

 

28 CANIM KARDEŞİM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ertem Eğilmez / 1973

Aldığı puan: 37

Amansız bir hastalığa yakalanan kardeşini, en yakın arkadaşıyla birlikte mutlu etmek için çabalayan bir ağabeyin sinemamızdaki en hüzünlü, en yürek dağlayan hikâyesi belki de.

 

29 AAAHH BELİNDA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Atıf Yılmaz / 1986

Aldığı puan: 35

Çevirdiği reklamın ardından bambaşka bir sınıfın temsilcisine dönüşen bir kadının absürt öyküsü.

 

30 ÇOĞUNLUK

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Seren Yüce / 2010

Aldığı puan: 34

Rotasını, geleceğini, sığınacağı limanları arayan genç insanlar üzerinden kabuk değiştiren Türkiye’nin etkili bir profili.

 

31 HAYAT VAR

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Reha Erdem / 2008

Aldığı puan: 34

Ergenlik çağındaki bir kızın karşılaştığı zorluklar üzerine psikolojik bir dram. Enfes pastoral kadrajlar da cabası...

 

32 GEMİDE

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Serdar Akar / 1998

Aldığı puan: 33

‘Bir memleket gibidir gemi’ repliğinin ifadesidir sinemamınızın bu klasiği...

 

33 ÜÇ ARKADAŞ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Memduh Ün / 1958

Aldığı puan: 31

Gözleri görmeyen bir kıza hayat aşılayan üç arkadaşın öyküsü, en güzel dramlarımızdandır.

 

34 BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Erden Kıral / 1979

Aldığı puan: 29

Köyden üç arkadaşın, Çukurova’da ağır koşullarda emeklerinin sömürülme hikâyesi.

 

35 SONBAHAR

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Özcan Alper / 2008

Aldığı puan: 29

Kalbimize dokunan filmlerden (Türkü Turan yazdı)

Filmin sessizliğinin bir hikâye anlatması ve bu hikâyenin tüm cümlelerden daha anlamlı olması... İnsanın kalbine dokunan film bulmak zordur, ‘Sonbahar’ işte bu tür yapımlardan biri. Ayrıca oyunculuklar o kadar sade ve gerçek ki, seni anında içine çekiyor.

36 BEŞ VAKİT

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Reha Erdem / 2006

Aldığı puan: 28

Küçük bir köy ölçeğinde büyümenin ve alabildiğine durgun akan  zamanın serüveni.

 

37 SUÇLULAR ARAMIZDA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Metin Erksan / 1964

Aldığı puan: 28

Zengin bir konakta çalınan bir kolye etrafında ortaya dökülen sınıf ilişkileri.

 

38 SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Onur Ünlü / 2013

Aldığı puan: 27

Onur Ünlü’nün kendi mecrasında akan fantastik yolculuğunun en yetkin filmi belki de.

 

39 SEYYİT HAN

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Yılmaz Güney / 1968

Aldığı puan: 23

Köyüne dönüp sevdiği kıza kavuşmak için trajik bir mücadelenin içine giren bir adamın öyküsü.

 

40 KANUN NAMINA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1952

Aldığı puan: 22

İstemeden elini kana bulayan bir adamın hikâyesi, Ayhan Işık’a  şöhret yolunu açmıştır.

 

43 TAKVA

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Özer Kızıltan / 2006

Aldığı puan: 22

 

Kendi halinde yaşayan bir adamın, girdiği tarikatın mali işlerine bakarken yaşadığı hesaplaşmalar. ‘Takva’nın en akılda kalıcı yanlarından biri de Erkan Can’ın enfes performansıdır.

 

42 YILANLARIN ÖCÜ

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Metin Erksan / 1962

Aldığı puan: 22

Fakir Baykurt’un bir romanından sinemaya uyarlanan film, köy içindeki hiyerarşiye başkaldırışın hikâyesini anlatır. Daha sonra da başka uyarlamaları yapılmıştır. Fakir Baykurt’un bir romanından sinemaya uyarlanan film, köy içindeki hiyerarşiye başkaldırışın hikâyesini anlatır. Daha sonra da başka uyarlamaları yapılmıştır.

 

43 VİZONTELE

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan, Ömer Faruk Sorak / 2001

Aldığı puan: 22

70’lerde Güneydoğu’da, taşraya televizyonun gelişiyle birlikte hayatın değişen ritmi, insani ilişkileri ve sosyolojik panoraması.

 

44 MAYIS SIKINTISI

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 1999

Aldığı puan: 21

Nuri Bilge Ceylan’ın sinemasal emarelerinin ve derin bakışının ilk izlerini sürdüğümüz ve taşra havasını, onun gözünden soluduğumuz sakin, huzur verici bir aile tablosu...

 

45 SARMAŞIK

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Tolga Karaçelik / 2015

Aldığı puan: 20

Bir gemi ölçeğinde memleketin yeniden tarifi. ‘Sarmaşık’, Serdar Akar’ın klasiği ‘Gemide’nin ilk elden akrabası filmlerden.

 

46 UÇURTMAYI VURMASINLAR

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Tunç Başaran / 1980

Aldığı puan: 20

‘12 Eylül sonrası’ hapishane ortamını beş yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatan, sımsıcak bir film...

 

47 SELAMSIZ BANDOSU

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Nesli Çölgeçen / 1987

Aldığı puan: 19

Kasabadan geçeceği öğrenilen cumhurbaşkanını karşılamak için kurulan zoraki bir bandonun trajikomik hikâyesi.

 

48 SÜT KARDEŞLER

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ertem Eğilmez / 1976

Aldığı puan: 19

Bir konağın içinde yaşanan yanlışlıklar ve bu yanlışlıklardan kaynaklanan komiklikler. Usta oyuncular ve usta işi senaryonun mahareti.

 

49 KARANLIKTA UYANANLAR

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Ertem Göreç / 1964

Aldığı puan: 18

Sinemamızdaki işçi sorunları ve grev konusundaki ilk ve en cesur çıkışlardan biri.  Senaryosu Vedat Türkali’ye aittir.

 

50 TEYZEM

Sinemamızın en iyi 100 filmi

Yönetmen: Halit Refiğ / 1986

Aldığı puan: 18

Aradığı şefkati teyzesinde bulan bir çocuğun hikâyesi. Sinemamızın en hüzünlü, en yürek dağlayan filmlerindendir ‘Teyzem’.

 

51. Vavien  Yönetmen: Taylan Biraderler / 2009 / Aldığı puan: 18

52. Vurun Kahpeye  Yönetmen: Halit Refiğ / 1973 / Aldığı puan: 18

53. Bal  Yönetmen: Semih Kaplanoğlu / 2010 / Aldığı puan: 17

54. Çiçek Abbas  Yönetmen: Sinan Çetin / 1982 /  Aldığı puan: 17

55. Gülen Gözler  Yönetmen: Ertem Eğilmez / 1977 / Aldığı puan: 17

56. Duvara Karşı  Yönetmen: Fatih Akın / 2004 / Aldığı puan: 17

57. Kanun Namına  Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1952 / Aldığı puan: 17

58. Neşeli Günler  Yönetmen: Orhan Aksoy / 1978 / Aldığı puan: 17

59. Otobüs Yolcuları  Yönetmen: Ertem Göreç / 1961  / Aldığı puan: 17

60. Adı Vasfiye  Yönetmen: Atıf Yılmaz / 1985 / Aldığı puan: 16

61. Gölge Oyunu   Yönetmen: Yavuz Turgul / 1992 / Aldığı puan: 16

62. Sivas  Yönetmen: Kaan Müjdeci / 2014 / Aldığı puan: 15

63. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni  Yönetmen: Yavuz Turgul / 1990 / Aldığı puan: 14

64. Dokuz Dağın Efsanesi  Yönetmen: Metin Erksan / 1958 / Aldığı puan: 14

65. Tepenin Ardı  Yönetmen: Emin Alper / 2012 / Aldığı puan: 14

66. Karılar Koğuşu  Yönetmen: Halit Refiğ / 1989 / Aldığı puan: 13

67. Kızılırmak Karakoyun  Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1967 / Aldığı puan: 13

68. Sarı Mercedes  Yönetmen: Tunç Okan / 1992 / Aldığı puan: 12

69. Tomruk   Yönetmen: Şerif Gören / 1983 / Aldığı puan: 12

70. Yeraltı  Yönetmen: Zeki Demirkubuz / 2012 / Aldığı puan: 12

71. Ayna  Yönetmen: Erden Kıral / 1984 / Aldığı puan: 11

72. Her Şey Çok Güzel Olacak  Yönetmen: Ömer Vargı / 1998 / Aldığı puan: 11

73. Mustafa Hakkında Her Şey   Yönetmen: Çağan Irmak / 2004 / Aldığı puan: 11

74. Her Gönülde Bir Aslan Yatar   Yönetmen: Osman F. Seden / 1976 / Aldığı puan: 10

75. İnşaat   Yönetmen: Ömer Vargı / 2003 / Aldığı puan: 10

76. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak   Yönetmen: Ahmet Uluçay / 2004 / Aldığı puan: 10

77. Katırcılar   Yönetmen: Şerif Gören / 1987 / Aldığı puan: 10

78. Koca Dünya   Yönetmen: Reha Erdem/ 2016 / Aldığı puan: 10

79. Vatandaş Rıza   Yönetmen: Cüneyt Arkın / 1979 / Aldığı puan: 10

80. Yer Demir Gök Bakır   Yönetmen: Zülfü Livaneli / 1987 / Aldığı puan: 10

81. Acı   Yönetmen: Cemal Şan / 2009 / Aldığı puan: 9

82. Arabesk   Yönetmen: Ertem Eğilmez / 1989 / Aldığı puan: 9

83. Denize İnen Sokak   Yönetmen: Attila Tokatlı / 1960 / Aldığı puan: 9

84. Hokkabaz   Yönetmen: Cem Yılmaz-Ali Taner Baltacı / 2006 / Aldığı puan: 9

85. Hudutların Kanunu   Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1967 / Aldığı puan: 9

86. İklimler   Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 2006 / Aldığı puan: 9

87. Kırık Bir Aşk Hikâyesi   Yönetmen: Ömer Kavur / 1981 / Aldığı puan: 9

88. Sis   Yönetmen: Zülfü Livaneli / 1988 / Aldığı puan: 9

89. Üç Maymun   Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan / 2008 / Aldığı puan: 9

90. Ağıt   Yönetmen: Yılmaz Güney / 1971 / Aldığı puan: 8

91. Beyaz Mendil   Yönetmen: Ömer Lütfi Akad / 1955 / Aldığı puan: 8

92. Delisin   Yönetmen: Ergin Orbey / 1975 / Aldığı puan: 8

93. Gramofon Avrat   Yönetmen: Yusuf Kurçenli / 1987 / Aldığı puan: 8

94. Jîn   Yönetmen: Reha Erdem / 2003 / Aldığı puan: 8

95. Rıza   Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu / 2008 / Aldığı puan: 8

96. Tekerleme   Yönetmen: Merlin Ecer / 1985 / Aldığı puan: 8

97. Bizim Aile   Yönetmen: Ergin Orbey / 1975 / Aldığı puan: 7

98. Çöpçüler Kralı   Yönetmen: Zeki Ökten / 1978 / Aldığı puan: 7

99. Gizli Yüz  Yönetmen: Ömer Kavur / 1991 / Aldığı puan: 7

100. Nefes   Yönetmen: Levent Semerci / 2009 / Aldığı puan: 7
(hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142