Title of a News Article

Urfa, bu sıralamada tutulmuyor!

 Urfa, bu sıralamada tutulmuyor!
banner206

Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde antibiyotik kullananların sayısının çok yüksek olduğu bildirildi. Antibiyotik kullanım oranındaki artışın kaygı verici noktada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oral Öncül, “Bu yüzden mikroorganizmalar direnç kazanıyor ve ilaçlar etkili olmuyor” dedi.

Bugün 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü. Antibiyotikler hem kolay ulaşılan ilaç olması hem de tedavi edici özelliklerinin yüksek olması sebebiyle en yaygın kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor. Milliyet’in haberine göre; Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında antibiyotiklerin en yaygın kullanıldığı ülke. Sağlık Bakanlığı’na ait Reçete Bilgi Sistemi’nin 2013 verilerine göre, hastalara yazılan reçetelerin yüzde 40’ında antibiyotikler yer alıyor. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi şehirler başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde antibiyotik kullanımı yüzde 55’lere ulaşıyor.

 

Direnç kazanıyor

Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oral Öncül, aşırı antibiyotik kullanımıyla ortaya çıkacak tehlikeye dikkat çekerek, “Diğer ilaçlardan farklı olarak mikroorganizmalar antibiyotiklere karşı direnç kazanabilmektedir. Direnç kazanan mikroorganizmalar antibiyotiklerden etkilenmez ve tedavi etmezler. Artan antibiyotik direnci, infeksiyonların tedavisi için son derece önemli olan bu silahlarımızın sayısını da azaltmaktadır” dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı da olan Öncül, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ardından antibiyotiğin en fazla kullanıldığı ülkeler Yunanistan ve Romanya’ydı. Ancak onlar antibiyotiğe karşı direnci giderek azaltırken bizde direnç hızla artıyor. Antibiyotik kullanımında değişiklik olmazsa antibiyotik öncesi çağa dönülebilir.”

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195