Title of a News Article

Urfalıları küstürecek haber!

Urfalıları küstürecek haber!
banner206

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün yaklaşık bir yıllık bir kültür olan ‘Sıra Gecesi’ni sahnede icra edilen bir müzik toplantısı şeklinde sunmasına tepki gösteren Şanlıurfalı Türk halkbilimcisi, Türk halk müziği yorumcusu ve şef Mehmet Özbek yapılanlara sitem etti. UNESCO’nun bile ‘sıra gecesi’ için ‘sohbet toplantısı’ tabirini kullandığına dikkat çeken Özbek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün sıra gecesinin türküler çalıp-söylemeden ibaret bir ortammış gibi göstermesini eleştirdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Özbek şu sözleri kullandı: “Bu kadar uyarılara rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, ‘Bin yıllık bir kültür olan Sıra Gecesi’ni, sahnede icra edilen bir müzik toplantısı olarak tanıtmaya devam ediyor. Çoktan hazırlamış oldukları projelerinin ikinci adımını, ses ve görüntü kaydı olarak dün (1 Nisan 2021) Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosuna talimatla yaptırttılar. Yapılan görüntü kaydının bir karesini ibret için aşağıda sunuyorum. Bu mu sıra gecesi?

UNESCO’nun bile ‘sohbet toplantısı’ olarak tespit ettiği bu kültür varlığının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından türküler çalıp-söylemeden ibaret bir ortam olarak sergilemesi nasıl bir kültür anlayışına, hangi bir vicdana sığar.

Önceden hazırladıkları projelerini Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu projesiymiş gibi gösterip, güya Koro’yu onurlandırarak seslerini çıkarmamalarını sağlamayı düşünmüşler olsa gerek.

Edindiğimiz bilgiye göre, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, bünyelerindeki bütün Koro ve Topluklara böyle ses ve görüntülü albümler yapılacakmış.

Şimdi anlaşılıyor ki Koroların isimlerinin değiştirilmesi bu projelerin tasdiki içinmiş.” urfapusula

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142