Title of a News Article

Urfa’da sulama sezonu başladı

.

Urfa’da sulama sezonu başladı
banner206

2017 yılı sulama programı çerçevesinde Şanlıurfa’da sulama sezonu başladı. Şanlıurfa ovalarını sulamak maksadıyla Atatürk Barajı rezervuarından alınan su, Urfa Tünelleri vasıtasıyla sulama kanallarına veriliyor.

Atatürk Barajı göl rezervuarından alınan su, her biri 26.5 km uzunluğunda, 7.62 m çapında ve toplamda 328 m3 kapasiteli iki adet tünel yardımı ile ana isale kanallarına, oradan da bu kanallar ile Mardin ve Harran Regülatörlerine aktarılıyor.

 

Sulamayla Harran Ovasının Ekonomiye İlave Katkısı Yaklaşık 825 Milyon Lira

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından bölgeye yapılan sulama yatırımları ile Harran Ovası’nda 1 milyon 621 bin 920 dekar alan suyla buluşuyor. 2017 yılı sulama mevsiminin açılmasıyla sulama suyu bu bölgeye verilmeye başlandı. Bölgede pamuk üretimi yapan çiftçilerin dekar başına 1.200 TL, buğday ve ikinci ürün olarak mısır üretimi yapan çiftçiler ise ortalama dekar başına 915 TL gelir sağlayacağı tahmin ediliyor. Harran Ovası Sulamaları ile sulu tarımın yapılmasıyla kuru tarıma göre bölge çiftçisi 508 lira gelir artışı sağlıyor. Bölgenin ülke ekonomisine katkısı ise yaklaşık 825 milyon lirayı buluyor.

 

Suruç Ovası’nda 563 Bin 790 Dekar Zirai Alan Suyla Buluşacak

Suruç Ovası’na aktarılan su ise yine Atatürk Barajı göl sahasından 29 km açık kanal vasıtasıyla Suruç Tüneline aktarılıyor. 17,185 metre uzunluğunda ve 7 metre çapında olan, aynı zamanda Dünyanın 5. büyük sulama tüneli olan Suruç Tünelindeki su, 5,5 milyon metreküp kapasiteli Taşbasan Depolama sahasında, TP1 Pompa İstasyonu ile 54 bin 450 dekarı, 24 km uzunluğundaki sağ sahil kanalı ile 176 bin 570 dekar alanı ve 46 km uzunluğundaki sol sahil kanalı ile 332 bin 760 dekarı sulayacak.

2017 sulama mevsiminde 563 bin 790 dekar zirai alanın sulanmasının hedeflendiği Suruç Ovasında, pamuk üretimi yapan çiftçilerin dekar başına 1.180 TL, buğday ve ikinci ürün olarak mısır üretimi yapan çiftçilerin ise ortalama dekar başına 895 TL gelir  sağlayacağı tahmin ediliyor. Suruç Ovası Sulamaları ile sulu tarımın yapılmasıyla kuru tarıma göre bölge çiftçisi 354 lira gelir artışı sağlıyor. Bölgenin ülke ekonomisine katkısı ise yaklaşık 200 milyon lirayı buluyor.

 

Bölge İnsanının Hayat Şartları Yükselecek

Şanlıurfa’nın GAP kapsamında bulunan bir il olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “ Son yıllarda bu ilimize sulama alanında önemli yatırımları kazandırdık. Bu yatırımlarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Bölge çiftçimiz, dolayısıyla ülkemiz bu yatırımlar sayesinde ciddi anlamda ekonomik girdiler elde etti ve etmeye devam edecek. Bölge insanımızın hayat şartları daha da yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2017, 10:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
Toprak suya hasret
Toprak suya hasret - 7 yıl Önce

Benim arazimde suruçta ve hala sulanmıyor. Ektiğim mercimek yağmur yok diye kurumak üzere.peki sulanmayan suruç sıl taraf arazileri ne zaman sulanacak.bir taraf sulanırken sular çoğu yerde taşıp boşa giderken diğer taraf suya hasret.bizde suyumuzun en yakın zamanda akmasını istiyoruz

SIRADAKİ HABER

banner195