Title of a News Article

Atatürk Barajı'nda sular çekildi! Kuraklık kapıda

Atatürk Barajı'nda sular çekildi! Kuraklık kapıda
banner206

Bozova ilçesinde yer alan, tarım arazilerinin sulanması, içme suyu ve sıklıkla balıkçıların da balık avlamak için uğrak bir noktası olan Atatürk Baraj Göleti’nde, son yıllarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle bünyesinde barındırdığı suyun bir hayli azaldığı görüldü. Daha önceleri kıyı şeridinin yakınlarında bulunan mesire alanına sıfır olan suyun, şimdilerde kıyıya yaklaşık 15-20 metre arasında azalması kuraklığın en büyük tehditlerinden biri olarak baş gösteriyor.

ÖZTÜRKMEN: “REZERV ALANI DARALIYOR”

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, iklim değişikliği ve son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ülke genelinde ve Atatürk Baraj Göleti’nde bulunan suların ciddi bir şekilde azaldığını ve yaşanan kuraklığın gelecek yıllarda büyük tehlike arz ettiğini belirterek; “2021 yılında yağışların az olması nedeniyle kuraklık yaşandı ve sularda büyük oranda azalma oldu. Barajlardaki su seviyesi azalırsa sulama suyunun azalmasından dolayı da bir tehlike oluşturabilir. Yağışların olmaması dahilinde rezerv alanı daralırsa yani kıyı şeridinden 20-25 metrelik bir azalma olursa sulama konusunda büyük sıkıntılar yaşanır hatta önümüzdeki yıllarda sulama dahi yapılamayabilir” dedi.

“CANLI ÇEŞİTLİLİĞİ AZALABİLİR”

Doç. Dr. Öztürkmen Kuraklığın bu sene de devam etmesi ve beklenen yağışın olmaması dahilinde, barajlarda yaşayan canlı çeşitliliğine de zarar vereceğine dikkat çekti. 2021 yılında Şanlıurfa’ya düşen yağış miktarının 237 mm olarak kayıtlara geçtiğini de sözlerine ekleyen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Ali Rıza Öztürkmen, “Havzadaki suyun azalması baraj göletinde yaşayan canlı çeşitliliğine de büyük ölçüde zarar verir. 2021 yılında Şanlıurfa’ya düşen yağış miktarı 237 mm olarak kayıtlara geçti. Bu oran çok az dolayısıyla önümüzdeki yıl iyi bir yağış olursa baraj dolar ve tehlike ortadan kalkar ve herhangi bir sıkıntı yaşanmaz” diye belirtti.

“YAĞIŞ OLMAZSA BÜYÜK ÖLÇÜDE PROBLEM OLUR”

Bu sene beklenen yağışların yağması dahilinde kuraklık tehlikesinin ortadan kalkacağını belirten Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “Kış aylarında yağışlarla birlikte rezerv alanının dolması beklenir bu sene kış aylarında beklenen yağış olursa su eski seviyesine tekrar ulaşır ve barajlar dolar. Bu dönem yağış olursa problem olmaz ama yağış olmazsa büyük ölçüde problem olur” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Aleksander Svistpilyasov
Aleksander Svistpilyasov - 2 yıl Önce

Değil Türkiye'nin dünyanın dört bir tarafında kuraklık geliyor diye avaz avaz bağırıyorlar ama Şanlıurfa sanki dünyada değil de başka gezegendeymiş gibi, amaaan bize ne dermişçesine Karaköprü belediyesi Allah'ın her günü yaz-kış demeden cadde, sokak ve hatta kaldırımları tazyikli suyla tonlarca su harcayarak yıkıyor. Tamam parasını halktan çıkarırsınız veya çıkarmazsınız o size kalmış ama giden suyu nasıl geri getireceksiniz. Fazladan akan her damla su gelecekte bizlerin önüne problem olarak çıkacak.

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142