Şanlıurfa’da tüm ovalar, Bakanlar Kuruluyla koruma altına alınacak. Bu ovaların koruma altına alınması durumunda bu bölgeler, tarım dışı faaliyetler için kullanılamayacak. Ayrıca bu ovalar kentleşme baskısı altında da kalmayacak.

 

-ÖZEL HABER-

21 Ocak 2017 tarih ve mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar” ile 49 ili kapsayan 141 ova, ‘büyük ova koruma alanı’ ilan edilmişti. Şanlıurfa’daki ovalardan hiçbirinin ‘büyük ova koruma alanı’nda yer almaması kentte eleştirilere yol açmıştı. Fakat Urfastar’ın yaptığı araştırmada; Şanlıurfa’daki ovaların da koruma altına alınması ile ilgili çalışma yürütüldüğü öğrenildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgiye göre; Şanlıurfa ili ovaları (Şanlıurfa Harran, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Yaylak, Bozova, Birecik, Halfeti ve Siverek) başta olmak üzere il kurul kararı ve evrakları tamamlanan 34 adet ova daha koruma altına alınacak.   Bunun için Bakanlar Kurulunun önümüzdeki günlerde bu karara imza atacağı öğrenildi.  

Bakanlık yetkilileri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlara yer verildi;

“Bakanımız sayın Faruk Çelik'in talimatıyla başlatılan ve İl Müdürlüklerimizce ilk başta tespit edilen ve kurul kararları tamamlanarak Bakanlığımıza gönderilen 141 adet büyük ova, Başbakanlığa arz edilmiş ve 21 Ocak 2017 tarihli Resmî Gazetede Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük ova ilan edilmiştir.

Böylece 5403 sayılı Kanunun çıktığı 2005 yılından bu tarafa Ülkemizde ilk defa ovalarımız Bakanlar Kurulu Kararıyla büyük ova ilan edilmiştir.

Şu anda yıllardır Kurul Kararları alınamayan başta Şanlıurfa ili ovaları (Şanlıurfa Harran, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Yaylak, Bozova, Birecik, Halfeti ve Siverek) olmak üzere il kurul kararı ve evrakları tamamlanan 34 adet ovada  daha Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova ilan edilmesine yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir.

Ayrıca bunların dışında tespitleri yapılan 37 adet ovanında il Kurul kararları tamamlandıkça Bakanlar Kuruluna arz edilecektir. Böylece toplamda 212 adet ova Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova ilan edilecektir. İlan ile birlikte büyük ovalarımız tarımsal sit alanı gibi korunmuş olacaktır. 

Yani daha özet bir anlatımla artık bu ovalar tarım dışı faaliyetler için kullanılamayacak. Bu ovalar kentleşme baskısı altında kalmayacak. Buralarda inşaat değil tarım ve hayvancılık yapılacak.”

 

Urfa’da Toprak Koruma Kurulu oluşturulmuştu

Bu arada geçtiğimz ay Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna tarafından Şanlıurfa’da ovaları korumak için ‘Toprak Koruma Kurulu’ oluşturulmuştu. Bu çerçervede Şanlıurfa’daki tüm Ovaların Belediye imar alanları dışında koruma altına alınması kararlaştırılmıştı.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Toprak Koruma Kuruluile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirmişti;

“Bakanlar Kurulunca Türkiye çapında büyük ova koruma alanları ilan ediliyor. Tabi ki Şanlıurfa’nın da büyük ovaları var. Ceylanpınar, Harran ve Suruç ovaları gibi. Şanlıurfa ovalarını da bu kapsamda sınırlarını belirleyen bir çalışmaya toprak koruma kurulu olarak karar veriyoruz. Özellikle tarım toprağının, birinci sınıf sulanabilir tarım arazisinin korunması, buraya herhangi bir müdahale olmaması için, bakanlar kurulu ekinde çıkacak karara dahil edilmek üzere kurulumuz çalışmalarını tamamladı. Sekretaryasını Tarım İl Müdürlüğümüz yapıyor. Bundan sonra yeni bir döneme giriliyor. Bazı insanlar ovalarımızdaki yapılaşmalardan şikâyet ediyordu. Burada belediyelerin, mahallelerin yerleşim alanlarını belirleyerek, bunun dışındaki hiçbir verimli tarım arazisinde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bunun yolu daha da zorlaştırılmış olacak. Şanlıurfa biliyorsunuz ülkemizin çok önemli tarım ürünleri potansiyeline sahip olan bir ili. Atatürk Barajı’ndaki sulanabilir alanlar her geçen sene genişliyor. Bir çok sulanabilir alanlarımız var. Bunları da bu kapsamda değerlendirdik. Hem sulanabilir, hem de sulanamayacak durumda olanları da bu kapsama alıyoruz. Büyük bir ova sınırları şu anda belirleniyor.”